Πρώιμη οστεοαρθρίτιδα… τα σημάδια

Tips

Μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχε η πεποίθηση ότι η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει αποκλειστικά τους ηλικιωμένους. Πρόσφατες ιατρικές έρευνες ανατρέπουν αυτό το σενάριο, αφού υπάρχει η πρώιμη οστεοαρθρίτιδα που επηρεάζει σε ποσοστό 18% ανθρώπους ηλικίας από 25 ετών και πάνω.

Οπότε υπάρχει πλέον ο ιατρικός όρος «πρώιμη οστεοαρθρίτιδα», που οφείλεται εκτός του Dna, στην καθιστική ζωή, στην έλλειψη άσκηση, αλλά και κακής στάσης του σώματος μπροστά στον υπολογιστή ή ακόμα και όταν κοιμόμαστε…

Ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε;

Πόνος στις αρθρώσεις

 Συνήθως πόνοι στις αρθρώσεις, που έχουν να κάνουν με την κίνηση είναι σημάδι μιας πρώιμης οστεοαρθρίτιδας. Όμως θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, γιατί μπορεί να είναι  σύμπτωμα κάποιου αυτοάνοσου ή να υποβόσκει πίσω από αυτό άλλη ασθένεια.

Δυσκολία στην κίνηση των αρθρώσεων

Η δυσκολία στην κίνηση προκαλείται συνήθως από φλεγμονή και εμφανίζεται κατά το πρωινό ξύπνημα ή μετά από περίοδο ακινησίας ή όταν προσπαθούμε να σηκωθούμε από πολυθρόνα, που καθίσαμε για αρκετή ώρα. Είναι ένα από τα συμπτώματα που σηματοδοτούν την οστεοαρθρίτιδα.

Πρηξίματα

Μπορεί να παρατηρηθούν στις αρθρώσεις πρηξίματα και εξογκώματα. Ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα διαγνώσει αν αυτά είναι συμπτώματα, που μαρτυρούν οστεοαρθρίτιδα.

Θορυβώδεις αρθρώσεις

Κάποιες φορές με τις κινήσεις οι αρθρώσεις μας τρίζουν ή παράγουν κάποιο θόρυβο. Δεν σημαίνει βέβαια ότι υπάρχει οστεοαρθρίτιδα, αλλά ο γιατρός μας πρέπει να συνεκτιμήσει την κατάσταση και με τη γενικότερη κλινική εικόνα κατά την εξέταση.

Παραμόρφωση

Η οστεοαρθρίτιδα οδηγεί τις περισσότερες φορές στο σχηματισμό όζων στις αρθρώσεις. Μπορεί μάλιστα να φθάσει σε επίπεδο παραμόρφωσης των δακτύλων των χεριών ή και των ποδιών. Υπολογίζεται ότι η δακτυλική οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες σε ποσοστό 32%, ενώ τους άνδρες σε ποσοστό 22%. Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε παραμόρφωση κάποιων αρθρώσεων, αλλά στην οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως τα χέρια.

Η πρώτη εξέταση που θα μας δώσει απαντήσεις και θα θέσει τη διάγνωση είναι η ακτινογραφία της άρθρωσης, που επιτρέπει να φανεί αν υπάρχει μείωση της ποσότητας του χόνδρου.

Όταν γίνει η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας τότε θα αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης του πόνου και η θεραπεία.

Η εξέλιξη της ασθένειας

Υπάρχουν εξάρσεις , με επώδυνα επεισόδια και περίοδοι ηρεμίας. Η οστεοαρθρίτιδα πρέπει να διαγνωστεί, όσο το δυνατόν ταχύτερα γιατί  εξελίσσεται γρηγορότερα χωρίς θεραπεία.

Πόνοι συμμετρικά

Η ασθένεια παρουσιάζει πόνους λόγω φλεγμονής συμμετρικά. Ειδικά στις περιφερικές αρθρώσεις  χέρια, καρπούς, αστράγαλους εμφανίζεται προοδευτική καταστροφή της δομής της άρθρωσης και αυτό προκαλεί πόνο, οίδημα, δυσκαμψία ακόμα και ερυθρότητα. Οι πιο κοινές μορφές οστεοαρθρίτιδας είναι του αυχένα, της πλάτης, των δακτύλων, του ισχίου, του γόνατος, των αστραγάλων, του αγκώνα, ή του καρπού

Οστεόφυτα ή άκανθοι

Πρόκειται για οστικές αναπτύξεις που αναπτύσσονται γύρω από την άρθρωση ή σε οστό που υπάρχει αλλοίωση χόνδρου. Είναι κοινά ευρήματα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !