Μαλτέζικη γιορτινή πουτίγκα

Tips

Ένα υπέροχο γιορτινό γλυκό φρουτώδες, κολλώδες και ζουμερό. Το ψωμί της ευδαιμονίας που έχει τη δική του ιστορία, αφού κρατά από τον 18ο αιώνα.

Η Puddina, όπως είναι στην ντοπιολαλιά το όνομα του γλυκού μου άρεσε για τον πλούτο της, αφού είναι γεμιστή με γλυκές μεσογειακές γεύσεις, όπως μανταρίνι και πορτοκάλι και πινελιές από αρώματα κανέλας, μοσχοκάρυδου, βανίλιας, καρύδας και Αμαρέτου, που φέρνουν ευτυχία για τη νέα χρονιά.  Η αλήθεια είναι ότι μόλις τη δοκιμάσετε δεν μπορείτε να σταματήσετε …

Η γεύση της πουτίγκας με ενθουσίασε τη δοκίμασα στο πρόσφατο ταξίδι μου στη Μάλτα του μυστηρίου και της ομορφιάς.

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα και 25 λεπτά / Χρόνος ψύξης 1 ώρα / Εύκολο

Μαλτέζικη γιορτινή πουτίγκα
Από το Maritim Antonine Hotel & Spa, Malta

Υλικά για ένα ταψί 23 x 28 x 4 cm
500 γρ. μπαγιάτικα ψωμάκια ή μπαγκέτες, κομμένα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
1 λίτρο φρέσκο ​​γάλα
250 γρ. ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα, πολύ ψιλοκομμένα
1 πορτοκάλι ακέρωτο, χυμός και ξύσμα
3 κ.σ. καρύδα αποξηραμένη, τριμμένη
100 γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένοι
2 κ.σ. μαρμελάδα μήλο ή βερίκοκο ή ροδάκινο
3 κ.σ.  κρυσταλλική ζάχαρη
2 κ.σ. κακάο, σε σκόνη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 πρέζα βανίλια, σε σκόνη
1 πρέζα κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
1 κ.σ. ξύσμα μανταρινιού
2 κ.σ. Αmaretto di Saronno ή ουίσκι

Για το φινίρισμα
Ινδοκάρυδο τριμμένο

Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού, τη βανίλια, το αμαρέτο και τη μαρμελάδα.
Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ψωμί με όλα τα άλλα υλικά και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα ρίχνουμε το πρώτο  μείγμα γάλα-πορτοκάλι.
Ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας και αφήνουμε να μουλιάσει για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Στρώνουμε το ταψί με λαδόκολλα.
Ρίχνουμε το μείγμα της πουτίγκας στο στρωμένο ταψί και με την μαρίζ ισιώνουμε την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο.
Ψήνουμε στον καλά προθερμασμένο φούρνο την πουτίγκα  μέχρι να σφίξει το πάνω μέρος της και μόλις αρχίσει να είναι κάπως ελαστικό θα χρειαστεί περίπου 65-75 λεπτά.
Τότε πιέζουμε στη μέση της πουτίγκας ένα μαχαίρι ή ένα σουβλάκι για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα, αλλιώς συνεχίζουμε λίγο ακόμα.
Βάζουμε την πουτίγκα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Αν θέλουμε συνοδεύουμε με ζεστή κρέμα σαντιγί ή παγωτό ή πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !