Σαρδέλα … η πολύτιμη

Tips

Το ταπεινό ψαράκι του αφρού της θάλασσας έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύτιμο για τα διατροφικά οφέλη, που προσφέρει στον οργανισμό μας.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι πρέπει να προτιμάμε τα μικρά ψαράκια που έχουν μικρότερο κύκλο ζωής από τα μεγαλύτερα που παρουσιάζουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων αφού κυρίως ζουν σε βαθειά νερά.

Η σαρδέλα είναι υψηλής διατροφικής αξίας και πολύ νόστιμη.

Μάλιστα κατά την αρχαιότητα οι Αθηναίοι πίστευαν ότι οι καλύτερες ήταν οι σαρδέλες του Φαλήρου, που χάριζαν ευζωία και ομορφιά στις Αθηναίες των αρχαίων χρόνων…

Οι πιο νόστιμες σαρδέλες που έχω δοκιμάσει είναι του Αμβρακικού και της Καλλονής της Λέσβου.

Οι σαρδέλες πρέπει να τρώγονται με τα κόκκαλα γιατί εκεί υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις θρεπτικών στοιχείων και βιταμίνης D.

Ποια τα διατροφικά  οφέλη;

 Οι σαρδέλες ανήκουν στις τροφές φιλοσοφία Good Mood Food, τροφές που ανεβάζουν τη διάθεση και διώχνουν το stress και την κατάθλιψη.

Επίσης αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας και χαρίζουν υψηλό δείκτη απορρόφησης πρωτεϊνών Net Protein Utilization

Επίσης έχουν υψηλά ποσοστά Ω-3 λιπαρών οξέων και ξεχειλίζουν από βιταμίνη Β12, που συμβάλει στην λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Οι σαρδέλες περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου, φωσφόρου και ασβεστίου.

Οι συγκεντρώσεις σεληνίου που περιέχονται στα ψάρια προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι σαρδέλες ενδείκνυνται για μακροβιοτικές και αντιγηραντικές δίαιτες και μας χαρίζουν λαμπερή επιδερμίδα.

Πόσο συχνά μπορούμε να τρώμε τις σαρδέλες;

Όποτε θέλουμε αρκεί να είναι φρέσκιες.

Οι σαρδέλες επίσης συνιστώνται στις θηλάζουσες γυναίκες γιατί η συχνή τους κατανάλωση αυξάνει την περιεκτικότητα Ω 3 λιπαρών στο μητρικό γάλα.

Πώς τις απολαμβάνουμε στην καλύτερη εκδοχή τους ;

 Ψητές στη σχάρα αλλά και στο φούρνο με ντομάτα ή ριγανάτες.

«Παντρεμένες» δηλαδή γεμιστές με πιπερίτσες, κρίταμο ή άλλα λαχανικά και αρωματικά.

Αν βρεθείτε στον Αμβρακικό ή την Καλλονή μαρινάτες ή σεβίτσε ή καρπάτσιο.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα  

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !