Ποια συναισθήματα μπορεί να νιώσει ο σκύλος μας;

Tips

Ο σκύλος είναι φίλος του ανθρώπου και ο νόμος αναγνωρίζει ότι ο σκύλος είναι ένα ζωντανό ον προικισμένο με ευαισθησία.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βιώσει συναισθήματα απλά ή πιο σύνθετα.

Να θυμάστε ένας σκύλος μπορεί να χαρίσει μεγάλη χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Βοηθά στην ανάπτυξη των παιδιών, τα κάνει πιο υπεύθυνα και κοινωνικά και είναι ο συνένοχος στις σκανταλιές και τις λοιπές εξυπνάδες…

Τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσει ο σκύλος μας είναι πολλά.

Χαρά

Η χαρά είναι το πιο έκδηλο και ουσιαστικό συναίσθημα. Ο σκύλος επικοινωνεί με θετικό τρόπο και δείχνει την αγάπη του σε πρόσωπα και ζώα που εκείνος ξεχωρίζει. Έτσι αναπτύσσονται δεσμοί. Το συναίσθημα αυτό ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό του προάγει την υγεία και την ψυχολογία του, όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ανθρώπους.

Τη χαρά του σκύλου την αναγνωρίζουμε αμέσως, είναι τόσο έκδηλη. Η ουρά πάει και έρχεται, τα χοροπηδητά δίνουν και παίρνουν, πολλές φορές σηκώνεται στα δύο πόδια, άλλοτε ξαπλώνει και ζητά χάδια, τα γαβγίσματα είναι ιδιαίτερα όπως και τα γρυλίσματα … Δεν χρήζει άλλης απόδειξης για να καταλάβουμε πόσο χαρούμενος είναι ο σκύλος μας.

Η χαρά του εκφράζεται με τη συνολική του στάση και τις κινήσεις του.

Θυμός

Ο θυμός είναι ένα ακόμα συναίσθημα του σκύλου. Μπορεί να δείχνει τη δυσαρέσκειά του, αλλά έχει τον τρόπο του να επικοινωνεί με τους άλλους σκύλους ή να εμφανίζεται σαν ειρηνοποιός στην ομάδα, χωρίς εκείνος να λάβει μέρος στο σκυλοκαυγά, που ποτέ δεν είναι ανώδυνος…

Όταν θυμώνει γρυλίζει, τα αυτιά είναι στραμμένα προς τα εμπρός, δείχνει τα δόντια του και τρίχες συνήθως αλλάζουν φορά…

Αν δεν είναι ο δικός μας σκύλος και δείτε αυτά τα χαρακτηριστικά καλύτερα να απομακρυνθείτε…

Λύπη

Ο σκύλος μπορεί να στενοχωρηθεί και να δείχνει τη θλίψη του, το άγχος του, ακόμα μπορεί να εκδηλώσει και κατάθλιψη. Μπορεί να επηρεαστεί λόγω της στενοχώριας του και να εκδηλώσει προβληματική συμπεριφορά ή αντιδραστική. Κάτι σαν τα παιδιά…

Η κατάθλιψη εμφανίζεται ότι ο σκύλος δεν ενεργεί όπως θα ήθελε. Αυτό συμβαίνει όταν ο σκύλος εκπαιδεύεται σε πλήρη υποταγή και στον εξαναγκασμό. Ένα σκυλί που έχει μάθει να μην παλεύει πια και είναι απόλυτα υποταγμένο, βυθίζεται σε απόγνωση και είναι συνεχώς θλιμμένο.

Η στάση που παίρνει είναι κουλουριασμένο, τα αυτιά είναι επίπεδα, το βλέμμα χαμηλωμένο και η ουρά σχεδόν ανάμεσα στα πόδια …

Φόβος

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που προειδοποιεί για κίνδυνο και έτσι είναι απαραίτητο για την επιβίωσή του.

Ο σκύλος σε καθεστώς φόβου έχει δύο τρόπους αντίδρασης την επίθεση ή τη φυγή. Μια επιθετικότητα που εκδηλώνει από φόβο είναι πολύ επικίνδυνη και ίσως είναι έτοιμος να δαγκώσει…

Η στάση του σκύλου που φοβάται και σε αυτή την περίπτωση είναι κουλουριασμένη, η ουρά είναι ανάμεσα στα σκέλια και σχεδόν κολλάει στην κοιλιά του, αποφεύγει να μας κοιτά στα μάτια και γενικά έχει την τάση να υποχωρήσει. Όταν προετοιμάζεται να επιτεθεί αμυνόμενος, τότε εκπέμπει απειλητικούς γρυλισμούς και γαύγισμα.

Ο φόβος ακόμα και το άγχος μας, αυξάνει και το δικό του. Μην ξεχνάτε ότι ο σκύλος έχει ενσυναίσθηση και απορροφά τα συναισθήματα του ιδιοκτήτη, του αφού έχει την τάση για τον μιμείται. Έτσι όταν ο σκύλος σας φοβάται είναι καλύτερα να παραμένετε όσο το δυνατόν πιο ουδέτεροι.

Αηδία

Η αηδία είναι ένα αίσθημα απαραίτητο για την επιβίωση του σκύλου αφού του επιτρέπει να αναγνωρίζει μια χαλασμένη, επικίνδυνη ή τοξική τροφή. Η όσφρηση του σκύλου είναι πολύ πιο ισχυρή από την ανθρώπινη. Οι άσχημες μυρωδιές για τον άνθρωπο όπως περιττώματα ή πτώματα ζώων είναι ελκυστικές για τα σκυλιά. Ενώ θα έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες φορές αν βάζετε ένα άρωμα ή είναι έντονο αυτό που φοράμε, τότε αποφεύγει τις αγκαλιές ή φτερνίζεται.

Όταν μια τροφή δεν του αρέσει θα έχετε παρατηρήσει ότι γυρίζει το κεφάλι από την άλλη μεριά και αποφεύγει ή γουρλώνει τα μάτια του.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με τη συμπεριφορά του σκύλου σας, γιατί έτσι θα κτιστεί μια δυνατή σχέση και κυρίως θα μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά του…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !