Ποιος τρόπος άσκησης είναι ιδανικός για σένα;

Tips

Και ήρθε η ώρα που αποφάσισες να ασχοληθείς με τη γυμναστική, για να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, αλλά και την ψυχολογία σου. Μην ξεχνάς ότι η σωματική άσκηση βελτιώνει την ψυχολογία και δημιουργεί αισθήματα ευφορίας και ευεξίας. Ακόμα όμως δεν έχεις καταλήξει ποιος τρόπος άσκησης είναι ιδανικός για σένα.

Ακούς και διαβάζεις για ένα σωρό διαφορετικούς τρόπους άσκησης κι ίσως έχεις μπερδευτεί λίγο…

Εδώ είμαστε, λοιπόν, για να σε βοηθήσουμε να ξεμπερδευτείς!

Αρχικά, θα πρέπει να θέσεις τους στόχους σου. Να έχεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου τους λόγους που επιλέγεις να γυμναστείς. Οι λόγοι αυτοί μπορεί να είναι η μείωση του βάρους, η μυϊκή ενδυνάμωση, η σύσφιξη σώματος, η καλύτερη φυσική κατάσταση, η αποβολή του στρες και των τοξινών, η μείωση του λίπους ή απλώς η βελτίωση της διάθεσής σου.

Αφού ορίσεις τους στόχους σου, που φυσικά μπορεί να είναι πάνω από ένας, προχωράς με την επιλογή της μεθόδου που καλύπτει τον/τους στόχο/στόχους σου. Σ’ αυτό θα σε βοηθήσει αν σκεφτείς τι απολαμβάνεις περισσότερο. Για παράδειγμα, αν είσαι λάτρης του χορού, μπορείς να επιλέξεις αυτό. Πρόκειται για εξαιρετικό είδος άσκησης! Αν αγαπάς τη φύση και θέλεις να βρίσκεσαι κοντά της όσο περισσότερο γίνεται, ίσως να σκεφτείς το τρέξιμο και το περπάτημα. Επιλέγοντας έναν τρόπο άσκηση που σου αρέσει, μειώνεις τις πιθανότητες να βαρεθείς και να τα παρατήσεις.

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς το γιατρό σου για το εάν μπορείς να προχωρήσεις με τη μέθοδο που επέλεξες.

Αερόβια άσκηση

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, αερόβια άσκηση δεν είναι μόνο τα γνωστά προγράμματα στο γυμναστήριο. Αυτή είναι μία μορφή μόνο. Όμως, στην αερόβια συγκαταλέγονται πολλές μορφές άσκησης: περπάτημα, τρέξιμο, χορός, ποδήλατο, κολύμπι, ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλει, κλπ). Είναι κάθε άσκηση που αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου και τους καρδιακούς παλμούς. Ασκούνται πολλές μυϊκές δυνάμεις ταυτόχρονα.

Η αερόβια άσκηση είναι πολύ δημοφιλής και προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο σώμα και στον οργανισμό σου.

Μείωση βάρους/καύση λίπους

Πιθανόν το πιο γνωστό όφελος της αεροβικής είναι η καύση λίπους και κατ’ επέκταση η απώλεια βάρους. Σε συνδυασμό με σωστή διατροφή, είναι η ιδανική μορφή άσκησης για απώλεια λιπώδους ιστού κι επομένως βάρους. Έχε στο νου σου, πάντως, ότι δεν μπορείς να περιμένεις θαύματα. Χρειάζεται υπομονή κι επιμονή. Ειδικά στους κοιλιακούς και στους μηρούς, θα αργήσουν περισσότερο να φανούν τα αποτελέσματα. Άλλωστε, το καλό πράγμα αργεί να γίνει!

Αντοχή

Ακόμα και μετά από λίγες μόνο προπονήσεις, θα διαπιστώσεις διαφορά στην αντοχή σου, η οποία θα αυξηθεί και θα μειωθεί η κόπωση.

Κυκλοφορικό σύστημα/καρδιά

Ιδανική άσκηση για την ενίσχυση του κυκλοφορικού συστήματος και την προστασία της καρδιάς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι και στους ηλικιωμένους και στους καρδιοπαθείς συστήνεται περπάτημα ως άσκηση.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Κάτι που μάλλον δε γνωρίζεις είναι ότι η συχνή αερόβια άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο ιώσεων και άλλων ασθενειών.

Πνευματική υγεία

Μην παραβλέπεις το γεγονός ότι με την αερόβια άσκηση εκκρίνονται ενδορφίνες, που αυξάνουν την ευφορία και τη διάθεσή σου, μειώνοντας το άγχος και αποτρέποντας την κατάθλιψη.

Μυϊκή ενδυνάμωση

Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης γίνονται κυρίως με βάρη και αντιστάσεις, με στόχο την ενίσχυση του μυϊκού ιστού και τη βελτίωση της δύναμης.

Ενισχύοντας το μυϊκό ιστό σου, αποφεύγεις τη χαλάρωση κι αυξάνεις το μεταβολισμό σου (ο οργανισμός συνεχίζει να καίει θερμίδες έως και 48 ώρες μετά την άσκηση), δημιουργώντας σταδιακά ένα υγιές και δυνατό σώμα.

Κάνοντας συστηματικά ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, μειώνεις τους κινδύνους τραυματισμού, ενώ αυξάνεις τη σωματική σου υγεία: μειώνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, αυξάνεται η καλή χοληστερόλη, βελτιώνεται η ισορροπία.

Επίσης, όπως ακριβώς και με την αερόβια άσκηση, εκκρίνονται ενδορφίνες, που βελτιώνουν την πνευματική σου υγεία.

Αν ξεκινάς τώρα άσκηση:

  • Ξεκίνα με ήπια ένταση και μικρότερη διάρκεια και αύξησε σταδιακά και τα δύο. 20-30 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα είναι καλά για αρχάριους.
  • Μην παραλείπεις τις διατάσεις, ώστε να αποφεύγεις τραυματισμούς.
  • Έλεγχε τους καρδιακούς παλμούς σου κατά τη διάρκεια της άσκησης

Όπως βλέπεις, είναι πολλές οι μορφές άσκησης που μπορείς να επιλέξεις. Μην το αναβάλλεις άλλο, λοιπόν, και θα δεις μεγάλη διαφορά όχι μόνο στο σώμα σου, αλλά και στη διάθεσή σου.

Και μην απογοητεύεσαι που τα γυμναστήρια παραμένουν κλειστά. Υπάρχουν λύσεις. Μπορείς να ξεκινήσεις με περπάτημα ή τρέξιμο, τα οποία γίνονται οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Στο YouTube υπάρχουν πάρα πολλά βίντεο με προγράμματα γυμναστικής, για κάθε τύπο άσκησης και κάθε επίπεδο ασκούμενου, που φυσικά μπορείς να παρακολουθήσεις από την άνεση του σπιτιού σου και στο χρόνο που σε βολεύει. Και υπάρχουν και προγράμματα personal training, που γίνονται διαδικτυακά, και μπορούν να διαμορφωθούν ακριβώς πάνω στις ανάγκες σου και στο επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης. Όπως, επίσης, πολλά γυμναστήρια έχουν διαδικτυακά προγράμματα, που μπορείς να παρακολουθήσεις.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !