Τα “superfoods” της Μεσογειακής διατροφής

Tips

Τα τελευταία χρόνια πολύς λόγος γίνεται για τις λεγόμενες “σούπερ τροφές”. Με τον όρο superfoods ή αλλιώς “υπερτροφές” εννοούμε τα τρόφιμα τα οποία έχουν μεγάλη συγκέντρωση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μετάλλων, ισχυρών αντιοξειδωτικών και άλλων θρεπτικών συστατικών, σε μικρό όγκο τροφίμου , και έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία.

Όταν ακούμε τον όρο “super foods” σίγουρα δεν μας έρχονται στον μυαλό τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής. Στην ουσία όμως τα πραγματικά superfoods βρίσκονται κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας και τα έχουμε στο καθημερινό μας τραπέζι.

Η πιο διάσημη υπερτροφή που παράγεται στην Ελλάδα είναι η ελιά και  ελαιόλαδο! Πολλές άλλες υπερτροφές όμως όπως είναι το αυγό, οι μαύρες σταφίδες, το σκόρδο τις χρησιμοποιούμε καθημερινά στην διατροφή μας!  Πάμε να δούμε αναλυτικά μερικές από τις σημαντικότερες “υπερτροφές” της Μεσογειακής διατροφής.

Ελαιόλαδο

Αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, το καθιστά προστάτη της υγείας της καρδιάς μας. Παράλληλα χάρη στις Βιταμίνες Ε, Κ και στις αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες) που περιέχει  δρα ως αντιφλεγμονώδες, έχοντας παράλληλα αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Ντομάτα

Δεν λείπει από κανένα τραπέζι! Η ντομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό το οποίο βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου. Η βιοδιαθεσιμότητα του αυξάνεται με την επίδραση της θέρμανσης (μαγείρεμα).  Μπορούμε να πετύχουμε ακόμα καλύτερη απορρόφηση συνδυάζοντας τη με λιπαρές τροφές όπως είναι το ελαιόλαδο.

Το κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί περιέχει και αυτό ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη. Μια μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού καθημερινά έχει συσχετιστεί με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μείωση του κινδύνου αρκετών τύπων καρκίνου και μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στις γυναίκες.

Κορινθιακές σταφίδες

Άλλη μια από τις κορυφαίες υπερτροφές της Ελληνικής γης, είναι η κορινθιακή σταφίδα. Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, σίδηρο, κάλιο και σελήνιο ενώ παράλληλα περιέχουν βιταμίνες A και Β και φυτικές ίνες. Λόγω του καλίου που περιέχουν ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και δρουν καρδιοπροστατευτικά.  Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν δρουν ενάντια στην δυσκοιλιότητα, ενώ χάρη στις πολύφαινόλες και στην βιταμίνη Α που περιέχουν συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των ματιών και του δέρματος.

Χαρούπι

Πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, ρυθμίζει τη γλυκόζη του αίματος, δρα καρδιοπροστατευτικά και έχει ευεργετική επίδραση στη μικροχλωρίδα του εντέρου, ρυθμίζοντας τη δυσκοιλιότητα αλλά και τη διάρροια.

Σκόρδο

Βασικό συστατικό της Μεσογειακής κουζίνας, δρα ως φυσικό αντιμικροβιακό και αντιφλεγμονώδες, βελτιώνει τη μνήμη, μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θρομβώσεων.

Μαστίχα Χίου

Το δάκρυ του μαστιχόδεντρου είναι ευεργετικό για το πεπτικό μας, τη στοματική υγιεινή  και το δέρμα μας. Έχει αντιμικροβιακές, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Δρα αγγειοπροστατευτικά ενώ έχει  αναγνωριστεί διεθνώς ως φάρμακο για την επούλωση των πληγών του δέρματος και τη δυσπεψία. Τέλος, μπορεί να προστατεύσει το πεπτικό σύστημα και προλαμβάνει γαστρεντερικές παθήσεις, όπως το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Τα αυγά

Τα αυγά περιέχου πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας και παρέχουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι πλούσια σε σίδηρο, χαλκό, ψευγάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α,  Ε και D και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς, των ματιών και του εγκεφάλου.

Κρόκος Κοζάνης (σαφράν)

Αποτελεί ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ευεργετικός για το νευρικό και πεπτικό σύστημα. Φαίνεται ότι βελτιώνει τη διάθεση, τα συμπτώματα της κατάθλιψης και τη μνήμη. Έχει αποδεδειγμένες αντικαρκινικές ιδιότητες,  βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση της συνολική μας υγείας.

Απο την Αλεξάνδρα Κοντοδήμου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Msc,

Nutrition Home, Τσιμισκή 71, Θεσσαλονίκη

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !