Όταν ανοίγουμε τα παράθυρα και μπαίνει καθαρός αέρας, όταν το σπίτι είναι καθαρό και τακτοποιημένο τότε είναι που πραγματικά το χαιρόμαστε…
Αερίζουμε το σπίτι κάθε μέρα
Οι λοιμώξεις καιροφυλακτούν οπότε είναι σημαντικό να αερίζουμε τα δωμάτια του σπιτιού ακόμα και τώρα το χειμώνα. Πρέπει να ανοίγετε τα παράθυρα τουλάχιστον για 20 λεπτά και είναι καλύτερα να δημιουργείται ένα ρεύμα αέρα που θα διώξει μακριά τα μικρόβια και θα καθαρίσει την ατμόσφαιρα. Εννοείται ότι τις υπόλοιπες εποχές όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός ανοίγουμε τα παράθυρα πολύ περισσότερες ώρες. Έτσι το περιβάλλον που ζούμε είναι υγιεινό.
Φυτά εσωτερικού χώρου
Είναι γνωστό ότι τα φυτά απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στην ατμόσφαιρα του σπιτιού μας και το μετατρέπουν σε οξυγόνο καθαρίζοντας τον αέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν και θετική επίπτωση στην ψυχολογία μας αφού δημιουργούν ευεξία.
Τα περισσότερα φυτά είναι τροπικά και μπορούν να αναπτυχθούν σε συνθήκες δωματίου. Το φύλλωμά τους είναι εντυπωσιακό και τα λουλούδια τους υπέροχα. Ορισμένα φυτά είναι προτιμότερα και πιο δραστικά. Η σεφλέρα, το αγλαόνημα, το ανθούριο, η αζαλέα, ο φίκος μπέντζαμιν, ο ζαμιοκούλκας, το σπαθίφυλλο είναι τα πιο ανθέκτικά.
Καθαρίζουμε την ηλεκτρική μας σκούπα
Η αλήθεια είναι ότι όταν καθαρίζουμε το σπίτι και χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική σκούπα δεν σκεφτόμαστε να καθαρίσουμε προσεκτικά την ίδια τη σκούπα.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς ούτε καν έχουν σκεφτεί να την αποσυναρμολογήσουν και να την πλύνουν με σαπούνι και νερό. Πλένουμε προσεκτικά με σφουγγάρι που το βουτάμε στο νερό και το στύβουμε προσεκτικά. Προσέχουμε να μην πρέπει να βραχεί το σημείο του κινητήρα. Μια ηλεκτρική σκούπα που δεν έχει καθαριστεί απλά διαχέει στον αέρα βακτήρια, μύκητες και μούχλα.
Αν θέλουμε μάλιστα να μοσχομυρίσει ρίχνουμε μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια στο φίλτρο ή στη δεξαμενή.
Επιλέγετε με προσοχή τα απορρυπαντικά σας
Στο εμπόριο θα βρείτε σίγουρα αυτό που σας ταιριάζει. Επιλέξτε το άρωμά τους να είναι ευχάριστο και να μην σας ενοχλεί. Δεν είναι λίγοι που παραπονούνται για δυσφορία κυρίως με τη χλωρίνη ή άλλα δραστικά απορρυπαντικά.
Μην ξεχνάτε ότι το ξύδι είναι ισχυρό απολυμαντικό και ο χυμός λεμονιού είναι ένα ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αντισηπτικό.
Καθαρίζετε συχνά
Η σκόνη που μαζεύεται στα έπιπλα, στο κρεβάτι, το πάτωμα ευνοεί τον κύκλο των ιών. Τα αντιστατικά πανιά είναι μια καλή λύση που θα αποτρέψει τη σκόνη να φύγει από το ένα μέρος και να σταθεί στο άλλο.
Το χλιαρό νερό καθαρίζει ακόμα καλύτερα τα πατώματα και τα είδη υγιεινής.
Αρωματίζουμε το σπίτι με αιθέρια έλαια
Όπως και αν τα χρησιμοποιήσουμε είτε σε σπρέι, είτε σε υγρή μορφή βοηθούν στη δημιουργία μιας ζεν ατμόσφαιρας.
Το αιθέριο έλαιο λεμονιού είναι εχθρός των βακτηριδίων και των ιών οπότε καθαρίζει άψογα τον αέρα και το έλαιο ευκαλύπτου είναι το καλύτερο αν υπάρχει άρρωστος στο σπίτι με κρυολόγημα και γρίπη.
Πλένουμε τις κουρτίνες κάθε αλλαγή εποχής
Συνήθως στις κουρτίνες συγκεντρώνεται όλη η σκόνη. Επειδή όμως είναι μπελάς η διαδικασία του ξεκρεμάσματος και του πλυσίματος όπως και του στεγνώματος αποφεύγουμε να γίνεται συχνά.
Πρέπει 4 φορές το χρόνο με τις αλλαγές της εποχής να απολυμαίνονται. Επιλέγουμε ένα πρόγραμμα ελαφρύ στο πλυντήριο των 30ο C ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες στην ετικέτα της κουρτίνας.
Θα χρώματα ζωντανεύουν και μοσχομυρίζει το σπίτι για αρκετές ημέρες.
Καθαρίζουμε τα χαλιά
Κάθε χρόνο φροντίζουμε να καθαριστούν σωστά τα χαλιά. Η πιο ασφαλής λύση είναι ένα καθαριστήριο χαλιών που εμπιστευόμαστε. Διαφορετικά υπάρχουν πολλά σαμπουάν και καθαριστικά χαλιών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.
Κουζίνα και λουτρό
Είναι τα σημεία του σπιτιού που θέλουν απαιτητικό καθάρισμα γιατί είναι σημεία επιρρεπή στη μούχλα και τους λεκέδες που βγαίνουν δύσκολα. Υπάρχουν πολλά ειδικά απορρυπαντικά που μπορείτε να επιλέξετε.
Οι πετσέτες μπάνιου και κουζίνας πρέπει να αλλάζουν κάθε 2-3 ημέρες και να πλένονται στο πλυντήριο.
Η θέρμανση του σπιτιού
Η ιδανική θερμοκρασία του σπιτιού πρέπει να είναι από 18 – 20ο C και το συνιστώμενο επίπεδο υγρασίας μεταξύ 55-65%. Η πολύ ζέστη και ο ξηρός αέρας ευνοούν τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων και ιών όπως επίσης και τα υψηλά επίπεδα υγρασίας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά για τις αρθρώσεις μας. Αυτό συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες σε πολλά παραθαλάσσια μέρη και νησιά οπότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε συσκευή αφυγραντήρα.
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα