Τί συμβαίνει με την διεθνή φρενίτιδα για το φάρμακο Ozempic?

Tips

Ξαφνικά από στόμα σε στόμα και από τα social media διαδίδεται ότι με το φάρμακο Ozempic χάνεις αρκετά κιλά άμεσα… Η φρενίτιδα μόλις έχει ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και κατάκτησε την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα φάρμακο για διαβητικούς. Μόλις αυτή την άνοιξη διαπιστώσαμε σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα που απευθύνονται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Δεκάδες δημοσιεύματα για τις ευθύνες των ελλείψεων, ένα κομφούζιο πληροφορίας και κάπου εκεί διαβάσαμε και για τη Καρντάσιαν και τα hashtags στο TikTok #ozempic που είδαν εκατομμύρια.

Αυτό συνέβη γιατί η νέα κατηγορία φαρμάκων (GLP-1) είναι πλέον εξαιρετικά δημοφιλής, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη για τη διάθεση και τις πωλήσεις τους.

 Eμείς απευθυνθήκαμε στον διακεκριμένο Dr. Αλέξανδρο Μουρουγλάκη, 

Ειδικό Παθολόγο, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συλλόγου Στήριξης Ατόμων με Παχυσαρκία «Ιμερόεσσα» και European Clinical Fellow της Ευρωπαΐκής Εταιρείας Παχυσαρκίας (EASO), αφού είναι ο πλέον ειδικός  προκειμένου να ενημερωθούμε υπεύθυνα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τη φρενίτιδα που επικρατεί τους ανθρώπους που έχουν κάποια επιπλέον κιλά, ανεξαρτήτων ηλικίας και φύλου και ακούει στο όνομα Ozempic

Γιατρέ τί ακριβώς είναι το Ozempic που έχει δημιουργήσει φρενίτιδα σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου;

Υπάρχουν διαφορές στα φάρμακα για το διαβήτη και τη παχυσαρκία; Είναι ασφαλή; Μπορώ να τα προμηθευτώ εκτός φαρμακείου όπως για παράδειγμα από το διαδίκτυο;

Ας ξεκινήσουμε να ξετυλίγουμε το νήμα της Αριάδνης με το τι είναι το Ozempic και τι είναι αυτά τα φάρμακα για τα οποία γίνεται όλος αυτός ο ντόρος.

Το Ozempic είναι η εμπορική ονομασία του σκευάσματος της Novo Nordisk με σεμαγλουτίδη, ένα φάρμακο εξαιρετικά δημοφιλές προερχόμενο από μια νέα κατηγορία φαρμάκων που συνολικά ονομάζουμε ανάλογα του γλυκανόμορφου πεπτιδίου ή απλά GLP1.

Τα φάρμακα αυτά είτε έχουν πάρει ένδειξη μόνο για τη θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, είτε έχουν πάρει ΚΑΙ ένδειξη για τη θεραπεία της νόσου της Παχυσαρκίας.

Το τονίζουμε για άλλη μια φορά. Η παχυσαρκία είναι νόσος.

Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου της Παχυσαρκίας;

Η παχυσαρκία πλήττει τον ενήλικο ελληνικό πληθυσμό σε ποσοστό 32% με ένα παρόμοιο ποσοστό στα παιδιά, κάτι που ανησυχεί την ιατρική κοινότητα γιατί αποτελεί μια ορολογιακή βόμβα για τα συστήματα υγείας. Aυτό συμβαίνει γιατί η παχυσαρκία είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα αλλά και εξελισσόμενη νόσος. Όσο περισσότερα χρόνια νοσείς από παχυσαρκία, τόσο περισσότερες επιπλοκές στατιστικά μπορούν να εμφανιστούν (για παράδειγμα σακχαρώδης διαβήτης, στεφανιαία συμβατά ή 13 είδη καρκίνου). Ευτυχώς όμως, η φαρέτρα μας έχει περισσότερα θεραπευτικά βέλη.

Αυτή τη στιγμή, στην ελληνική αγορά, κυκλοφορούν ΜΟΝΟ τρία σκευάσματα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Το περιφερικώς δρών, την ορλιστάτη (xenical) με βασική δράση τη δυσαπορρόφηση του λίπους και άρα το αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο (επειδή δεν απορροφάται), και 2 κεντρικώς δρώντα: το Mysimba (βουπροπιόνη/ναλτρεξόνη) με δύο γνωστές ουσίες στους γιατρούς, που χρησιμοποιούνταν ως αντικαταθλιπτική ουσία η μία (βουπροπιόνη) και η άλλη ουσία για την απεξάρτηση από το αλκοόλ (ναλτρεξόνη).

Η νέα κατηγορία φαρμάκων όμως εκπροσωπείται ΜΟΝΟ από τη λιραγλουτίδη χορηγούμενη στα 3mg, έχοντας πάρει επίσημη ένδειξη για τη παχυσαρκία και μάλιστα για άτομα άνω των 12 ετών με την εμπορική ονομασία Saxenda. Υπενθυμίζουμε, το σκεύασμα της ίδιας εταιρίας, πάλι με λιραγλουτίδη Victoza – έχει ένδειξη μόνο για το διαβήτη γιατί φτάνει τα 1,8mg.

Γιατί εσείς γιατρέ δεν προτείνετε το Ozempic για τη παχυσαρκία;

Γιατί απλούστατα, το σκεύασμα Ozempic της Novo Nordisk που κυκλοφορεί με σεμαγλουτίδη με μέγιστη δόση το 1mg, όπως και το Victoza της ίδιας εταιρίας, αλλά το Trulicity της εταιρίας Lilly, ΔΕΝ έχουν πάρει ενδειξη για τη παχυσαρκία. Περιμένουμε όμως σύντομα στην ελληνική αγορά τη κυκλοφορία του “νέου Ozempic” που θα ονομάζεται wegovy με σεμαγλουτίδη στα 2,4mg (διόμυσι φορές περισσότερο από το μέγιστο του Ozempic) επίσης από τη Novo Nordisk.

Για να το πούμε απλά: Victoza (λιραγλουτίδη 1,8mg), Trulicity (ντουλαγλουτίδη 4,5mg), Ozempic (σεμαγλουτίδη 1mg) έχουν ένδειξη ΜΟΝΟ για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όχι για τη παχυσαρκία.

Αυτή τη στιγμή, από αυτή τη κατηγορία φαρμάκων έχει ένδειξη ΜΟΝΟ το Saxenda (λιραγλουτίδη 3mg), ενώ αναμένουμε το WeGovy (σεμαγλουτίδη 2,4mg) και το Mountjaro (τιρζεπατίδη 15mg). Δηλαδή, τα ίδια σκευάσματα, από τις ίδιες εταιρίες πατεντάρονται με λιγότερα mg για το σακχαρώδη διαβήτη, και στη μέγιστη δοσολογία τους για τη παχυσαρκία.

Τα φάρμακα για την περίπτωση της παχυσαρκίας είναι ασφαλή;

Με μια απάντηση ναι. Τα φάρμακα αυτής της νέας κατηγoρίας θεωρούνται γενικά ασφαλή. Οι συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες τους προέρχονται από το γαστρεντερικό σύστημα με μια ήπια ναυτία και αίσθημα έντονου κορεσμού.

Τα φάρμακα μπορεί κάποιος να τα προμηθεύεται χωρίς ιατρική συμβουλή από το φαρμακείο;

Με μια απάντηση όχι. O ασθενής με παχυσαρκία ΠΡΕΠΕΙ να παρακολουθείται από το γιατρό και το διαιτολόγο του για να μη “κάψουμε την αγωγή” και εξηγώ:

  • Το ότι τα φάρμακα αυτά είναι γενικά ασφαλή δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να εμφανιστούν άλλες ανεπιθύμητες δράσεις για τις οποίες ο γιατρός πρέπει να λάβει γνώση.
  • Συχνά ο ασθενής με παχυσαρκία νοσεί, λόγω επιπλοκών της παχυσαρκίας από αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη κτλ, λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή που ΠΡΕΠΕΙ να επαναριθμηστεί για να αποφύγουμε πχ. υποτασικά φαινόμενα όσο μειώνουμε το βάρος.
  • Δε νοείται επιστημονική μείωση του βάρους χωρίς την συνδρομή ενός καταρτισμένου διαιτολόγου. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν τη πείνα, αλλά η στρατηγική μας είναι πάντα η εγκατάσταση υγιεινών συνηθειών μέσα σε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που προκύπτει. Μαζί με το διαιτολόγο ο γιατρός θα διαπιστώσει αν μειώνεται ο λιπώδης ιστός και όχι ο πολύτιμος μυϊκός ιστός για να μη χάσουμε τα επίπεδα του μεταβολικού μας ρυθμού.

Τα φάρμακα αυτά μπορεί να τα προμηθευτούν και διαδικτυακά;

Αποκλειστικά από το φαρμακοποιό σας, που είναι και συχνά ο πρώτος επιστήμονας υγείας που καταφεύγει ένας ασθενής με παχυσαρκία. Σκευάσματα με ψευδεπίγραφο τίτλο Ozempic ή wegovy κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά και το διαδίκτυο, αλλά ναι, όπως καλά φανταστήκατε δεν είναι ελεγμένα και μας είναι άγνωστο τι μπορεί να περιέχουν.

Εμπιστευτείτε το γιατρό, το διαιτολόγο και το φαρμακοποιό σας.

Ευχαριστούμε πολύ γιατρέ για την έγκριτη ενημέρωση μας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !