Τα μυστικά για ισορροπημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή κατά τη τηλεργασία

Tips

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι περισσότεροι αναγκαστήκαμε να εργαζόμαστε από το σπίτι. Έτσι η τηλεργασία μπήκε για τα καλά στη ζωή μας.

Η τηλεργασία έχει πλεονεκτήματα, αλλά θέλει να βάλουμε όρια προς όλους για να μην διαταράξουμε την προσωπική μας ζωή.

Πως θα βρούμε μια αρμονία και μια ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική μας ζωή;

Ποια τα θετικά της νέας εργασιακής κατάστασης;

Όταν εργαζόμαστε στο σπίτι δεν υπάρχει οριοθέτηση μεταξύ του γραφείου και του σπιτιού μας. Δηλαδή τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πλέον ασαφή.

Το πλεονέκτημα είναι ότι με την εργασία από το σπίτι κερδίζουμε χρόνο και χρήμα. Δεν εμπλεκόμαστε στην κίνηση, δεν ενοχλούμαστε από τις όποιες καιρικές συνθήκες, κανονίζουμε εμείς το πρόγραμμά μας, δεν ξοδευόμαστε για ρούχα και καλλυντικά και γενικά μοιάζει επιφανειακά η καλύτερη εκδοχή εργασίας, αφού βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας.

Όμως βιώνοντας τη τηλεργασία βλέπουμε ότι τα μειονεκτήματα είναι αρκετά.

Χρειάζεται οργάνωση και προγραμματισμός

Στο γραφείο υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος εργασίας που ξεκινά από τις 9.οο π.μ μέχρι τις 17.οο μ.μ. στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ενώ με την τηλεργασία τις περισσότερες φορές εργαζόμαστε πολύ περισσότερες ώρες, γιατί θέλουμε να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε και ξεπερνάμε τα όρια… με αντίκτυπο στην προσωπική μας ζωή.

Πρέπει να βάλετε όρια και συγκεκριμένες ώρες εργασίας με ένα διάλειμμα το μεσημέρι για φαγητό. Έτσι θα χαρείτε τα πλεονεκτήματα που σας προσφέρει η τηλεργασία.

Κοινωνικότητα

Το σίγουρο είναι ότι με τη τηλεργασία νοιώθουμε μοναξιά. Μας λείπουν οι συνάδελφοι, η ανταλλαγή απόψεων, ακόμα και η κριτική τους ή τα γέλια μας. Μόνη δικλείδα ασφαλείας οι συναντήσεις στο zoom, που βέβαια δεν αναπληρώνει την προσωπική επαφή και τη φυσική παρουσία.

Για να διατηρήσουμε την επαφή με τους συναδέλφους μπορούμε να διοργανώνουμε κάποιες συναντήσεις με 2-3 άτομα τη φορά. Έτσι θα διατηρηθούν οι κοινωνικές μας σχέσεις και ίσως αναπτυχθούν περισσότερο.

Καθιστική ζωή

Η τηλεργασία αυξάνει τον χρόνο της καθιστικής ζωής, γιατί δεν κινούμαστε καθόλου, έστω και αυτή η περιορισμένη κίνηση για να φθάσουμε στο γραφείο ή ακόμα και μέσα στο γραφείο. Τώρα είμαστε καθισμένοι μπροστά σε μια οθόνη και μετά πιάνουμε τον καναπέ…

Θα πρέπει να αρχίσουμε να περπατάμε πιο συχνά στη φύση ή σε ήσυχους δρόμους, να κάνουμε ποδήλατο ή κάποιο άθλημα διαφορετικά θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα με την υγεία μας.

Άγχος Vs ευεξία

Κάποτε όταν γυρίζαμε στο σπίτι το νοιώθαμε σαν τόπο αποσυμπίεσης από το καθημερινό άγχος… Αλλάζαμε ρούχα και mood…Ήταν ο αγαπημένος χώρος για relax ενώ τώρα χρησιμοποιείται και σαν γραφείο.

Μην φοράτε τις πιτζάμες σας όλη μέρα

Όταν εργαζόμαστε από το σπίτι θέλοντας να είμαστε πιο άνετα φοράμε τις πιτζάμες και τις παντόφλες, στην καλύτερη των περιπτώσεων μια άνετη φόρμα.

Περιποιηθείτε τον εαυτό σας και φορέστε ρούχα σαν να πηγαίνατε στο γραφείο ή έστω για βόλτα. Είναι ένας ακόμα τρόπος να οριοθετήσετε την εργασία από τη χαλάρωση στο σπίτι.

Στην αρχή δεν το καταλαβαίνετε αλλά αργότερα αυτή η κατάσταση «μας ρίχνει»…

Μην μένετε κλεισμένοι στο σπίτι

Συνεχίστε να κάνετε τις δουλειές που κάνατε και βρείτε ευχάριστες ασχολίες εκτός σπιτιού. Μπορείτε να ασχοληθείτε με κάποιο από τα hobbies σας, να αθληθείτε, να πάτε έτσι για καφέ ή να βγείτε για ένα street food και επιστρέφοντας συνεχίζετε… ο χρόνος είναι δικός σας.

Στο σπίτι δημιουργήστε ένα χώρο γραφείου

Είναι ιδιαίτερα κουραστικό να μετακινείτε το laptop και όλα τα πράγματά για τη δουλειά σας, από το τραπέζι της κουζίνας, στην τραπεζαρία και από εκεί στο σαλόνι.

Όσο μικρός και αν είναι ο χώρος προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια γωνιά μόνον για την δική σας τηλεργασία … γιατί μπορεί και κάποιος άλλος από το σπίτι να έχει την ίδια ανάγκη.

Όταν τελειώνετε την εργασία σας κλείστε οτιδήποτε αφορά την επαγγελματική σας ζωής και έτσι θα νοιώσετε καλύτερα.

Μη εμπλέκετε την επαγγελματική ζωή με την προσωπική σας.

Επειδή εργάζεστε από το σπίτι δεν σημαίνει ότι είστε διαθέσιμοι για όλους και τα θελήματα της οικογένειας. Περάστε το μήνυμα και στα παιδιά σας και δώστε τους να καταλάβουν ότι, αν σας ενοχλούν και μπορέσετε να  συγκεντρωθείτε στην εργασία σας δεν πρόκειται να τελειώσετε για να έχετε χρόνο να ασχοληθείτε μαζί τους.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !