Ντομάτες και πιπεριές γεμιστές

Tips

Μια εμβληματική γευστική δημιουργία ελληνική που σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού, αφού τότε οι ντομάτες είναι πιο νόστιμες.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιπεριές όλων των χρωμάτων ή ακόμα και κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή πατάτες για να υπάρχει μεγαλύτερη επιλογή.

Τα καλύτερα πάντως γεμιστά τα δοκιμάσαμε στο ονειρικό ξενοδοχείο Cretan Malia Park hotel και τα αρωματικά από το μποστάνι τους. Οι ντομάτες δεν είχαν ωριμάσει οπότε με το καλαθάκι στο χέρι θα τις μαζέψουμε την επόμενη φορά… Εμπειρία

Χρόνος παρασκευής 2 ώρες / Μέτριας δυσκολίας

Ντομάτες και πιπεριές γεμιστές

Από τη μαγείρισσα Παναγιώτα, εστιατόριο Μουριές, Cretan Malia Park hotel, Μάλια Kρήτης

Υλικά για 4-6 άτομα

8 ντομάτες μέτριες, σφιχτές

4 πιπεριές μεγάλες

2 ξερά κρεμμύδια μεγάλα, τριμμένα στον τρίφτη

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι του καφέ

1 ποτήρι νερού ρύζι Καρολίνα

2 κ.σ. κουκουνάρι

1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι καφέ δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι γαλέτα

2-3 πρέζες κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις σκουπίζουμε με μια πετσέτα.

Κόβουμε τα καπάκια από την μεριά του μίσχου προς τα πάνω.

Με ένα κουτάλι βγάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό της ντομάτας και πετάμε τους σπόρους της πιπεριάς.

Βάζουμε την ψίχα της ντομάτας και το χυμό στο μπλέντερ και τα χτυπάμε να γίνουν σαν σάλτσα.

Σε ταψί βάζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτετε το κουκουνάρι και αμέσως μετά το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς για 3 λεπτά.

Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Μόλις πάρει βράση η γέμιση αποσύρουμε  από τη φωτιά και ρίχνουμε τον δυόσμο και τον μαϊντανό.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι τα 2/3.  Αν έχει περισσέψει γέμιση την αδειάζουμε ανάμεσα στις ντομάτες.

Ρίχνουμε λίγο νερό στο ταψί μέχρι τα 2/3 του ύψους του και περιχύνουμε τα γεμιστά με ένα φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε τα καπάκια των γεμιστών με τη γαλέτα και λίγη κανέλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C στον αέρα για 1 ώρα. Δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμα.

Βγάζουμε τα γεμιστά από το φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρετε.

Μικρά μυστικά

Όσο πιο λεπτό είναι το περίβλημα της ντομάτας τόσο πιο νόστιμα και φίνα γίνονται τα γεμιστά.

Αν θέλουμε βάζουμε ανάμεσα και πατάτες κυδωνάτες ή καρέ πατάτας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !