Τρία λαχανικά σύμμαχοι κατά του καρκίνου

Tips

Το έγκριτο πανεπιστήμιο AMU, από τα κορυφαία της Πολωνίας, αφού η φήμη του βασίζεται στην παράδοση και στα εξαιρετικά επιτεύγματά του,  παρουσίασε πρόσφατα μελέτη που εξετάζει τα γλυκοαλκαλοειδή. Πρόκειται για βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά λαχανικά.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης φάνηκε ότι μερικές από αυτές τις βιοδραστικές ενώσεις θα μπορούσαν να δράσουν αποτελεσματικά στην εκδήλωση και την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ποια είναι λοιπόν τα λαχανικά που θα μπορούσαν να χριστούν σύμμαχοι στην μάχη, που αποτελεί τη μάστιγα της εποχής μας;

Η ντομάτα, η μελιτζάνα και η πατάτα συμβάλουν στον περιορισμό της εμφάνισης της νόσου.

Έτσι μεταξύ των προνομιούχων κηπευτικών και λαχανικών την πρώτη θέση κατέχουν η ντομάτα, η μελιτζάνα και η ταπεινή πατάτα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν μελέτες που αναφέρονται σε πέντε γλυκοαλκαλοειδή, όπως ονοματίζονται οι βιοδραστικές ενώσεις, που υπάρχουν στα συγκεκριμένα λαχανικά. Αυτές είναι η σολανίνη, σακονίνη, σολαμαργίνη, σολασονίνη και τοματίνη.

Οι ευεργετικές επιδράσεις των γλυκοαλκαλοειδών κατά του καρκίνου

Οι ερευνητές με βάση τις αναλύσεις απέδειξαν ότι η σολανίνη, που βρίσκεται στις πατάτες, μπορεί να εμποδίσει ορισμένες δυνητικά καρκινογόνες χημικές ουσίες, να μετατραπούν σε καρκινογόνες ουσίες στον οργανισμό.

Επιπλέον, η σολανίνη θα μπορούσε επίσης να αναστείλει τη μετάσταση και να εξαλείψει τα λευχαιμικά κύτταρα.

Όσον αφορά τη σακονίνη, που υπάρχει στις πατάτες, έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Η σολαμαργίνη, που βρίσκεται στην μελιτζάνα, θα μπορούσε να εμποδίσει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων του ήπατος.

Η σολαμαργίνη και η σολασονίνη, ουσίες που βρίσκονται στις μελιτζάνες και τις πατάτες,  μπορούν  να στοχεύσουν τα καρκινικά βλαστοκύτταρα, που εμπλέκονται στην αντοχή των καρκινικών κυττάρων στα φάρμακα.

Τέλος, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι η ντομάτα μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση των κυττάρων και έτσι να βοηθήσει στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.

Ίσως τα γλυκοαλκαλοειδή αποτελέσουν όπλα για μελλοντικές θεραπείες του καρκίνου.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης οι επιστήμονες ελπίζουν στις τεράστιες δυνατότητες των γλυκοαλκολοειδών για μια ενδεχόμενη αντιμετώπιση μελλοντικά του καρκίνου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν μάλιστα να εφαρμοστούν χωριστά ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας του καρκίνου.

Άλλωστε οι επιστήμονες διεθνώς αναζητούν φάρμακα που θα σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και θα είναι αβλαβή για τα υγιή κύτταρα.

Μάλιστα η επικεφαλής της μελέτης κ. Magdalena Winkiel καταλήγει  ότι «οι βιοδραστικές ενώσεις, που υπάρχουν στις ντομάτες, τις μελιτζάνες και τις πατάτες, θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και τους δύο σκοπούς, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται στη σωστή δοσολογία».

Νυχτολούλουδα θεραπευτές

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Pharmacology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο AMU στο Πόζναν της Πολωνίας, απέδειξαν ότι το φυτό νυχτολούλουδο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του καρκίνου.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !