Η τυρόπιτα που θα αγαπήσετε γιατί είναι πλούσια σε γεύση και αρώματα. Είναι μια πίτα για όλες τις ώρες από το πρωινό, το snack των παιδιών στο σχολείο αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό.
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 60 λεπτά / Εύκολη
Τυρόπιτα με τρία τυριά και γιαούρτι
Από την Κατερίνα Ξηρού, περίφημη μαγείρισσα
Υλικά για 4 – 6 άτομα
1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 1 πακέτο φύλλο κρούστας
750 ml φρέσκο γάλα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
500 γρ. φέτα, σπασμένη με πιρούνι
300 γρ. ανθότυρο, σπασμένο με πιρούνι
200 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
5 αυγά
125 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε μπολ βάζουμε όλα τα τυριά, τα πασπαλίζουμε με πιπέρι και τα ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο και τέλος το γιαούρτι και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Με το πινέλο λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε στη βάση το πρώτο φύλο το λαδώνουμε και στρώνουμε και το δεύτερο φύλο.
Με μια κουτάλα ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια το 1/3 από το μείγμα του γιαουρτιού και πασπαλίζουμε με το 1/3 από το μείγμα των τυριών.
Στρώνουμε το τρίτο φύλλο, σουρώνοντάς ελαφρά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με 1/3 από το μείγμα γιαουρτιού και ένα 1/3 από τα τυριά.
Στην επιφάνεια βάζουμε το τέταρτο φύλλο ελαφρά σουρωτό, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα γιαουρτιού και τυριών.
Σκεπάζουμε με την πίτα με το τελευταίο φύλλο και όσο περισσέψει το τυλίγουμε ολόγυρα.
Χαράζουμε ελαφρά τη τυρόπιτα σε κομμάτια και «περνάμε» με πινέλο όλη την επιφάνεια με κρόκο αυγού και ραντίζουμε με λίγο γάλα.
Ψήνουμε την τυρόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις πάνω- κάτω, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, στους 180°C για 50 -60 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια και να ψηθεί η βάση.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει 25 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.