Ριζότο σουπιάς «Μαύρη θάλασσα»

Τα μυστικά των Chef

Μια γευστική ανακάλυψη εκλεπτυσμένη και συνάμα πολύ νόστιμη. Αν και είναι ένα καθαρά ενετικό πιάτο με τη δική του ιστορία, το καλύτερο το δοκίμασα στην Κρήτη. Θα πρέπει να πούμε ότι η κρητική κουζίνα είναι σημείο αναφοράς στην παγκόσμια γαστρονομική σκηνή με κρυμμένα μυστικά ευζωίας, πλούσια ηλιόλουστη φύση, έντονο υδάτινο στοιχείο, «ανοικτούς» ανθρώπους, ευρηματικές γεύσεις με άρωμα, χρώμα και φαντασία.

Ριζότο σουπιάς «Μαύρη θάλασσα»

Yλικά για 4 άτομα

1250 γρ. μικρές φρέσκες σουπιές

50 γρ. μελάνι σουπιάς

400 γρ. ρύζι αρμπόριο

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

6 ντοματάκια κεράσι, κομμένα στην μέση

Ένα ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Ένα  ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

100 ml ελαιόλαδο εκλεκτό

Ένα ποτήρι κρασί Ασύρτικο

Χυμό από ένα φρέσκο ζουμερό λεμόνι

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Ζεστό νερό

Τρόπος παρασκευής  

Καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά τις σουπιές, για να μη σπάσουμε το λεπτό υμένα που περικλείει τον πολύτιμο για αυτή τη συνταγή μελάνι. Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να ζητήσουμε από τον ψαρά να μας ετοιμάσει τις σουπιές.

Σε ρηχή κατσαρόλα, σοτάρουμε το ένα κρεμμύδι με τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και μόλις «γυαλίσει», προσθέτουμε τις σουπιές και το μελάνι.

«Αχνίζουμε» για περίπου 30 λεπτά, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και το φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι, δοκιμάζοντας πάντα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, διατηρώντας το περιεχόμενό της ζεστό και τότε προσθέτουμε τα ντοματάκια.

Κατόπιν, ετοιμάζουμε ένα κλασικό ριζότο.

Σε καθαρή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με ένα κρεμμύδι και προσθέτουμε το ρύζι, σοτάροντάς το  για 3 λεπτά.

«Σβήνουμε» με το κρασί, αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε σιγά-σιγά ζεστό νερό μέχρι το ρύζι, να γίνει σχεδόν al dente.

Προσθέτουμε τότε τις σουπιές με το μελάνι τους, τα μυρωδικά και το λεμόνι και βράζουμε για ένα λεπτό.

Το ριζότο είναι έτοιμο όταν κάθε σπυρί ρυζιού έχει γύρω του ζωμό.

Δοκιμάζουμε σε αλατοπίπερο και σερβίρουμε στη μέση του τραπεζιού μέσα στο ίδιο σκεύος.

Μικρά μυστικά

Το μελάνι της σουπιάς είναι πολύ θρεπτικό και δίνει στο ριζότο μας μία αίσθηση θαλασσινή και πωλείται και ξεχωριστά.

Συνταγή: Σωτήρης Σωτηρόπουλος Chef restaurant Γλωσσίτσες, Xανιά 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !