Γιατί η πρωινή γυμναστική είναι καλύτερη;

Tips

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, αποκάλυψε ότι η πρωινή άσκηση μπορεί να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα έδειξε ότι η χρονική στιγμή της ημέρας είναι μια σημαντική μεταβλητή, για τα οφέλη της άσκησης και τις θεραπευτικές της συνέπειες, ειδικότερα για ασθενείς με μεταβολικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τον Paolo Sassone – Corsi, Ph.D., καθηγητή Donald Bren και διευθυντή του Κέντρου Επιγενετικής και Μεταβολισμού στην Ιατρική Σχολή του UCI, συγκρίθηκε ο αντίκτυπος της άσκησης στον μεταβολισμό των σκελετικών μυών σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι η άσκηση στη σωστή ώρα της ημέρας – γύρω στα μέσα του πρωινού – έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρεται περισσότερο οξυγόνο στα κύτταρα που χαρίζει πιο αναζωογονητική επίδραση στο σώμα.

Μέχρι τώρα, είναι γνωστό ότι ο χρόνος πρόσληψης τροφής είναι σημαντικός, αλλά δεν ήταν σαφές εάν οι επιδράσεις της άσκησης στον ενεργειακό μεταβολισμό περιορίζονται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους της ημέρας.

 Πως βελτιώνεται ο μεταβολισμός ;

Η άσκηση διεγείρει τον μεταβολισμό, οδηγώντας στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Ενώ τα μεταβολικά οφέλη από την άσκηση έχουν αποκαλυφθεί εκτενώς, o καλύτερος χρόνος άσκησης μέσα στην ημέρα δεν είχε διερευνηθεί.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας μεταγραφικές και μεταβολικές προσεγγίσεις υψηλής απόδοσης, εντόπισε σαφείς μεταβολές στον μεταβολισμό πειραματόζωων, που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης, είτε στη φάση της βραδινής ανάπαυσης, είτε στην ενεργή φάση του πρωινού.

Η επίδραση της άσκησης το πρωί οδήγησε σε μεγαλύτερη χρήση των υδατανθράκων και των κετονικών σωμάτων, καθώς και στην κατανομή των λιπών και των αμινοξέων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφώς ότι η ώρα της ημέρας είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, για την ενίσχυση της ευεργετικής επίδρασης της άσκησης σε αμφότερες τις μεταβολικές οδούς εντός του σκελετικού μυός και της συστηματικής ενεργειακής ομοιόστασης.

Ωστόσο, αν η πρωινή γυμναστικής δεν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμά σου, πέραν του Σαββατοκύριακου, υπάρχουν και άλλες πρωινές συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις και να σε οδηγήσουν στην επιτυχία.

Από τον Γιάννης Μπιτζούνη, καθηγητή φυσικής αγωγής

Προηγούμενο άρθροSmoothie μάνγκο με δυόσμο
Επόμενο άρθροΧοιρινό κοντοσούβλι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !