Τρώμε έξυπνα στο πρωινό μας ;

Tips

H ρήση ότι το πρωί «πρέπει να τρώμε σαν βασιλιάς»  κρύβει κάποια αλήθεια, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να τρώμε υπερβολικά. Έτσι το μόνον που θα κερδίσουμε είναι να επιβαρύνουμε από το πρωί τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες.

Βασικά πρέπει να τρώμε έξυπνα… να προσέχουμε την ποιότητα ώστε να επιλέγουμε τροφές που ξεχειλίζουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και όχι τροφές με πολλά λιπαρά…

Εννοείται ότι η δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο, όπως και η ηλικία. Είναι ανακριβές να λέγεται ότι οι θερμίδες του πρωινού καταναλώνονται και δεν παχαίνουμε.

Τί πρέπει λοιπόν να προσέχουμε στο πρωινό μας;

Ψωμί

different-types-bread-made-from-wheat-flour

Το λευκό ψωμί μάλλον πρέπει να το εξαλείψουμε από τη διατροφή μας. Υπάρχουν πολύ νόστιμα ψωμιά πολύσπορα, ολικής άλεσης ή σίκαλης, που περιέχουν αντιοξειδωτικά στοιχεία, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τρώμε λοιπόν ψωμί νόστιμο και δεν στερούμαστε.

Το ίδιο ισχύει και στις φέτες ψωμιού για τοστ, επιλέγουμε τα καλύτερα ολικής άλεσης όλων των τύπων.

Boύτυρο

slice-bread-with-butter-white-background

Τα λιπίδια είναι απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή. Η ενδεδειγμένη ποσότητα βουτύρου είναι 10 γρ. την ημέρα. Δεν στερούμαστε λοιπόν το βουτυράκι αν μας αρέσει. Τρώμε λίγο και το συνοδεύουμε με ένα παξιμάδι ή μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης.

Φρέσκοι χυμοί

grapefruit juice

Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών σίγουρα είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Αν θέλουμε όμως να έχουμε περισσότερες φυτικές ίνες τότε μπορούμε να προτιμάμε τα φρούτα όλων των ειδών, καλά πλυμένα. Τα μήλα τα προτιμάμε με τη φλούδα, όπως και τα δαμάσκηνα.

Κρουασάν και άλλα…

Ένα κρουασάν ζεστό με ή χωρίς σοκολάτα ή με κρέμα φρούτων είναι απίθανο. Κάποιες φορές μπορούμε να το συμπεριλάβουμε στο πρωινό αλλά δεν πρέπει να γίνει καθημερινή συνήθεια. Λόγω του υψηλού γλυκαιμικού του δείκτη εκτός των άλλων δεν μας χορταίνει, έτσι μετά από λίγο έχουμε το αίσθημα πείνας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα σφολιατοειδή που έχουν επιπλέον ζάχαρη και λίπη…

Μαρμελάδες

Οι μαρμελάδες είναι νόστιμες, έχουν φρούτα αλλά η ποσότητα της ζάχαρης είναι μεγάλη. Οι μαρμελάδες που ενδείκνυνται είναι αυτές που έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα φρούτου και λίγη ζάχαρη. Υπάρχουν και μαρμελάδες με στέβια οπότε να τις προτιμάμε. Αν πάλι μας αρέσει η σπιτική μαρμελάδα, τότε μπορούμε να τη φτιάξουμε προσθέτοντας τη μισή ποσότητα ζάχαρης.

Παξιμάδια

Είναι τραγανά και αρέσουν πολύ. Μπορούμε να επιλέξουμε αυτά που είναι κρίθινα, ολικής άλεσης, με χαρούπι και με διάφορα είδη σίτου.

Τυρί

Επιλέγουμε κατσικίσιο ή κρεμώδη τυριά όπως το κατίκι ΠΟΠ ή το τσαλαφούτι που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε λίπος. Είναι νόστιμα και αλείφονται εύκολα σε ψωμί ή παξιμάδια.

Δημητριακά

Τα δημητριακά είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα και επιλέγουμε αυτά που έχουν την μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Οι νιφάδες δημητριακών και μάλιστα αυτές που είναι ολικής άλεσης είναι ότι καλύτερο για το γάλα ή το γιαούρτι.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι τροφή που ξεχειλίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Οι συνδυασμοί μπορεί να είναι πολλοί. Από φρούτα και ξηρούς καρπούς μέχρι μέλι και νιφάδες βρώμης.

Επίσης υπάρχουν πολλές επιλογές ως προς την περιεκτικότητα σε λιπαρά οπότε είναι βολική τροφή και ενδυναμώνει τον οργανισμό μας.

Προτιμάμε το κατσικίσιο γιαούρτι γιατί πλεονεκτεί έναντι των άλλων.

Αλλαντικά

Αν και πρόκειται για επεξεργασμένα τρόφιμα υπάρχουν πιο αθώες επιλογές όπως είναι το προσούτο, η λούζα, το απάκι, το ζαμπόν γαλοπούλας, ζαμπόν κοτόπουλο, κοτόπουλο καπνιστό.

Σοκολάτα

Μερικά κομμάτια σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι τροφή ενδυνάμωσης για τον οργανισμό μας. Αρκεί να είναι μαύρη σοκολάτα… και οι δικαιολογίες πολλές.

Ξηρούς καρπούς και σπόρους

Όλοι οι ξηροί καρποί στη φυσική τους μορφή, χωρίς να είναι ψημένοι και αλατισμένοι είναι ευεργετικοί για τον οργανισμό μας και χορταίνουν. Αρκεί να μην καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες γιατί μας φορτώνουν θερμίδες.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !