Σαλάτα με παντζάρια, ρόκα, ξινόμηλο και γκοργκοντζόλα

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια απίθανη σαλάτα τόσο νόστιμη και χορταστική που μπορεί να σερβιριστεί και σαν ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό. Τα παντζάρια, το μήλο, η ρόκα, τα καρύδια, το πορτοκάλι χαρίζουν βιταμίνες και θρεπτικά οφέλη στον οργανισμό μας. Μια σαλάτα που ενθουσιάζει κάθε εποχή του χρόνου.

Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Εύκολη

Σαλάτα με παντζάρια, ρόκα, ξινόμηλο και τυρί γκοργκοντζόλα

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. παντζάρια

χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

1-2 κ.σ. μέλι

1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή, σε σκόνη

150 γρ. καρύδια, σπασμένα σε κομμάτια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

250 γρ. ρόκα

120 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα

1 μεγάλο ξινόμηλο με τη φλούδα του, ψιλοκομμένο σε φέτες

αλάτι

πιπέρι

Για το dressing

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon απαλή

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

χυμό από 1 πορτοκάλι

30 ml. ελαιόλαδο

30 ml. ηλιέλαιο

αλάτι

πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό και τα παντζάρια και μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή για 20 λεπτά.

Σουρώνουμε και κρυώνουμε με νερό τρεχούμενο.

Βάζουμε γάντια και αφαιρούμε το περίβλημα των παντζαριών, κόβουμε σε φέτες και ρίχνουμε χυμό πορτοκαλιού, αλάτι, ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.

Καραμελώνουμε ελαφρά τα καρύδια.

Σε τηγάνι βάζουμε το μέλι, την πάπρικα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε τα καρύδια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 8-10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Eτοιμάζουμε το dressing

Σε μπολ  βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, το πιπέρι και το αλάτι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει το dressing .

Σε μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε τη ρόκα, το ξινόμηλο, τα παντζάρια, τη γκοργκοντζόλα, τα καρύδια περιλούζουμε με το dressing και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σερβίρουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε και πιπέρι.

Συνταγή : Aπό την περίφημη ταβέρνα Κακαναράκη, Ναύπλιο

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα παντζάρια σε κομμάτια, οπότε να βράζουμε για 10 λεπτά.

Ακόμα μπορούμε να κάνουμε τα παντζάρια ψητά στο φούρνο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Ποια είναι τα φρούτα που χαρίζουν λίγες θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά;

Εμείς σας αποκαλύπτουμε τα φρούτα που είναι νόστιμα, χαρίζουν ομορφιά και πολλά οφέλη για τον οργανισμό και μας δίνουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Γεμίζουμε λοιπόν το...

Λαχταριστή Κοτόπιτα με τυράκια και μανιτάρια

H Ρούμελη φημίζεται για τις πίτες της και αυτή η κοτόπιτα που δοκίμασα στη Ναύπακτο, ήταν τόσο λαχταριστή που με κέρδισε. Γίνεται εύκολα και είναι...

Τί να κάνω αν με κόψει το παπούτσι;

Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από το να σε κόψει το παπούτσι ενώ βρίσκεσαι κάπου όπου δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε σε εναλλακτικό ζευγάρι, ούτε...

Πώς να φτιάξω σπιτικό scrub σώματος

Η απολέπιση του σώματος βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, τονώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος ενώ το προετοιμάζει για να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά τα...

Πώς να ετοιμάσω το γάλα του μωρού τη νύχτα χωρίς να σηκωθώ από το κρεβάτι;

Αν θηλάζεις τα πράγματα είναι απλά. Όπου και αν βρίσκεσαι παίρνεις αγκαλιά το μωράκι σου και το ταΐζεις από το στήθος σου. Αν όμως...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !