Τιραμισού σε χρόνο Dt

Tips

Τιραμισού είναι το εμβληματικό γλυκό της ιταλικής ζαχαροπλαστικής. Είναι νόστιμο, αέρινο με πλούσια κρέμα και βελούδινη υφή. Στα ιταλικά η ετυμολογία της λέξης είναι «ανέβασέ με ψηλά» είναι αυτό που λέμε ξεσηκωτικό …προφανώς λόγω της ενέργειας, που μας χαρίζει, αφού συνδυάζει την καφεΐνη, τυρί και αλκοόλ. Σημαντικό ρόλο παίζει το τυρί αφού το αυθεντικό μασκαρπόνε είναι αρκετά παχύ και νόστιμο.

Μοιράζομαι τη συνταγή μαζί σας. Εσείς μπορείτε να δώσετε στο τιραμισού το σχήμα που θέλετε. Μπορεί να είναι ατομικό, σε ποτήρι ή ακόμα σε σχήμα τούρτας επιλέγοντας διάφορες φόρμες.

Αν θέλετε ακόμα πιο εορταστική εμφάνιση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορνέ για την κρέμα.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Χρόνος ψύξης 3 ώρες / Εύκολο

Tιραμισού σε χρόνο Dt

Από τον Βαγγέλη Αλβέρτη εστιατόριο Pranzo, Χώρα Τήνου

Υλικά για 4-6 άτομα

400 γρ. μπισκότα σαβουαγιάρ

120 γρ. ζάχαρη

4 αυγά

500 γρ. τυρί μασκαρπόνε Ιταλίας

1 πρέζα αλάτι

5 φλιτζανάκια καφέ espresso

1 σφηνάκι λικέρ καφέ Tia Maria

Για πασπάλισμα

Κακάο σε σκόνη ή σκόνη καφέ

Τρόπος Παρασκευής

Ετοιμάζουμε τον καφέ espresso και ρίχνουμε σε ένα φαρδύ μπολ τα 4 φλιτζάνια και αν θέλουμε προσθέτουμε και λικέρ καφέ για πιο έντονη γεύση.

Βουτάμε τα μπισκότα μέχρι να νοτίσουν και τα στρώνουμε σε μπολ ή πιάτα ατομικά.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη  ζάχαρη και  τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα το μασκαρπόνε  μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα και το αναμιγνύουμε με το μείγμα των κρόκων.

Ραντίζουμε τα μπισκότα με λίγο καφέ ακόμη χωρίς όμως να «χάσουν» τη φόρμα τους και από πάνω απλώνουμε μια στρώση κρέμας τυριού και στρώνουμε την επιφάνεια.

Πασπαλίζουμε με κακάο και από πάνω δημιουργούμε άλλη μια στρώση μπισκότων σαβουαγιάρ.

Από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και στρώνουμε τη επιφάνεια με μια σπάτουλα μέχρι να γίνει λεία.

Αφήνουμε το τιραμισού στο ψυγείο για 3 ώρες τουλάχιστον.

Όταν το βγάλουμε αν θέλουμε γεμίζουμε μπολ ή φλιτζάνια καφέ και πασπαλίζουμε με κακάο ή τριμμένη κουβερτούρα σοκολάτας ή αν θέλετε και με λίγη σκόνη καφέ.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !