Ένα φαγάκι comfort που είναι υγιεινό και γίνεται στο άψε-σβήσε. Ο τραχανάς είναι ταυτόσημος με την ελληνική βουνίσια κουζίνα, κάπου στο πέρασμα των χρόνων υποβαθμίστηκε … αλλά επανέκαμψε τελευταία δυναμικά είτε σαν σούπα, είτε σαν τραχανώτο και «υιοθετήθηκε» από γνωστούς chef ακόμα και του εξωτερικού.
Τραχανάς με αυγό
Υλικά
1 φλιτζάνι τραχανάς ξινός
4 φλιτζάνια νερό
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βούτυρο αγελάδας
Ελαιόλαδο
4 αυγά
Για το φινίρισμα
Φρέσκος Δυόσμος
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μαζί τον τραχανά.
Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 – 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.
Προς το τέλος προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το βούτυρο.
Μόλις ο τραχανάς αρχίσει να χυλώνει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βράζουμε τα αυγά μελάτα ή τα τηγανίζουμε μάτια.
Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και βάζουμε στη μέση του πιάτου μισό βραστό ή τηγανητό αυγό.
Για επιπλέον άρωμα βάζουμε μια κορφούλα φρέσκου δυόσμου ή ρίγανης και πασπαλίζουμε με τα φρεσκοτριμμένα πιπέρια.
Μικρά μυστικά
Αντί για αυγό μπορούμε να βάλουμε τυρί φέτα ή κομματάκια από καπνιστό μετσοβόνε ή ακόμα και ψιλοκομμένα αλλαντικά, λουκάνικο ή κύβους ζαμπόν.