Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και το τζάκι μάς χαρίζει απλόχερα τη ζέστη του. Δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα θαλπωρής και μας κάνει να μην θέλουμε να φύγουμε από το σπίτι. Εκτός όμως από εστία θέρμανσης, το τζάκι μπορεί να λειτουργήσει και σαν εστία μαγειρέματος. Αν μάλιστα βρίσκεται στην κουζίνα μπορείς να το αξιοποιήσεις στο έπακρο.
Βράσιμο
Χρησιμοποιώντας την ειδική βάση για κατσαρόλα μπορείς να βράσεις στο τζάκι νερό ή να φτιάξεις σούπα. Χρειάζεται όμως να χρησιμοποιείς ειδικά σκεύη που να κλείνουν καλά για να μην πέσει νερό ή φαγητό πάνω στα κάρβουνα. Απομονώνοντας τη χόβολη σε μια άκρη του τζακιού, μπορείς να βράσεις ελληνικό καφέ μερακλίδικο, όπως παλιά.
Ζέσταμα
Αν σπρώξεις λίγα από τα κάρβουνα στη μια άκρη του τζακιού και πάνω τους τοποθετήσεις μια σχάρα με ποδαράκια, μπορείς να ζεστάνεις εύκολα και γρήγορα το φαγητό από το ψυγείο ή νερό για να το χρησιμοποιήσεις στο μαγείρεμα και σε άλλες οικιακές δουλειές.
Αν θέλεις να ζεστάνεις φαγητό πρόσεξε ώστε τα κάρβουνα που θα τοποθετήσεις κάτω από τη σχάρα να μην είναι πολύ δυνατά γιατί θα το κάψουν.
Ψήσιμο
Απομονώνεις λίγα από τα κάρβουνα στη μια πλευρά του τζακιού και από πάνω τοποθετείς τη σχάρα με τα ποδαράκια. Έτσι μπορείς να ψήσεις κάστανα, καλαμπόκι και λαχανικά. Ανάλογα με τη θερμοκρασία που θέλεις να πετύχεις αυξομειώνεις την ποσότητα των κάρβουνων.