Σαντορίνη. Ο αρχαιότερος αμπελώνας της Ευρώπης

Tips

Ένας ονειρικός αρχέγονος αμπελώνας με αδιάλειπτη καλλιέργεια της αμπέλου. Στον αμπελώνα της Σαντορίνης υπάρχουν 62 ποικιλίες αμπέλου -57 επώνυμες και 5 ανώνυμες- λευκές, ερυθρές και μαύρες. Οι λευκές ποικιλίες είναι πολύ διαδεδομένες και καλύπτουν τα 3/4 της έκτασης του αμπελώνα. Η Μανδηλαριά είναι στις επιλογές λόγω ΠΟΠ και δίνει κρασιά αστεράτα. Τα περισσότερα μαύρα αμπέλια τα έχει ο αμπελώνας του Εμπορείου. Το Μαυροτράγανο, μία μαύρη ποικιλία πολύ αρωματική, χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών κρασιών.

Το περίφημο Vinsanto ΠΟΠ παράγεται από ασύρτικο , και στο μυαλό μου ζωντανεύουν οι στίχοι του Ησιόδου τον 8ο αιώνα π.Χ. που περιγράφει στο «Εργα και Ημέραι» πώς λιάζονται τα αρωματικά σταφύλια για τη γένεση του βίβλινου οίνου, τον οποίο απολάμβανε στην κοιλάδα των Μουσών, στη Βοιωτία. Το Vinsanto ήταν ο περίφημος «μελιηδής οίνος» του Ομήρου.

Κουλούρα λέγεται ο παραδοσιακός τρόπος κλαδέματος. Η ανανέωση των αμπελιών γίνεται με καταβολάδες, οπότε έχουμε το ίδιο γενετικό υλικό και αναπαράγεται αιώνες τώρα…

Μοναδικό φαινόμενο στον πλανήτη.

Θαυμαστή προστασία προσφέρει η κουλούρα στο αμπέλι από τους δυνατούς αέρηδες και την αμμοβολή που δημιουργείται από το χώμα που είναι αμμώδες, μια ψιλοτριμμένη ελαφρόπετρα που καταστρέφει τον καρπό. Τα σταφύλια προφυλάσσονται από τον ήλιο αφού τα φύλλα δημιουργούν ομπρέλα. Με καταβολάδες, που χώνονται μέσα στη γη, η μάνα αμπελιά, τρέφει και μεγαλώνει το αμπελάκι όσον καιρό χρειάζεται, μέχρι να δυναμώσει.

Ο τρόπος ανανέωσης με καταβολάδες

Η ποσότητα όμως μικρή. Η στρεμματική απόδοση είναι 250-300 κιλά έναντι 1.000 κιλών που δίνει ένας συμβατικός αμπελώνας αλλού. Περπατώντας στον αμπελώνα ο οινολόγος Χρήστος Κανελακόπουλος του Οινοποιείου-Μουσείου Βενετσάνου, μού αποκάλυψε ότι σχεδιάζει οινοποίηση σε πήλινο αμφορέα, καταρχήν των λευκών ποικιλιών και αργότερα κόκκινων, καθώς και αναβίωση της παλιάς ετικέτας Saint John. Τι ωραία…

Ο ιδιόκτητος επιμελημένος αμπελώνας είναι 150 στρέμματα. Τα 100 στρέμματα είναι αμπελιές 50-70 ετών κατά 75% Ασύρτικο και συνυπάρχουν Μανδηλαριά, Αηδάνι, Αθήρι, Πλατάνι και Γαϊδουριά. Η ετήσια παραγωγή είναι 50-55 χιλιάδες φιάλες κρασί γηγενών ποικιλιών. Οι εξαγωγές είναι 30% κυρίως στην Αμερική, Καναδά, Ευρώπη.

Τα κρασιά που παράγονται από οινοποιεία της Σαντορίνης είναι εκλεκτά το Ασύρτικο με Ονομασία Προέλευσης Σαντορίνης Ανωτέρας Ποιότητος, Σαντορίνη ΠΟΠ, Σαντορίνη Νυχτέρι ΠΟΠ, Μανδηλαριά ΠΟΠ και το Vinsanto ΠΟΠ απίθανο, μια κατηγορία από μόνο του.

Τα περισσότερα οινοποιεία είναι επισκέψιμα για οινογευσία που συνοδεύεται από τα καλύτερα τυράκια και αλλαντικά του Αιγαίου και αυθεντικές γευστικές δημιουργίες.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !