Σαλάτα με παντζάρια, ρόκα, ξινόμηλο και γκοργκοντζόλα

Tips

Μια απίθανη σαλάτα τόσο νόστιμη και χορταστική που μπορεί να σερβιριστεί και σαν ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό. Τα παντζάρια, το μήλο, η ρόκα, τα καρύδια, το πορτοκάλι χαρίζουν βιταμίνες και θρεπτικά οφέλη στον οργανισμό μας. Μια σαλάτα που ενθουσιάζει κάθε εποχή του χρόνου.

Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά / Εύκολη

Σαλάτα με παντζάρια, ρόκα, ξινόμηλο και τυρί γκοργκοντζόλα

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. παντζάρια

χυμό πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

1-2 κ.σ. μέλι

1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή, σε σκόνη

150 γρ. καρύδια, σπασμένα σε κομμάτια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

250 γρ. ρόκα

120 γρ. τυρί γκοργκοντζόλα

1 μεγάλο ξινόμηλο με τη φλούδα του, ψιλοκομμένο σε φέτες

αλάτι

πιπέρι

Για το dressing

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon απαλή

ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

χυμό από 1 πορτοκάλι

30 ml. ελαιόλαδο

30 ml. ηλιέλαιο

αλάτι

πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό και τα παντζάρια και μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή για 20 λεπτά.

Σουρώνουμε και κρυώνουμε με νερό τρεχούμενο.

Βάζουμε γάντια και αφαιρούμε το περίβλημα των παντζαριών, κόβουμε σε φέτες και ρίχνουμε χυμό πορτοκαλιού, αλάτι, ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη.

Καραμελώνουμε ελαφρά τα καρύδια.

Σε τηγάνι βάζουμε το μέλι, την πάπρικα και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και ρίχνουμε τα καρύδια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 8-10 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.

Eτοιμάζουμε το dressing

Σε μπολ  βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, το πιπέρι και το αλάτι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει το dressing .

Σε μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε τη ρόκα, το ξινόμηλο, τα παντζάρια, τη γκοργκοντζόλα, τα καρύδια περιλούζουμε με το dressing και ανακατεύουμε ελαφρά.

Σερβίρουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε και πιπέρι.

Συνταγή : Aπό την περίφημη ταβέρνα Κακαναράκη, Ναύπλιο

Μικρά μυστικά

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κατεψυγμένα παντζάρια σε κομμάτια, οπότε να βράζουμε για 10 λεπτά.

Ακόμα μπορούμε να κάνουμε τα παντζάρια ψητά στο φούρνο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !