Το μέλι είναι και φάρμακο και φυσικό γλυκαντικό

Tips

Το σίγουρο είναι ότι το ελληνικό μέλι είναι μοναδικό σε ολόκληρο το κόσμο και ξεχωρίζει για την γνησιότητα του, το χρώμα του, την γεύση του, την πυκνότητα του και έχει μοναδικό άρωμα.

Όλες οι θρησκείες εξυμνούν τη χρησιμότητα του μελιού στον ανθρώπινο οργανισμό. Μάλιστα οι προγονοί μας, θεωρούσαν το μέλι αποκλειστική τροφή των θεών του Ολύμπου.

Ζητήσαμε από τον φίλο κ. Γιάννη Τσάκνη, Καθηγητή Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, να μας αναλύσει τα οφέλη, που χαρίζει το μέλι στον οργανισμό μας.

Όπως μας είπε « Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιού, το θυμαρίσιο, το πευκόμελο, το καστανόμελο, το ελάτης, της κουμαριάς, της πορτοκαλιάς, το ερείκης και τόσα άλλα, αφού η βιοποικιλότητα της χώρας μας είναι ζηλευτή.

Το μέλι είναι μια φυσική, υγιεινή τροφή και τα σάκχαρά του απορροφώνται αμέσως από τον οργανισμό, αποδίδοντας γρήγορα ενέργεια.

Επίσης περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά ιχνοστοιχεία, αμινοξέα κλπ, που λειτουργούν σαν ασπίδα υγείας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το μέλι έχει υψηλή διατροφική αξία και περιέχει περισσότερα από 200 συστατικά, τα οποία του αποδίδουν τις ιδιότητες θαυμαστές:

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Το μέλι περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, το χλώριο, το νάτριο και το κάλιο, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων.

Οι βιταμίνες B1, Α και C που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού και τον προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες.

Επίσης, η κατανάλωση μελιού βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση σε περιπτώσεις αναιμίας, επειδή περιέχει σίδηρο που απορροφάται πλήρως από τον οργανισμό.

Ελιξήριο Ομορφιάς

Το μέλι έχει την ιδιότητα να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του. Συνεπώς, αποτελεί εξαιρετική τροφή για το δέρμα, ειδικά όταν αυτό είναι ευαίσθητο, ξηρό ή αφυδατωμένο αφού το ενυδατώνει.

Διάφορες μελέτες έδειξαν, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μαλακτικό μαλλιών και κατά της ψαλίδας.

Συμβάλλει στη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος

Λόγω των αντισηπτικών του ιδιοτήτων, το μέλι μπορεί να εξαλείψει τα στομαχικά προβλήματα, επειδή σκοτώνει τα βακτήρια και δρα επουλωτικά στις πληγές των βλεννογόνων.

Επίσης, το μέλι καταπολεμά τα εντερικά παράσιτα και φροντίζει την υγεία του εντέρου.

Μελέτες έδειξαν ότι ωφελεί και στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος

Το μέλι συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης και προλαμβάνει τη συμπίεση των αρτηριών.

Βοηθά στον πονόλαιμο και καταπραΰνει τον βήχα

Λόγω των αντισηπτικών και μαλακτικών του ιδιοτήτων, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και το βήχα.

Μας χαλαρώνει και κοιμόμαστε καλύτερα

Έρευνες έδειξαν ότι, το μέλι ενισχύει τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου και μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες στον οργανισμό μας.

Επουλώνει τα τραύματα

Το μέλι έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές και επουλωτικές ιδιότητες και συμβάλλει ενεργά στην αποκατάσταση εγκαυμάτων και εκδορών.

Στοματική υγιεινή

Το μέλι φροντίζει τη στοματική μας υγιεινή και καταπολεμά τη δυσάρεστη αναπνοή.

Αλλεργική ρινίτιδα

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι προκαλεί ανοσοποίηση στον ανθρώπινο οργανισμό και προστατεύει από την αλλεργική ρινίτιδα.

Διατροφική αξία του μελιού

 Το μέλι είναι μια συμπυκνωμένη πηγή φυσικών σακχάρων και περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, που δεν βρίσκονται στη ζάχαρη.

Είναι λοιπόν σημαντικό για την υγεία μας να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι.

Μια κουταλιά της σούπας μέλι, περιέχει περίπου 65 θερμίδες.

Πως αντιμετωπίζουμε την κρυστάλλωση μελιού;

H κρυστάλλωση είναι μια φυσική διεργασία που εμφανίζεται κυρίως στο μέλι ανθέων και δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του.

Όταν λοιπόν θέλουμε να ρευστοποιήσουμε το μέλι, το βάζουμε όπως είναι μέσα στη συσκευασία του, μέσα σε ένα δοχείο με νερό θερμοκρασίας γύρω στους 45ο C. Αναδεύουμε συνεχώς προκειμένου να θερμανθεί ομοιόμορφα ώστε να μην επηρεαστεί το χρώμα, το άρωμα και η γεύση του.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !