Η συνεργασία της Yayoi Kusama με την Louis Vuitton προκαλούν φρενίτιδα …

Tips

Τα τεράστια φουσκωτά έργα με τα περίφημα πουά, της πλέον αναγνωρισμένης εικαστικού στον κόσμο του σήμερα, αρκούν να προκαλέσουν φρενίτιδα στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων, όπου και το εμβληματικό κατάστημα της Louis Vuitton.

Photo from Louis Vuitton instagram official page

Πρόκειται για τη νέα συνεργασία, τη δεύτερη κατά σειρά, του διάσημου Οίκου με την Kusama, που δημιουργεί τη νέα σειρά capsule και αντικειμένων με έντονα πουά, χρώματα και σχήματα απίθανα.

Πριν από μια δεκαετία είχαν συνεργαστεί και πάλι με εξαιρετική επιτυχία. Motto της νέας συλλογής “Creating Infinity”, δηλαδή «Δημιουργώντας το άπειρο» και βασίζεται στην συνεργασία του 2012, όταν επικεφαλής του Οίκου ήταν ο διάσημος σχεδιαστής Marc Jacobs.

H νέα συλλογή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην επίδειξη μόδας Cruise 2023 στο Σικάγο. Στην πραγματικότητα, αυτό το εγχείρημα εντάσσεται στην πρόθεση του Οίκου να συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες, που διαμορφώνουν τάσεις της τέχνης του χθες και του σήμερα.

Photo from Louis Vuitton instagram official page

Στις προωθητικές πρωτοβουλίες εντάσσονται τα εκπληκτικά έργα, που αγκαλιάζουν όλο το κτήριο. Η τεράστια φουσκωτή φιγούρα της Kusama που ζωγραφίζει τα πολύχρωμα πουά της κάνοντας τον κόσμο χαρούμενο, δεσπόζει πάνω από τα εμβληματικά καταστήματα του διάσημου Οίκου μόδας. Παρόμοιες εικαστικές επεμβάσεις έχουν γίνει και στο εσωτερικό των καταστημάτων.

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες των εμβληματικών καταστημάτων στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη και στο Τόκυο έχουν κατακτήσει τα social media. Xρώματα  εντυπωσιακά και άποψη μοναδικά χαρισματική.

Photo from Louis Vuitton instagram official page

Ποια είναι όμως η περίφημη εικαστικός;

Η Yayoi Kusama γεννήθηκε το 1929 στην Ιαπωνία και μέχρι σήμερα κατορθώνει να μας εκπλήσσει με τα έργα της και τις συνεργασίες της. Στην Ν.Υόρκη έφθασε το 1958 και από τότε μεγαλουργεί. Είναι εικαστικός με έμφαση στη γλυπτική και όχι μόνον…

Είναι η πλέον αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη σύγχρονη εικαστικός της Ιαπωνίας και η γυναίκα καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο.

Το έργο της συνεχίζει να επηρεάζει τη δουλειά των συγχρόνων της και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Andy Warhol και ο Claes Oldenburg. Οι δουλειές της στη μόδα, την performance, την video art καθώς εντυπωσιάζουν.

Η ποίηση, η μυθοπλασία και άλλες τέχνες αποτελούν επίσης πεδίο δράσης για την εμπνευσμένη Kusama.

Το έργο της παρουσιάζει στοιχεία έντονου μινιμαλισμού, Pop art, art Brut αλλά και σουρεαλισμού, καθώς επίσης και αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Είναι γνωστό ότι το έργο της είναι έντονα αυτοβιογραφικό, με κυρίαρχα στοιχεία της ψυχολογίας της.

Το 1960 οργάνωσε δρώμενα που σόκαραν την αμερικάνικη συμβατική κοινωνία. Τότε οι γυμνοί συμμετέχοντες βάφτηκαν με πουά σε έντονα χρώματα.

Το έργο της ξεχάστηκε εντελώς τη δεκαετία του 1970 και επανήλθε στο προσκήνιο τη δεκαετία του 1980. Αυτή η «κενή περίοδος» στη ζωή της, ήταν αιτία που κλονίστηκε σοβαρά η υγεία της.

Σήμερα ζει σε μονάδα ψυχικής υγείας, αλλά καθημερινά πηγαίνει στο εργαστήριό της για να δημιουργήσει έργα υψηλής αποδοχής.

Άλλωστε όπως έχει πει και η ίδια σε συνέντευξή της « Η τέχνη μου είναι ο μόνος τρόπος να εκφραστώ. Πολεμώ τον πόνο, το άγχος και το φόβο κάθε μέρα και η μόνη μέθοδος που έχω βρει, που ανακούφισε την ασθένειά μου είναι να συνεχίσω να δημιουργώ τέχνη. Ακολούθησα το νήμα της τέχνης και με κάποιο τρόπο ανακάλυψα ένα μονοπάτι που θα μου επέτρεπε να ζήσω».

Photo from Louis Vuitton instagram official page
Photo from Louis Vuitton instagram official page
Photo from Louis Vuitton instagram official page

Πάντως μην αγχώνεστε, τα πρώτα αντικείμενα που σχεδιάστηκαν από την μεγάλη εικαστικό θα κυκλοφορήσουν στις 31 Μαρτίου οπότε … προλαβαίνετε.

Τα όνειρα άλλωστε επιτρέπονται πάντα… Μπορεί και εσείς να αποκτήσετε κάποια στιγμή μια τσάντα Louis Vuiton, που είναι το απωθημένο κάθε γυναίκας…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !