Πώς θα διακρίνουμε έναν μυθομανή;

Tips

Ο μυθομανής πάντα εντυπωσιάζει και του αρέσει να ξεχωρίζει. Επιδιώκει να βρίσκεται κοντά στους celebrities και λατρεύει το glam στη ζωή του. Θέλει με κάθε τρόπο να τραβά επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, για να νιώθει μοναδικός … και ζηλεύει παθολογικά τη ζωή των άλλων.

Οι μυθομανείς είναι συνήθως αγχωμένοι και νευρικοί άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν τικ ή ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους και αγγίζουν πολύ συχνά το πρόσωπό τους, κυρίως γύρω από την περιοχή του στόματος. Πάντως έχουν πολύ έντονη ανάγκη επιβεβαίωσης, προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των άλλων και εφευρίσκουν τρόπους συνεχώς να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι μυθομανείς είναι άνθρωποι που πάσχουν από νευρωτική διαταραχή, που σχετίζεται με το stress ή άλλες διαταραχές ακόμα και ορμονών. Όταν η κατάσταση γίνεται παθολογική, ξεφεύγει από την πραγματικότητα και μπορεί να αποβεί επιζήμια για τους γύρω τους.

Βέβαια κάποιοι μπορεί να έχουν συνείδηση των υπερβολών τους ή των διαστρεβλώσεών τους, χωρίς να νοιώθουν καμία ενοχή ή ενόχληση.

Η μυθομανία είναι ένας ψυχαναγκαστικός τρόπος διαστρέβλωσης ή βελτίωσης της εικόνας του εαυτού τους ή της ζωής άλλου ατόμου. Τα ψεύδη μπορεί να αφορούν κάτι εντελώς ασήμαντο, αλλά και κάτι πολύ σημαντικό.

Έτσι πρέπει να γνωρίζουμε κάποια συμπτώματα της διαταραχής ή κάποια σημάδια ώστε να διακρίνουμε έγκαιρα τον μυθομανή, προκειμένου να προστατευτούμε και να απομακρυνθούμε από αυτόν.

Το μόνον σίγουρο είναι ότι ο μυθομανής θα μας δημιουργήσει προβλήματα.

Έλλειψη αυτοπεποίθησης

Οι μυθομανείς είναι άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση και έτσι για να μην αισθάνονται ασήμαντοι πρέπει να εφεύρουν μια λαμπερή ζωή, για να αισθάνονται σημαντικοί. Πάντα προσπαθούν να μην έχουν οι άλλοι πρόσβαση σε αυτήν, από φόβο μην αποκαλυφθούν.

Η μυθομανία είναι παθολογική κατάσταση αφού πρόκειται για μια ναρκισσιστική διαταραχή. Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν υπερβολικά τον εαυτό τους.

Συχνά περιγράφεται ότι το οικογενειακό τους περιβάλλον ήταν χειριστικό ή είχαν ευκολόπιστους γονείς.

Δεν παραδέχεται  το ψέμα

Ποτέ ένας μυθομανής δεν παραδέχεται ότι λέει ψέματα, ακόμα και αν μπορείτε να το αποδείξετε και είναι κάτι οφθαλμοφανές, εκείνος θα συνεχίσει να επιμένει, εκτός λογικής. Άλλωστε το ψέμα είναι τρόπος ζωής.

Όταν η κατάσταση ξεφύγει και δημιουργήσει γύρω του ένα εντελώς ψεύτικο και ανύπαρκτο περιβάλλον, πλέον  δεν μπορεί και ο ίδιος να διακρίνει την πραγματικότητα. Μπερδεύεται και αυτό μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες αντιδράσεις από πλευράς του.

Δεν μπορεί να αποδεχθεί την πραγματικότητα

Ο μυθομανής δημιουργεί ένα ψεύτικο κόσμο γύρω του γιατί δυσκολεύεται να αποδεχτεί την πραγματικότητα. Δεν έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα γιατί υποφέρει.

Αυτός είναι και ο λόγος, που ο μυθομανής επιδιώκει να ομορφύνει την πραγματικότητα, για να μπορέσει και ο ίδιος να την αποδεχθεί.

