Πικάντικη, θρεπτική και νόστιμη η μακαρονάδα arrabbiata, που στα ιταλικά σημαίνει «θυμωμένη». Για τη δημιουργία της υποψήφιες δηλώνουν η Σικελία και η περιοχή της Ρώμης. Η μακαρονάδα έχει άρωμα, χρώματα χαρούμενα και αρέσει πολύ στους vegan. Μια πανεύκολη μακαρονάδα που χαρίζει ένα παιχνίδισμα αισθήσεων. Για μια πρωτότυπη παρουσίαση τυλίγουμε τα μακαρόνια γύρω από την πιρούνα δημιουργώντας φωλιές.
Μακαρονάδα Arrabbiata
Υλικά για 4 άτομα
60γρ. πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε πλάγιες λεπτές φέτες
80γρ. πιπεριές καυτερές chili, κομμένες σε πλάγιες λεπτές φέτες
20 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
80ml ελαιόλαδο εκλεκτό
10 γρ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
10 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο
3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες κομμένες σε πλάγιες λεπτές φέτες
400 γρ. μακαρόνια Νο 6
Αλάτι θαλασσινό
Ποικιλία πιπεριών
Για το φινίρισμα
Κορφούλες φρέσκου βασιλικού για extra άρωμα
Τρόπος παρασκευής
Φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα.
Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τις πιπεριές σε ελαιόλαδο για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να σοταριστούν για 2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10-12 λεπτά πασπαλίζοντας με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε ελαφρά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε και τα φρέσκα μυρωδικά.
Παράλληλα σε νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι και τα μακαρόνια και τα βράζουμε για 6 λεπτά περίπου.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια και με λαβίδα τα ρίχνουμε στη σάλτσα γυρίζοντάς ώστε η σάλτσα να πάει παντού.
Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο πιπέρι ακόμα ή και αλάτι.
Πως κάνουμε φωλιές
Όπως είναι ζεστά τα μακαρόνια τα σερβίρουμε κάνοντας φωλίτσες. Είναι πολύ απλό, με την πιρούνα των ζυμαρικών στριφογυρίζουμε μια μικρή ποσότητα μέχρι να σχηματιστεί μια φωλιά. Στο κάθε πιάτο βάζουμε τρείς ή τέσσερεις φωλιές και στο κέντρο λίγο βασιλικό.
Μικρά μυστικά
Τα λαχανικά “αποδίδουν” καλύτερα σε άρωμα και γεύση όταν είναι κομμένα emince, σε πλάγιες κομμένες φέτες.
Συνταγή από την Μαρίλυ Παπαγιάννη