Το ψωμί της Πρωτοχρονιάς

Tips

Η φίλη Λένα Ηγουμενάκη, Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας μας παρουσιάζει το ψωμί της Πρωτοχρονιά ή αλλιώς το εθιμικό «ψωμί της χρονιάς» ή το γλυκό ψωμί της γιορτής και μας θυμίζει ότι στην Κρήτη, τα ήθη και τα έθιμα «χρωματίζουν» τις γιορτινές μέρες και «ζεστάνουν» την καρδιά. Τα παλιά χρόνια, πριν την Πρωτοχρονιά ή και τα Χριστούγεννα, η νοικοκυρά μαζί με τα ψωμιά που ζύμωνε και ένα γλυκό ψωμί, κάτι σαν πρωτοχρονιάτικη πίτα. Με φροντίδα και υπομονή έκανε «ξόμπλια» και με αυτά στόλιζε την επιφάνεια του στρογγυλού ψωμιού. Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο άντρας του σπιτιού έπαιρνε το ψωμί, το σταύρωνε, το έκοβε με το χέρι και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένεια. Ακόμα και σήμερα όλο και περισσότερες νέες κοπέλες ζητούν τη συνταγή του γλυκού ψωμιού, που μας ετοίμασε η περίφημη chef Ειρήνη Γιαννουλάκη και μας εμπιστεύεται τη συνταγή της.

Μια ακόμα ιδέα είναι να πλάσουμε περισσότερα ψωμάκια να τα μοιράσουμε σε όλους για το καλό του χρόνου.

Το  «ψωμί της χρονιάς»

Από την Ειρήνη Γιαννουλάκη, executive chef  Irida Spa Hotel, Σταλίδα Ηρακλείου

Υλικά για 1 καρβέλι

250ml γάλα εβαπορέ αδιάλυτο χλιαρό

100 ml νερό

Προζύμι ή 3 φακελάκια μαγιά ή 75 γρ. φρέσκια

* Το προζύμι είναι η φυσική μαγιά, αν ζυμώσουμε με προζύμι το ψωμί μας θα έχει περισσότερη νοστιμιά, επίσης θα διατηρηθεί περισσότερες μέρες.

2 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη

1 φακελάκι μαχλέπι

2 βανίλιες

1 κ.γ κανέλα

1/2 κ.γ. γαρύφαλλο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

100 ml ελαιόλαδο

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει

Τρόπος παρασκευής

Σε μια λεκάνη βάζουμε το χλιαρό γάλα, προσθέτω το χλιαρό νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η μαγιά.

Βάζουμε και λίγο αλεύρι, ώστε να δημιουργήσουμε ένα χυλό.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνου 10 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το μαχλέπι, τις βανίλιες, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρις ότου αποκτήσουμε μια ζύμη αγνή, που να μην κολλάει στα χέρια.

Ζυμώνουμε για 15 λεπτά ακόμα και καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και μια πετσέτα.

Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν έχει ανέβει το ζυμάρι, πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα τα 2/3 της ζύμης και λίγο παραπάνω.

Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψί, βάζουμε μέσα τη ζύμη που έχουμε πλάσει και αρχίζουμε με ζύμη να φτιάχνουμε τα ξόμπλια, τα στολίδια του ψωμιού…

Όταν τελειώσουμε σκεπάζουμε και πάλι και περιμένουμε να ανέβει.

Ψήνουμε το ψωμί σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C, για 1 ώρα, σκεπασμένο με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, τα οποία βγάζω τα τελευταία 5 λεπτά για να ροδίσει.

Όταν το ξεφουρνίσουμε καυτό από το φούρνο το αλείφουμε με μέλι διαλυμένο στο νερό για να γυαλίσει και να πάρει άρωμα.

Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε φέτες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !