Ταρτάκια σοκολάτας που θα λατρέψετε
Στην καρδιά τους κρύβουν δύο ειδών σοκολάτες και ξηρούς καρπούς. Η συνταγή «χαρισμένη» από τον πολυβραβευμένο executive pastry chef Σωτήρη Λασκαρίδη
Μια ξεχωριστή γευστική δημιουργία που γίνεται σχετικά εύκολα. Απόλαυση σε κάθε κουταλιά και η επιλογή δική σας αφού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον συνδυασμό της σοκολάτας που αγαπάτε. Αν κάνετε ταρτάκια ατομικά μπορείτε να παίξετε ακόμα καλύτερα με τα είδη σοκολάτας.
Εμείς σας δίνουμε δύο εκδοχές και ανάλογα τις προτιμήσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις σοκολάτες όπως σας αρέσει μέσα σοκολάτα γάλακτος και από πάνω μαύρη σοκολάτα ή αντίθετα.
Χαρισμένη η συνταγή του ταλαντούχου καθηγητή ζαχαροπλαστικής Σωτήρη Λασκαρίδη
Ταρτάκια με κρέμα σοκολάτας γάλακτος και γκανάς μαύρης σοκολάτας
Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη executive pastry chef, Αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας
Υλικά
Για τη βάση της τάρτας
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
140 γρ. βούτυρο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
Ξύσμα από μισό πορτοκάλι ακέρωτο
2 κ.σ. νερό επιλεκτικά
Για την κρέμα σοκολάτας
120 γρ. καστανή ζάχαρη, κρυσταλλική
60 γρ. βούτυρο αγελάδας
200 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. σοκολάτα γάλακτος, σε κομματάκια
100 γρ. φουντούκια καραμελωμένο ή αμύγδαλο χονδροτριμμένο
Για την γκανάς
350 γρ. κουβερτούρα μαύρης σοκολάτας, ψιλοκομμένη
350 γρ. κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. μέλι θυμαρίσιο
Τρόπος παρασκευής
Ετοιμάζουμε τη τάρτα
Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουµε το αλεύρι και την ζάχαρη και κάνουμε λοφάκι.
Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα και τρίβουμε με τα δάκτυλα το βούτυρο στο μίγμα αλευριού και κάνουμε ψιχουλάκια.
Ανακατεύουμε τον κρόκο σε 2 κ.σ. νερό και τα προσθέτουμε στη ζύμη.
Ζυμώνουμε δυνατά με το χέρι μας ή στο μίξερ με το γάντζο.
Δημιουργούμε μια μπάλα με τη ζύμη και την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη.
Την βάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο και τον πλάστη για μεγαλύτερη ευκολία και ανοίγουμε σε φύλο.
Κόβουμε το φύλλο ανάλογα αν χρησιμοποιούμε μία ή περισσότερες ταρτιέρες.
Το απλώνουμε στην ταρτιέρα που έχουμε βουτυρώσει.
Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη βάση.
Καλύπτουμε την τάρτα με λαδόκολλα και βάζουμε για βάρος φασόλια γίγαντες ή βαρίδια και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά.
Αφαιρούμε τα βαρίδια και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμα για να ροδίσει η τάρτα.
Χτυπάμε ελαφρά το αυτό και αλείφουμε με τη βοήθεια του πινέλου όλη την επιφάνεια της τάρτας και ψήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση με κρέμα σοκολάτας.
Σε κατσαρόλα βάζουμε την καστανή ζάχαρη, το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και ανοίγουμε το μάτι.
Αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρά με την μαρίζ μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει και να πάρει ξανθό χρώμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας γάλακτος ή μπίτερ.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Αφήνουμε να κρυώσει ανακατεύοντας συχνά και γεμίζουμε τις τάρτες μας.
Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και αφήνουμε κατά μέρος για 1 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Ετοιμάζουμε την γκανάς.
Σε κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι και τα ζεσταίνουμε.
Λίγο πριν βράσει την αδειάζουμε πάνω από την κρέμα σοκολάτας και ανακατεύουμε ελαφρά με την μαρίζ μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα στις τάρτες και τις βάζουμε στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς, καρδούλες ή άχνη ζάχαρη.