Σε παθολογικές περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες πράξεις.

Δημιουργεί έναν χαρακτήρα

Ο μυθομανής δημιουργεί για τον εαυτό του μια «εικόνα» που την πιστεύει τόσο πολύ σε σημείο που καταφέρνει να πείσει και το εργασιακό ή φιλικό περιβάλλον.

Οι μυθομανείς λέγοντας ψέματα  καταλήγουν και οι ίδιοι να πιστέψουν «την persona» που δημιούργησαν.

 Σε κοιτάζει κατευθείαν στα μάτια

Στην επικοινωνία πιστεύεται ότι οι άνθρωποι που ψεύδονται δεν κοιτούν ποτέ στα μάτια τον συνομιλητή τους, είναι ένα από τα αποδεικτικά στοιχεία του ψεύδους.

Όμως οι μυθομανείς πολλές φορές αντικρίζουν κατάματα τον συνομιλητή τους για να παρακολουθούν τις αντιδράσεις του.

Αληθοφανείς λεπτομέρειες

Οι μυθομανείς γνωρίζουν πολύ καλά το «παιχνίδι» της λεπτομέρειας. Μόνον έτσι γίνεται η ιστορία που πλάθουν με το μυαλό τους αληθοφανής. ΄Ετσι κατορθώνουν να αποσπούν την προσοχή του συνομιλητή τους και να τους εντυπωσιάζουν.

Οι μυθομανείς έχουν τεράστια φαντασία και είναι δημιουργικοί. Σε διάφορες περιόδους όταν είναι πρόσφορο το έδαφος για να πρωταγωνιστήσουν σε έναν κόσμο πλασματικό, εργάζονται με πάθος.

Επιτίθεται…

Αν τολμήσετε να αμφιβάλλετε για την ιστορία που σας εξομολογήθηκε ένας μυθομανής, χάνει την ψυχραιμία του από το φόβο του μην ξεσκεπαστεί.

Επίσης οι μυθομανείς κρύβουν επιμελώς την αληθινή ζωή τους από φόβο ότι θα πάψουν οι άλλοι να έχουν ενδιαφέρον για εκείνους. Ο μόνιμος φόβος τους είναι η μοναξιά και η μόνη επιδίωξή τους είναι η επαγγελματική επιτυχία, ώστε να έχει αντικείμενο να πλάθει ιστορίες.

Ο μυθομανής εύκολα ανατρέπει την κατάσταση και αρχίζει να σας κατηγορεί στο περιβάλλον σας. Μάλιστα το κάνει με πειστικό τρόπο και ίσως γίνει πιστευτός.

Πάντως η όποια αμφισβήτηση είναι επικίνδυνη τόσο για την ασφάλειά του, όσο και για τη δική μας. Ο μυθομανής μπορεί στη συνέχεια να επιδιώξει να αυτοκαταστραφεί ή να καταστρέψει τους γύρω του.

Το κακό είναι ότι εξαιτίας έλλειψης συνειδητοποίησης του προβλήματος, τόσο από την οικογένεια, όσο και από το περιβάλλον δεν απευθύνονται σε ειδικούς προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στον μυθομανή. Οι ίδιοι επειδή στον φανταστικό κόσμο, που ζουν καταφέρνουν να εισπράξουν επιβεβαίωση από τον περίγυρό τους, δεν έχουν κανένα κίνητρο να αλλάξουν ή να ζητήσουν βοήθεια ώστε να θεραπευτούν.

Μάλιστα ο μυθομανής εμμένει τόσο πολύ συνειδητά στα κατασκευασμένα του ψέματα, που τα όρια γίνονται τόσο ασαφή που ακόμα και οι ειδικοί δυσκολεύονται να απαντήσουν στο ερώτημα αν ο μυθομανής γνωρίζει ότι λέει ψέματα;

To σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να εκθέτουμε τους εαυτούς μας στην ψυχαναγκαστική ψευδολογία ενός μυθομανούς, δεν το αξίζουμε …

Προσοχή λοιπόν…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !