Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Ζαγορά Πηλίου, μια απόδραση σε ένα αυθεντικά παραμυθένιο σκηνικό. Μια πολιτειούλα ζωγραφιά που απλώνεται νωχελικά γαντζωμένη στο θρυλικό βουνό των Κενταύρων, στο ανατολικό Πήλιο με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, στις Σποράδες και το Άγιο Όρος.
Η χειμωνιάτικη εκδοχή της εντυπωσιακή, πυκνά δάση από οξιές, καστανιές, μηλιές, πεσμένα φύλλα, σταγόνες βροχής και ένα συνεχές παιχνίδισμα του ήλιου που παίζει κρυφτό με τα σύννεφα. Οι ηλιαχτίδες αποκαλύπτουν κρυφές γωνιές του πανέμορφου χωριού όπως είναι τυλιγμένο από το πρωινό πούσι.
Ήχοι της φύσης, νερά που τρέχουν, αρχοντικά αγέρωχα, καλντερίμια, πλατεία πλατανοσκέπαστες και άνθρωποι φιλόξενοι. Η ετυμολογία του ονόματός της Ζαγοράς, στα σλαβικά είναι «η πολιτεία στο πίσω μέρος του βουνού».
Η διαδρομή
Από την Αθήνα – Ζαγορά η απόσταση είναι 368 km περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά.
Από τον Βόλο θα ανηφορήσετε στο βουνό περνώντας από χωριά ονειρικά. Η διαδρομή υπέροχη, αλλά ο δρόμος σίγουρα χρειάζεται προσοχή.
Θα περάσετε την Πορταριά, τα Χάνια και από εκεί θα κατηφορίσετε στη Ζαγορά. Η απόσταση είναι 47 km, ενώ αν θέλετε να περάσετε μέσω Τσαγκαράδας η απόσταση είναι 80 km.
Η πολιτεία
H Zαγορά είναι το κεφαλοχώρι του Πηλίου και έχει 2600 κατοίκους. Αμφιθεατρικά κτισμένη σε υψόμετρο 450-550 μέτρα. Χωρίζεται σε 4 συνοικίες, του Αγ.Γεωργίου, της Αγ. Κυριακής, της Αγ.Παρασκευής και της Σωτήρας. Οι τέσσερις εκκλησίες της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με απίθανα ξυλόγλυπτα τέμπλα και πέτρινα καμπαναριά.
Τα σπίτια κουκλίστικα, παραδοσιακά με στέγες από πλάκες Πηλιορείτικες και οι κήποι τους εντυπωσιακοί με γαρδένιες, καμέλιες και ορτανσίες σε χρώματα μοναδικά.
Οι ρυθμοί μιας άλλης εποχής… έτσι ενδείκνυται για αποδράσεις relax.
Η Ζαγορά κατοικήθηκε από την Ομηρική εποχή. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από τον 6ο π.Χ. αιώνα. Από τον 16ο αιώνα αναπτύσσεται εμπορικά η περιοχή αρχικά με την παραγωγή του μεταξιού και τα γνωστά ζαγοριανά καράβια που σάλπαραν από το Χορευτό για λιμάνια της Ανατολής. Σήμερα, η ενασχόληση, η οικονομία και η κύρια πηγή εσόδων του τόπου στηρίζεται κυρίως στην καλλιέργεια των μήλων και ευτυχώς οι νέοι φεύγουν για να σπουδάσουν και επιστρέφουν.
Στην κεντρική πλατεία αξίζει να δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε στα 1765 με πρωτοβουλία του πατριάρχη Καλλίνικου του Γ’ στα 1765. Το καμπαναριό χαρακτηριστικό και το τέμπλο του ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του νεοελληνικού μπαρόκ. Αριστουργηματικά τα λιθανάγλυφα σε τρείς παράλληλες ζώνες εξωτερικά στην κόγχη του ιερού βήματος.
Πίσω από την εκκλησία βρίσκεται η σημαντική Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη που ιδρύθηκε το 1762 και είναι επισκέψιμη. Εδώ φυλάσσονται 3000 τόμοι από τις σημαντικότερες εκδόσεις της πρώτης εποχής της τυπογραφίας, θα δείτε χάρτες σπάνιους και χειρόγραφα του 17ου αιώνα. Θα μάθετε για τους σημαντικούς και πρωτοπόρους ανθρώπους της Ζαγοράς και θα δείτε πίνακες και προσωπικά αντικείμενα του Πατριάρχη Κύριλλου Γ΄.
Την ένδοξη ιστορία της Ζαγοράς μαρτυρούν τα αρχοντικά της πέτρα και του ξύλου, με τις χαρακτηριστικές στέγες. Το σεργιάνι στα καλντερίμια χαρίζει ηρεμία και κάθε καμπή του δρόμου προσφέρει και ένα διαφορετικό spot για ινσταγκραμικά στιγμιότυπ.
Έκπληξη ο ρομαντικός περίπατος προς το εκκλησάκι του Άθωνα για μια θέα συναρπαστική.
Αν γοητευτείτε από τη Ζαγορά …. πιείτε νερό από την πηγή Σταμνάκια, σύμφωνα με την παράδοση θα γυρίσετε σύντομα στο τόπο μπορεί και παντρεμένοι ….
Οι τέσσερις εκκλησίες της Ζαγοράς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον με απίθανα ξυλόγλυπτα τέμπλα και πέτρινα καμπαναριά.
Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου με τα αιωνόβια πλατάνια και την παραδοσιακή κρήνη θα ανακαλύψετε τα ωραιότερα καφέ του Πηλίου για θα τσάι βουνού, καφέ στη χόβολη και γλυκάκια που γεννούν αναμνήσεις. Εδώ έχει στηθεί και το χριστουγεννιάτικο χωριό.
Στο ιστορικό καφενείο 200 ετών του «Τζάνου» η ατμόσφαιρα νοσταλγική. Από εδώ πέρασαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος μέχρι ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, που απολαμβάνοντας τον καφέ του έγραψε το ποίημα «Σιρόκο 7 Λεβάντε».
Είναι το στέκι των ντόπιων που δίπλα στη ξυλόσομπα θα μάθετε τα πάντα για την περιοχή αλλά και τάβλι… Ο Γιάννης Πολίτης προσφέρει καφέ στο μπρίκι και τοπικά γλυκάκια με νοστιμάδα ξεχωριστή.
Στο ατμοσφαιρικό καφέ Ραδιόφωνο σας περιμένει η Νάντια, η γλυκιά γατούλα που απολαμβάνει το τζάκι ξαπλωμένη στον καναπέ της και έχει αναλάβει με το γουργουρητό της να απαλλάσσει τους φιλοξενούμενούς της από το άγχος.
Στο Γλυκοπωλείο του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς 24260 23566, θα δοκιμάσετε μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και σπιτικά λικέρ που Το γλυκό κάστανο, σμέουρο, βατόμουρο υπέροχα, αλλά το φιρίκι του κουταλιού ξεχωρίζει. Μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στην πολιτεία του μήλου αφού εδώ παράγονται τα περίφημα μήλα που είναι κόκκινα τραγανά, όλο χυμούς, αρώματα και πλημμυρίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς λειτουργεί από το 1916 είναι από τους πλέον πρωτοποριακούς της χώρας μας. Συγκεντρώνει, συντηρεί, συσκευάζει και διακινεί το 100% σχεδόν της παραγωγής των μήλων Ζαγορίν ΠΟΠ καθώς και των υπολοίπων προϊόντων που παράγονται και τυποποιούνται με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον με στόχο το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα στον πλανήτη μας.
Θα άξιζε να επισκεφθείτε το «Ελληνομουσείο» αλλά ανακαινίζεται. Το 1702 ιδρύθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου το «Ελληνοσχολείο», όπου διδάσκονταν μαθήματα Γυμνασίου αλλά και Ακαδημίας. Εδώ σπούδασαν ο Ρήγας Φεραίος, ο Άνθιμος Γαζής και άλλες επιφανείς προσωπικότητες. Λειτουργούσε σαν λαϊκό μουσείο και έχει φιλοξενήσει εκθέσεις.
Σίγουρα αξίζει μια βόλτα μέχρι το γραφικό χωριό Πουρί. Στο μέσο της διαδρομής ο ορμητικός χείμαρρος «Καλοκαιρινός» είναι αρκετά ζημιάρης και το γεφύρι του έχει υποστεί τις συνέπειές του.
Στα δυτικά του γεφυριού, δείτε τον θεαματικό καταρράκτη Μεγαλόβραχο, ύψους 100 μέτρων που είναι από τους μεγαλύτερους της Θεσσαλίας.
Ανεβείτε από το καλντερίμι στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το επιβλητικό καμπαναριό για να έχετε μια θέα υπέροχη από το Χορευτό μέχρι το Άγιο Όρος. Στην πηγή θα δροσιστείτε και θα απολαύστε τη μουσική της φύσης.
Διαμονή
Η Ζαγορά έχει πολλές επιλογές για διαμονή, για όλα τα βαλάντια, από παραδοσιακούς ξενώνες μέχρι πολυτελή διαμερίσματα.
Το ξενοδοχείο «Ζαγορά» ( 24260 22062, www.zagorahotel.gr) προσφέρει δωμάτια σε παραδοσιακό στυλ.
Το «Αρχοντικό Στάμου» ( 24260 23880, www.stamou-hotel.com) είναι ένα αναπαλαιωμένο κτίριο του 18ου αιώνα και εκεί θα βρείτε πιστοποιημένο ελληνικό πρωινό με ντόπια προϊόντα.
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια «Φιλυρέα» (24260 22983 www.filyrea.gr) προσφέρουν ζεστή ατμόσφαιρα, πουπουλένια παπλώματα, τζάκι, ιδιαίτερο στυλ και τα περισσότερα δωμάτια έχουν συναρπαστική θέα στο Αιγαίο μετρώντας τα νησάκια.
Φαγητό
Οπωσδήποτε στο «Μεϊντάνι» (24260 22626), μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα αυθεντικά ντόπια πιάτα της Νίκης, άγρια χόρτα τσιγαριαστά με αυγά, φτεροκεφτέδες, άγρια μανιτάρια, κοκκινιστό κατσίκι και κλέφτικο.
Για γεύσεις της φωτιάς η ταβέρνα «Στου Ψηλού» ενδείκνυται (24260 23633).
Στο Πουρί για αυθεντικές γεύσεις Πηλίου η ταβέρνα Μάκης (24260 26026). Μαμαδίστικο φαγητό και θαλπωρή γύρω από το τζάκι. Το γαλοτύρι και το σπετσοφάι δεν παίζονται.
Αναμνηστικά – προϊόντα
Τα φρούτα, τα κάστανα, το μέλι, τα γλυκάκια, μια γλάστα γαρδένιας ή καμέλιας είναι τα καλύτερα αναμνηστικά.