Πουρές πατάτας σαν αφρός

Tips

Η καλή πατάτα, το εκλεκτό βούτυρο ή το ελαιόλαδο και το φρέσκο γάλα κάνουν την διαφορά.

Οι πατάτες που ταιριάζουν στον πουρέ είναι οι Νευροκοπίου αλλά και οι Κύπρου, γιατί έχουν λιγότερο άμυλο. Διαλέγουμε τις πιο σκληρές γιατί είναι πιο φρέσκες.  Οι πατάτες βράζονται χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε, όμως τις πλένουμε καλά και τις βουρτσίζουμε να φύγουν τα χώματα.

Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με δροσερό νερό για να βράσουν σωστά και ομοιόμορφα. Μόλις αρχίσει ο βρασμός τότε βάζουμε το αλάτι. Για να καταλάβουμε ότι έχουν βράσει τις τρυπάμε με ένα πιρούνι, που πρέπει να φθάσει μέχρι το κέντρο της πατάτας. Τότε είναι έτοιμες. Δεν πρέπει ούτε να τις παραβράσουμε γιατί τραβάνε πολύ νερό, ούτε και να τις βγάλουμε σκληρές.

Αν θέλουμε super γεύση μπορούμε να τις βράσουμε σε ζωμό λαχανικών ή σε γάλα όπως έκαναν οι μαμάδες μας.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ, γιατί ο πουρές λόγω του αμύλου που απελευθερώνεται με την ταχύτητα δεν έχει ωραία υφή.

Ο μεταλλικός μύλος για πουρέ ή ντομάτα είναι ο καλύτερος. Το γάλα πρέπει να είναι φρέσκο και το βούτυρο αγελαδινό εκλεκτό και μάλιστα να διατηρείται κρύο κομμένο σε κύβους, όταν το χρησιμοποιήσουμε. Πρόσφατα χρησιμοποίησα ένα εξαιρετικό αγουρέλαιο και η γεύση απογειώθηκε… κάποιες φορές είχα χρησιμοποιήσει ελαιόλαδο με τζίντζερ ή με τσίλι και επίσης μου άρεσε.

Τώρα από τα αρωματικά μου αρέσει πολύ να βάζω τζίντζερ, φρέσκο μαϊντανό, σχοινόπρασο, φρέσκη ρίγανη.

Πασπαλίζω τον πουρέ με ανθό αλατιού, ποικιλία πιπεριών, μοσχοκάρυδο ή καπνιστή πάπρικα.

Επίσης πολύ μου αρέσει να πασπαλίσω τον πουρέ με ένα ωραίο μείγμα τριμμένων τυριών ή να βάζω μια γενναία κουταλιά κατίκι Δομοκού ΠΟΠ ή Τσαλαφούτι Καρπενησίου.

Ο πουρές ανακατεύεται πάντα με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα χειρός αργά και με χάρη…

Μπορούμε να φτιάξουμε επίσης πουρέ χρησιμοποιώντας γλυκοπατάτες, σελινόριζα, καρότο, γογγύλια, αρακά και μπορούμε να τα ανακατέψουμε με τον πουρέ πατάτας ή να κάνουμε διάφορα σχέδια με τα χρώματα και τις υφές.

Η συνταγή δική σας

Πουρές πατάτας

Από τον Κωνσταντίνο Συντάκα, executive chef, Αθήνα

Υλικά

1 κιλό πατάτες Νευροκοπίου ή Κύπρου

250 γρ. κρύο βούτυρο αγελαδινό, σε κυβάκια

250ml γάλα

ανθό αλατιού

Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε με μπόλικο νερό τις πατάτες και χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με το νερό.

Αρχίζουν να βράζουν και τις αφήνουμε για 25 λεπτά, ίσως και περισσότερο μέχρι να μαλακώσουν καλά, χωρίς να παραβράσουν.

Βγάζουμε τις πατάτες από την κατσαρόλα και αφού κρυώσουν καλά τις ξεφλουδίζουμε.

Σε καθαρή κατσαρόλα βάζουμε λίγο νερό και προσθέτουμε το γάλα και ανοίγουμε το μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να ζεσταθεί το γάλα σιγά σιγά.

Περνάμε τις πατάτες από το μύλο του πουρέ και όχι από το μπλέντερ για καλύτερο αποτέλεσμα. Στο μύλο χρησιμοποιούμε το εξάρτημα με τις πιο μικρές τρύπες, για καλύτερο φινίρισμα.

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα τις λιωμένες πατάτες σε μέτρια βέβαια φωτιά, για να εξατμισθεί και τυχόν υγρασία αφού θέλουμε για καλύτερο αποτέλεσμα οι πατάτες να είναι στεγνές.

Χαμηλώνουμε τη δύναμη της φωτιάς και προσθέτουμε τα κυβάκια κρύου βούτυρου ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ανακατεύουμε αργά γιατί θέλουμε το φινίρισμα να είναι κρεμώδες.

Τότε προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και διακοσμούμε με ένα φυλλαράκι μαϊντανού.

Πατάτες Νευροκοπίου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !