Τσάι του βουνού Vs καφέ … ποιο ρόφημα είναι πιο υγιεινό;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Η Ελλάδα φημίζεται για την πληθώρα των ποικιλιών τσαγιού που ευδοκιμούν στα βουνά της και πλέον καλλιεργούνται. Μάλιστα ο καθηγητής κ. Γιάννης Τσάκνης, Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μαζί με την ερευνητική του ομάδα έχουν ασχοληθεί με το θέμα.

Είναι ο πλέον ειδικός να μας ενημερώσει και τον ευχαριστούμε.

Πόσες ποικιλίες τσαγιού του βουνού ευδοκιμούν στην Ελλάδα και ποιες οι ιδιότητές τους και τα ωφελήματα για τον οργανισμό μας;

Στη χώρα μας ευδοκιμούν 17 ποικιλίες τσαγιού του βουνού, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Η ερευνητική μου ομάδα μελέτησε τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες της ποικιλίας (sideritis Euboea) που ευδοκιμεί στα βουνά της Εύβοιας και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στη διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry με τίτλο: Extraction and Identification of Natural Antioxidant from Sideritis Euboea.

To συγκεκριμένο τσάι περιέχει ένα μεγάλο αριθμό ουσιών με αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες όπως φλαβονοειδή, κατεχίνες, τριτερπενικά οξέα, στερόλες, αιθέρια έλαια, κουρκουμίνη κλπ και δρα σαν ασπίδα προστασίας του οργανισμού σε πολλές ασθένειες, κρυολογήματα, στα αναπνευστικά προβλήματα, στην δυσπεψία και γαστρεντερικές διαταραχές.

Οι κυριότερες ευεργετικές του ιδιότητες είναι:

Προστατεύει από την οστεοπόρωση

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι προστατεύει από την απώλεια της οστικής πυκνότητας και ενισχύει την μηχανική αντοχή των οστών.

Συμβάλλει στην πρόληψη της νόσου Alzheimer

Μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Νευρολογικών Ασθενειών του Πανεπιστημίου του Μαγδεμβούργου, έδειξε ότι το ελληνικό τσάι του βουνού έχει μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες που δρουν κατά της νόσου.

Ενισχύει το πεπτικό σύστημα

Ανακουφίζει από τη δυσπεψία και το στομαχόπονο, επίσης συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών της γαστρεντερικής οδού, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φαινόλες και αντιοξειδωτικά.

Έχει αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αγχολυτική δράση

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι καταπολεμά το άγχος, έχει αγχολυτική δράση, χωρίς τις παρενέργειες που παρατηρούνται σε άλλα αγχολυτικά που παράγονται από διάφορα φυτικά είδη.

Έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, ενώ το τσάι της Εύβοιας εμφάνισε δραστικότητα σε συγκεκριμένα μικρόβια, ανάλογη των αντιβιοτικών αμπικιλλίνη και αμικασίνη.

Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της ρινικής συμφόρησης, των αναπνευστικών προβλημάτων και του επίμονου βήχα.

Είναι τονωτικό και διουρητικό

Έτσι βοηθά σε περιπτώσεις νεφρολιθίασης.

Έχει στυπτικές ιδιότητες

Χρησιμοποιείται ενάντια στη διάρροια, την κολίτιδα και τους κολικούς του πεπτικού.

Άλλες δράσεις

Έρευνες έδειξαν ότι δρα προληπτικά κατά της εμφάνισης καταρράκτη, θρόμβων και υπέρτασης. Επειδή περιέχει σίδηρο, βοηθάει στην αναιμία, επίσης έχει αντιγηραντική δράση λόγω των αντιοξειδωτικών του. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιείται σαν πρόσθετο σε προϊόντα περιποίησης, όπως κρέμες αντιγήρανσης, μάσκες μαλλιών κλπ.

Ελληνικός καφές

Σε ό,τι αφορά τον καφέ, που συνήθως οι Έλληνες ξυπνούν μαζί του και οι αλήθεια είναι ότι μας συντροφεύει στο γραφείο και στο σπίτι αρκετές φορές, ποια είναι τα διατροφικά του οφέλη;

 Ο καρπός του καφέ περιέχει διάφορα συστατικά, όπως καφεΐνη, υδατάνθρακες, αλκαλοειδή, αμινοξέα, μαγνήσιο, κάλιο, χλωρογενικό οξύ, βιταμίνη Β3, λιγνάνες κλπ.

Μια μέτρια πρόσληψη, έχει συσχετιστεί με μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και ενδεχομένως να προστατεύει από την άνοια και τη νόσο Πάρκινσον.

Η δραστική ουσία του καφέ είναι η καφεΐνη, που έχει ευεργετική δράση, εάν η πρόσληψή της δεν ξεπερνάει τα 250mg/ημέρα, ανάλογα με το είδος, τη μέθοδο παρασκευής και την ευαισθησία του ατόμου.

Καπουτσίνο

Υπάρχουν είδη καφέδων που διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα της καφεΐνης;

Τα είδη καφέδων διαφέρουν ως προς την περιεκτικότητα  καφεΐνης

  • 1 φλιτζάνι καφέ φίλτρου 200 ml περιέχει 100mg
  • 1 φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ 200 ml περιέχει 80 mg
  • 1 φλιτζάνι εσπρέσο ή καπουτσίνο 60 ml περιέχει 80 mg
  • 1 μικρό φλιτζάνι ελληνικού καφέ 40 ml περιέχει 40mg

Η υπερκατανάλωση καφέ δημιουργεί παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως:

Υψηλή αρτηριακή πίεση

 Παρότι η καφεΐνη δεν έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου στους περισσότερους ανθρώπους, όμως κάποιες μελέτες έδειξαν ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, λόγω της διεγερτικής του επίδρασης στο νευρικό σύστημα.

Υπερένταση

 Η υψηλή δόση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει άγχος,  υπερένταση και αϋπνία

Αυξάνει τη χοληστερόλη

Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι η μεγάλη κατανάλωση καφέ, αύξησε τη χοληστερίνη, το ίδιο παρατηρήθηκε και σε άτομα που κατανάλωναν καφέ ντεκαφεινέ.

Μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία

Τα διεγερτικά αποτελέσματα της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να προκαλέσουν γρήγορους καρδιακούς ρυθμούς.

Ποια η δική σας σύσταση; Επιλέγουμε τσάι ή καφέ  

Επειδή το τσάι του βουνού, δεν περιέχει καφεΐνη, μπορεί να καταναλωθεί σε αρκετή ποσότητα από ενήλικες και δεν εμφανίζει παρενέργειες, σε αντίθεση με τους καφέδες, που σε μεγάλες ποσότητες δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό.

Δεδομένου ότι από το τσάι δεν εμφανίζει διεγερτική επίδραση, είναι ασφαλές να καταναλώνεται σε λογική ποσότητα και από παιδιά.

Ο ελληνικός καφές έχει τη χαμηλότερη ποσότητα καφεΐνης και έχει συμπεριληφθεί στους παράγοντες, που συμβάλλουν στη μακροζωία στην Ικαρία.

Ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη. 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !