Σολομός  με σάλτσα γαρίδας αρωματισμένη με μάραθο 

Τα μυστικά των Chef

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας που γίνεται σε χρόνο dt. O σολομός πλημμυρίζει τον οργανισμό μας με θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και το κυριότερο με Ω 3 λιπαρά οξέα. Επίσης τα λαχανικά με τον τρόπο που τα φτιάχνουμε διατηρούν τις βιταμίνες τους.

Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Εύκολο

Σολομός  με σάλτσα γαρίδας αρωματισμένη με μάραθο 

Από τον Ηλία Ζεφκιλή, διακεκριμένο executive chef

Υλικά για 4 άτομα 

4 φιλέτα σολομού, 200 γρ περίπου το ένα

4 γαρίδες Νο2

2 καρότα

2 κολοκύθια μέτρια

12 πατάτες baby, καθαρισμένες

1 κλωνάρι μάραθο, ψιλοκομμένο

Μισή μαραθόριζα, ψιλοκομμένη σε φέτες

Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι

100 γρ. βούτυρο

100 ml. κρέμα γάλακτος

150 ml. ζωμό κοτόπουλο, καυτό

80 ml κρασί λευκό, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

Για το φινίρισμα

4 κορφούλες μάραθο

Τρόπος παρασκευής  

Κόβουμε το καρότο και τα κολοκύθια ζουλιέν, δηλ. σε μακρόστενα κομμάτια.

Σε δύο κατσαρολάκια βράζουμε νερό και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε λίγο αλάτι.

Στο ένα βράζουμε για 2 λεπτά το καρότο και αμέσως μετά τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε μπολ με νερό και πάγο, δηλαδή τα μπλανσάρουμε.

Στο άλλο βράζουμε τα κολοκυθάκια για 1 λεπτό και αμέσως τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε μπολ με νερό και πάγο.

Παράλληλα σε κατσαρόλα βάζουμε αλατισμένο νερό μαζί με τις πατάτες και τις βράζουμε για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια βάζουμε 30 γρ. βούτυρο και ελάχιστο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 30 γρ. βούτυρο και ελάχιστο ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά.

Βάζουμε το σολομό και σοτάρουμε για 4 λεπτά από την κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τον προσεκτικά.

Αποσύρουμε το σολομό και το βάζουμε σε πιατέλα σκεπασμένο για να διατηρηθεί ζεστός.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε για 1 λεπτό γυρίζοντάς με λαβίδα και από τις δύο πλευρές.

Προσθέτουμε την μαραθόριζα και ανακατεύουμε.

«Σβήνουμε» με το κρασί αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κρέμα και το ζωμό αφήνοντας να σιγοβράσει.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά για να γλασάρει.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το μάραθο.

Στήσιμο του πιάτου.

Σε κάθε πιάτο ρίχνουμε τη σάλτσα και την απλώνουμε σαν βάση.

Βάζουμε το σολομό, τις πατάτες, τα λαχανικά και φινίρουμε με μια γαρίδα και τη σάλτσα της. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, βάζουμε και μια κορφούλα μάραθου και σερβίρουμε

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !