Γαλοπούλα γεμιστή με μήλα και ξηρούς καρπούς

Tips

Χριστουγεννιάτικη ονειρική γεύση …

Γαλοπούλα παραγεμιστή αρωματική, χωρίς κιμά… αυθεντικά ελληνική και γιορτινή που ξεχειλίζει νοστιμιά

Το πνεύμα των Χριστουγέννων χτυπά την πόρτα μας και εμείς το υποδεχόμαστε με ένα τραπέζι καλοστρωμένο, γεύσεις ονειρικές, με αυθεντικές πινελιές και το πιο ζεστό μας χαμόγελο στα χείλη.

Η κουζίνα μας στα καλύτερά της και τα πιστιρίκια «χρίζονται» μάγειρες αστέρες.

Το σίγουρο είναι ότι όλες βάζουμε τα δυνατά μας ώστε να μην διακινδυνεύσουμε την θέση μας στο γαστρονομικό στερέωμα της οικογενειακής συνεύρεσης.

Συνήθως χρησιμοποιούμε με την πατροπαράδοτη γαλοπούλα γέμιση με φρούτα, ξηρούς καρπούς, αρωματικά, μπαχαρικά και πρωταγωνιστής στο τραπέζι από πλευράς οίνου είναι τα αφρώδη αλλά και δυνατά κόκκινα κρασιά.

Ντίβα του «βασιλείου» των γλυκών η σοκολάτα σε διαφορετικές μορφές και υφές μια που αρέσει πολύ στους μικρούς μας φίλους.

Το τραπέζι μπορείτε να το διακοσμήσετε με γιρλάντες, λουλούδια, γκυ, κάστανα, καρύδια, ρόδια και κορδέλες σε όλα τα χρώματα αξίζει να επιστρατεύσετε τη δημιουργικότητά σας για να δημιουργήσετε μια ζεστή ατμόσφαιρα.

Σε ότι αφορά το κρασί, θα επιλέξετε μοσχοφίλερο ή μαλαγουζιά ή ασύρτικο και είναι καλύτερα να συνεχίσετε με το ίδιο κρασί που χρησιμοποιήσατε για τη γαλοπούλα

Ο διακεκριμένος executive chef Θοδωρής Βλάχος ετοιμάζει για εμάς τα καλύτερα.

Η συνταγή δική σας.

Γαλοπούλα γεμιστή με μήλα και ξηρούς καρπούς

Από τον executive chef Θοδωρή Βλάχο

Υλικά

1 γαλοπούλα ολόκληρη

3 κόκκινα μήλα, κομμένα καρέ

2 μήλα πράσινα, κομμένα καρέ

220 γρ. αμύγδαλο φιλέ

200 γρ. κουκουνάρι

250 γρ. αποξηραμένα σύκα Κύμης ΠΟΠ, ψιλοκομμένα ή άλλα αποξηραμένα σύκα

220 γρ. φιστίκι Αιγίνης ΠΟΠ, ξεφλουδισμένο

20 γρ. κόλινδρο, σπασμένο

10 γρ. γλυκάνισο καβουρντισμένο και τριμμένο

100 ml κρασί μοσχοφίλερο Μαντινείας

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το φινίρισμα

1 λίτρο κρασί μοσχοφίλερο, που χρησιμοποιούμε για να αρωματίσουμε εσωτερικά και εξωτερικά τη γαλοπούλα

Τρόπος παρασκευής

Σε τηγάνι σοτάρουμε τα μήλα με λίγο ελαιόλαδο, μια κουταλιά νερό και το 50 ml κρασί.

Μόλις μαραθούν, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το αμύγδαλο, το κουκουνάρι, τα σύκα, τα φιστίκια και τον κόλιντρο ανακατεύοντας προσεκτικά.

Πλένουμε πολύ καλά τη γαλοπούλα εσωτερικά και προσέχουμε να αφαιρέσουμε τα πνευμόνια που τις περισσότερες φορές είναι κολλημένα στις πλευρές. Είναι το μυστικό για να μην πικρίσει η γέμιση και το κρέας της γαλοπούλα.

Ξεπλένουμε τη γαλοπούλα εσωτερικά με το κρασί για να πάρει ξεχωριστό άρωμα.

Με κουτάλι γεμίζουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα των μήλων και τη ράβουμε προσεκτικά για να μην ανοίξει και χυθεί η γέμιση.

Την περιλούζουμε με το υπόλοιπο κρασί, την αλατοπιπερώνουμε και την πασπαλίζουμε με τον γλυκάνισο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 3 ώρες ίσως και περισσότερο εξαρτάται από τη γαλοπούλα.

Βυθίζουμε ένα μαχαίρι και αν δεν βγάλει υγρό τότε σημαίνει ότι η γαλοπούλα ψήθηκε και την βγάζουμε από το φούρνο.

Σερβίρουμε τη γαλοπούλα ζεστή με πατάτες κυδωνάτες του φούρνου, που ψήνουμε μαζί με τη γαλοπούλα ή χωριστά.

Μικρά μυστικά

Οι πατάτες είναι καλύτερα να βράζονται ολόκληρες και καθαρισμένες για 15-18 λεπτά. Τις κόβουμε κυδωνάτες και τις βάζουμε στο φούρνο προς το τέλος για να πάρουν τη νοστιμάδα της γαλοπούλας και χρυσαφί χρώμα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !