Οινοποιία Μπουτάρη

Tips

Μια σπουδαία διάκριση για την οινοποιία Μπουτάρη και τα κρασιά της Νάουσας 

 Μια ιστορία 140 χρόνων … από το χθες στο αύριο

Από τη Σίσσυ Νίκα

Στη Νάουσα, σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Μακεδονίας στις ανατολικές παρυφές του Βερμίου, έχει την έδρα του ένα από τα πιο ιστορικά ελληνικά οινοποιεία, το Οινοποιείο Μπουτάρη. Ένας μοναδικός σταθμός στην εξέλιξη του κρασιού σε μία από τις πιο σημαντικές πατρίδες του, τη Μακεδονία. Από εκεί, το 1879 ξεκίνησε η πορεία της Οινοποιίας Μπουτάρη, που ανέδειξε το ελληνικό κρασί εντός και εκτός συνόρων και πρωταγωνιστεί στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας.

Φέτος έλαβε μια σπουδαία διάκριση,  αφού η οινοποιία Μπουτάρη συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 6 καλύτερες οινοποιίες παγκοσμίως, με τα αγαπημένα “Grande Reserve Naoussa Boutari” και “Νάουσσα Μπουτάρη” να ξεχωρίζουν για ακόμα μια φορά. Μια τιμητική επισφράγιση όλων των προσπαθειών της οικογενείας Κωνσταντίνου Μπουτάρη.

Η διατήρηση της θέσης της οινοποιίας Μπουτάρη στην κορυφή των καλύτερων οινοποιείων παγκοσμίως, αποδεικνύει αφενός μεν τη διαχρονικότητα της δουλειάς που γίνεται στην ποιότητα και την ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών, αφετέρου επιβεβαιώνει ότι η ηγετική της θέση στην ελληνική οινική προσφορά δεν είναι τυχαία, αλλά έχει βαθιά θεμέλια στη γνώση και στη συνεχή προσπάθεια βελτίωσης και εξέλιξης.

Με στόχους και όραμα την αξιοπιστία, την εξέλιξη, τον σεβασμό στην κληρονομιά και τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας των κρασιών της, η οινοποιία Μπουτάρη «υπογράφει» τη δέσμευσή της για ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την εξέλιξη του ελληνικού κρασιού.

Ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος,  η Λένια Μπουτάρη, Marketing Manager, η Μαρίνα Μπουτάρη, Εμπορική Διευθύντρια και ο Γιάννης Βογιατζής, Διευθυντής Οινολογικού

 

Η οινοποιητική Μπουτάρη έχει τη δική της ιστορία

Το 1879 σηματοδοτεί την ίδρυση της οινοποιίας Μπουτάρη από τον Ιωάννη Μπουτάρη, στην Νάουσα,  με στόχο την παραγωγή και εμπορία ποιοτικού κόκκινου εμφιαλωμένου κρασιού.  Το 1906 κτίζεται το πρώτο ιδιόκτητο οινοποιείο και η κάβα λιανικής στη Νάουσα.

Boutaris

Στο οινοποιείο αυτό παράγεται και εμφιαλώνεται το πρώτο ερυθρό ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί η «Νάουσσα Μπουτάρη». Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, ο Στέλιος Μπουτάρης, γιος του ιδρυτή Ιωάννη Μπουτάρη, αναλαμβάνει τα ηνία και ανοίγεται προς τις μεγάλες αγορές του εξωτερικού, ξεκινώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Αίγυπτο.

Τη μεταπολεμική περίοδο, επεκτείνει τις δραστηριότητες της οινοποιίας στην Αθήνα και σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια δεκαετία ανοίγει το δεύτερο οινοποιείο της οινοποιίας στην οδό Βρυσακίου 2, στη Νάουσα.

Το 1968 οι γιοι του Στέλιου, ο Γιάννης και ο Κωνσταντίνος Μπουτάρης, παραλαμβάνουν τη σκυτάλη για να προχωρήσουν ακόμα παραπέρα την οινοποιία. Είναι η χρονιά όπου η οινοποιία Μπουτάρη στρέφεται  προς την αμπελοκαλλιέργεια αγοράζοντας τον πρώτο της αμπελώνα στο Γιαννακοχώρι Ημαθίας. Το 1978 εγκαινιάζεται ένα νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο στη Στενήμαχο της Νάουσσας, που αποτελεί έως και σήμερα την καρδιά της παραγωγής, της εμφιάλωσης και της παλαίωσης των κρασιών της οινοποιίας.

Την δεκαετία 1980 -1991 η δραστηριότητα της οινοποιίας επεκτείνεται στις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Στη Γουμένισσα, στη Σαντορίνη, στη Νεμέα και στην Κρήτη ιδρύονται τα πρώτα οινοποιεία πολύ κοντά στους ιδιόκτητους αμπελώνες. Στην Αττική αντίστοιχα τη δεκαετία του 80, ξεκινάει η συνεργασία με την εμβληματική αμπελουργό Ρωξάνη Μάτσα.
Το 2004 η εταιρία εξαγοράζει τον αμπελώνα στο Σκαλάνι της Κρήτης και ανακαινίζει το οινοποιείο του κτήματος ενώ το 2015 εγκαινιάζεται το Scalani Hills Boutari Winery and Residences στην Κρήτη που αποτελείται από τρεις πολυτελείς κατοικίες, στο παλιό μετόχι του κτήματος, μέσα στον αμπελώνα.
Την ίδια χρονιά θα γίνει και η αναμπέλωση του κτήματος στο Σκαλάνι της Κρήτης. Ο αρχικός αμπελώνας που είχε δημιουργηθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’90, επανασχεδιάζεται αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της μακρόχρονης και συστηματικής δουλειάς που είχε γίνει στη περιοχή καθώς και των μεθόδων ανάλυσης που χρησιμοποιούνται στην Αμπελουργία Ακριβείας.

Η πρώτη ελληνική οινοποιία στη Νότια Γαλλία

Το 2005  η οινοποιία Μπουτάρη γίνεται η πρώτη ελληνική οινοποιία που επεκτείνει τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδος. Εξαγοράζει το Domaine de Mayrac, ένα οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας, στη Νότια Γαλλία.

Boutaris

Το ξινόμαυρο και τα αμπελοτόπια

Η ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στη ζώνη της Νάουσας στη Β. Ελλάδα χάνεται ανά τους αιώνες. Ο ρόλος της οινοποιίας Μπουτάρη υπήρξε καθοριστικός όχι μόνο στη διαφύλαξη της τοπικής ποικιλίας του Ξινόμαυρου, όταν η αμπελοκαλλιέργεια σχεδόν είχε εγκαταλειφθεί, αλλά και στην ανάδειξη και καταξίωση της ποικιλίας και της Π.Ο.Π. ζώνης της Νάουσας, μέσα από εξαιρετικά και ιστορικά κρασιά.

Η οινοποιία Μπουτάρη δημιούργησε στην περιοχή μια ομάδα συμβεβλημένων παραγωγών επιλεγμένων αμπελώνων και ανέλαβε τη διαχείρισή τους. Η ενέργεια αυτή οδήγησε στην κατάταξη των αμπελώνων σε ποιοτικά επίπεδα, γεγονός που αποτελεί πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.

Οι αμπελώνες της περιοχής βρίσκονται στις ηλιόλουστες νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου, προφυλαγμένοι από τους κρύους βόρειους ανέμους. Οι άφθονες βροχοπτώσεις και το σχετικά δροσερό κλίμα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη καρποφορία των φυτών. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, ασβεστούχα ιδανικά για την παραγωγή κρασιών με πλούσιο σώμα.

Η ερυθρή ποικιλία Ξινόμαυρο (Π.Ο.Π. Νάουσσα) δίνει εξαιρετικά ερυθρά κρασιά επιδεκτικά παλαίωσης, καθώς και πολλούς διαφορετικούς τύπους οίνων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Τη δεκαετία του ’80 ξεκίνησε και η καλλιέργεια των ξενικών ποικιλιών Merlot και Syrah τα αποτελέσματα των οποίων ήταν εντυπωσιακά και οδήγησαν στη δημιουργία μονοποικιλιακών κρασιών αλλά και σε εξαιρετικά χαρμάνια με το Ξινόμαυρο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει το δυναμικό του αμπελώνα και τις περαιτέρω δυνατότητες αξιοποίησής του.

Τα οινοποιεία

H εταιρία Μπουτάρη Οινοποιητική διαθέτει 6 οινοποιεία στην Ελλάδα, δίνοντάς της την ευκαιρία να πειραματιστεί στον αμπελουργικό τομέα με τον εγκλιματισμό των ποικιλιών στις πιο κατάλληλες περιοχές, αναπτύσσοντας έτσι μία ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων.

Ταυτόχρονα ακολουθώντας τις παγκόσμιες οινικές εξελίξεις, το οινολογικό τμήμα της οινοποίας πειραματίζεται διαρκώς στην καλλιέργεια και οινοποίηση ελληνικών και ξένων ποικιλιών και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών τη σειρά των Πειραματικών κρασιών Μπουτάρη. Η θερμή αποδοχή των πειραματικών αυτών οινοποιήσεων οδηγούν στην ένταξη των προϊόντων, Μοσχοφίλερο Μπουτάρη,  Αγιωργίτικο Μπουτάρη, Ξινόμαυρο και των ξένων ποικιλιακών Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah στο βασικό portfolio των προϊόντων της, σαν πετυχημένα εμπορικά brands.

Τα οινοποιεία της επιτρέπουν να συμμετάσχει ενεργά στην αμπελοοινική, πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Boutaris

Επισκέψιμα οινοποιεία

Η οινοποιία Μπουτάρη καινοτομεί για μια ακόμα φορά ανοίγοντας τις πόρτες των οινοποιείων της στο κοινό, αρχής γενομένης από τη Σαντορίνη το 1991. Θα ακολουθήσει η Νάουσσα και η Γουμένισσα.

Το 2008 έρχεται η κορυφαία διάκριση από το  Wine Enthusiast, ως European Winery of the Year 2008 και οι διακρίσεις συνεχίζονται και το 2018 το περιοδικό «Wine & Spirits» τιμά την οινοποιία Μπουτάρη με τη μεγάλη διάκριση «Οινοποιείο της Χρονιάς 2018»

Boutaris

Ζήστε την εμπειρία

Στο οινοποιείο της Νάουσας ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στους χώρους παραγωγής και στην ιστορική υπόγεια κάβα η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 3000 βαρέλια. Στο οινοποιείο επίσης βρίσκεται και το οινοφυλάκιο της Οινοποιίας στο οποίο φυλάσσεται μία πολύ μεγάλη συλλογή από παλαιές σοδειές, με την παλαιότερη να χρονολογείται το 1968.

Boutaris

Εκλεκτό κρασί σε χρώμα γιορτινό

«ΝΑΟΥΣΣΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ» Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νάουσα – ΠΟΠ Νάουσα

Η «ναυαρχίδα» της Οινοποιίας Μπουτάρη αποσπά την διάκριση που το ξεχωρίζει ανάμεσα στα 100 κορυφαία κρασιά του κόσμου, στην ετήσια αξιολόγηση του Wine Spectator!

Το Ξινόμαυρο σαν ποικιλία δεν χρειάζεται συστάσεις! Και γι’ αυτό «ευθύνεται» σε μεγάλο βαθμό η οινοποιητική Μπουτάρης, που ανέδειξε τόσο την ποικιλία όσο και την περιοχής της Νάουσας, χαρίζοντας μας υπέροχα κρασιά εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η Νάουσα είναι ένα κρασί φρουτώδες με ζωντάνια και ευγενικές τανίνες που θα σταθεί όμορφα δίπλα σε όλα τα γιορτινά φαγητά αλλά και στις γεύσεις της φωτιάς.

Το πρώτο ελληνικό ερυθρό εμφιαλωμένο κρασί Π.Ο.Π. που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Ελλάδας στα κόκκινα κρασιά. Εδώ και 5 γενιές απολαμβάνει την προτίμηση του Έλληνα καταναλωτή, εισάγοντας τους νέους στην εμπειρία του κόκκινου και ανταμείβοντας τους πιστούς του φίλους με τη σταθερή, διαχρονική ποιότητά του.

Ένα κρασί για το κελάρι ή για το τραπέζι.


«ΝΑΟΥΣΣΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ» Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Νάουσα – ΠΟΠ Νάουσα

Ερυθρός ξηρός
Ποικιλία Ξινόμαυρο

Επιδέχεται μακρόχρονη παλαίωση

Οινοποίηση

Κρυοεκχύλιση για 24 ώρες, αφαίμαξη ποσοστού για ροζέ, ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση με επιλεγμένα στελέχη ζυμομυκήτων στους 19-23C, απαλή εκχύλιση με εντατικές ανακυκλώσεις, πριν το ξεκίνημα της ζύμωσης (7-10 ημέρες), οι πιέσεις δεν συμπεριλήφθηκαν καθόλου στο χαρμάνι, μηλογαλακτική ζύμωση, γαλλικά δρύινα βαρέλια (3ης και 4ης χρήσης) για 12 μήνες, ήπιο φιλτράρισμα με μεγάλης διατομής γής διατόμων, τελικό φιλτράρισμα (polishing) από φιλτρόχαρτα.

Παλαίωση

Σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.

Χαρακτηριστικά

Το πιο εμβληματικό κρασί της σύγχρονης οινολογικής ελληνικής ιστορίας.

Χρώμα

Βαθυκόκκινο με έντονη προσωπικότητα και ζωηρή απόχρωση.

Άρωμα

Αναδύει πλούσιο μπουκέτο ώριμων κόκκινων φρούτων, βατόμουρου, λιαστής ντομάτας και δαμάσκηνου, που συνυπάρχουν με αυτά της κανέλας, πιπεριού, μαύρης ελιάς και ξύλου.

Σώμα

Έχει πλούσιο σώμα, καλή ισορροπία και δομή, πολύ απαλό στο στόμα χωρίς καθόλου πικράδες ή στυφές τανίνες. Προσεγγίζει ένα πιο μοντέρνο στύλ Νάουσας που είναι πιο ευκολόπιοτο.

Θερμοκρασία σερβιρίσματος

16-18 °C

12% alc.

Σερβίρεται αρμονικά με …

Πιάτα κόκκινων κρεάτων, σάλτσες, ζυμαρικά με κόκκινες πικάντικες σάλτσες. Κίτρινα τυριά όπως παρμεζάνα αλλά και καπνιστά τυριά. Tαιριάζει απόλυτα με το καθημερινό φαγητό και τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.

Οινοποιείο Νάουσας:  Στενήμαχος Τ.Κ. 59200, Νάουσα, +30 23320 59700

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !