Αποτελεσματικοί τρόποι για να ζεστάνεις οικονομικά το σπίτι σου

Tips

Η θερμοκρασία μειώνεται μέρα με τη μέρα και κάθε νοικοκυριό έχει ήδη προνοήσει για οικονομικές λύσεις θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη τις τσουχτερές τιμές του πετρελαίου, του αερίου, του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του πέλλετ και των καυσόξυλων.

Εμείς θα σου δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για περισσότερη οικονομία :

Έλεγξε αν υπάρχουν σημεία απώλειας της ζέστης

Αν υπάρχουν κουφώματα παλιά ή φθαρμένα, η ζέστη διαφεύγει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ζεσταθεί το σπίτι. Έλεγξε λοιπόν όλα τα κουφώματα και μόνωσε όσα χρειάζεται, είτε γεμίζοντας τα κενά με σιλικόνη είτε τοποθετώντας αυτοκόλλητες ταινίες.

Στις ανοιγόμενες πόρτες και στα παράθυρα μπορούν να τοποθετηθούν ειδικές βούρτσες στο κάτω τμήμα τους. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τις εσωτερικές πόρτες, ιδιαίτερα αν οδηγούν σε κάποιο δωμάτιο που είναι βορινό, άρα πιο κρύο. Επίσης, σφράγισε καλά το τζάκι όταν δεν το έχεις αναμμένο για να μην φεύγει η ζέστη από την καμινάδα.

Αξιοποίησε τη λιακάδα του χειμώνα

Όταν έχει λιακάδα σήκωσε τις τέντες και τράβηξε τις κουρτίνες ώστε να μπει ο ήλιος, να ζεστάνει το σπίτι και να διώξει τη υγρασία. Αν συννεφιάσει ή όταν αρχίσει να βραδιάζει, κλείσε τις κουρτίνες και τα πατζούρια για να μη διαφύγει η ζέστη.

Στρώσε χαλιά, ριχτάρια και κρέμασε πιο βαριές κουρτίνες

Κάλυψε όλα τα πατώματα με μοκέτες και χαλιά. Έτσι η ζέστη του σπιτιού δεν θα διαφεύγει από το δάπεδο και το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιείς θα είναι πιο αποτελεσματικό. Προσπάθησε να ζεστάνεις τα έπιπλα που χρησιμοποιείς περισσότερο τοποθετώντας μαξιλαράκια σε όλες τις καρέκλες και ντύνοντας τις πιο κρύες επιφάνειες με ζεστά ριχτάρια και καλύμματα. Άλλαξε τις λεπτές κουρτίνες σου με πιο βαριά υφάσματα και όταν έχει κρύο κράτησέ τις κλειστές ώστε να λειτουργούν μονωτικά.

Χρησιμοποίησε τη χειμωνιάτικη λειτουργία του ανεμιστήρα οροφής

Αλλάζοντας τη λειτουργία του ανεμιστήρα οροφής κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κάνοντάς τον να περιστρέφεται προς την αντίθετη φορά από τους δείκτες του ρολογιού, ο θερμός αέρας δεν συσσωρεύεται ψηλά προς το ταβάνι αλλά επανέρχεται κάτω. Έτσι ο ζεστός αέρας παραμένει χαμηλά, στο χώρο που ζεις και κινείσαι.

Συντήρησε σωστά το σύστημα θέρμανσης

Κάθε σύστημα θέρμανσης χρειάζεται περιοδικό έλεγχο και συντήρηση. Η καλύτερη εποχή για να το κάνεις είναι το τέλος του χειμώνα. Έτσι στην έναρξη της επόμενης σεζόν όλα θα είναι έτοιμα και λειτουργικά και το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να αγοράσεις τα καύσιμα.

Προγραμμάτισε την έναρξη λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης

Ίσως έχεις ακούσει ότι είναι προτιμότερο να αφήνεις τη θέρμανση ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε μια σχετικά χαμηλή θερμοκρασία, παρά να την ανοιγοκλείνεις. Αυτό είναι σωστό με την προϋπόθεση ότι τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκεσαι στο σπίτι. Αν όμως λείπεις πολλές ώρες, και το σύστημα θέρμανσης που χρησιμοποιείς σου δίνει αυτή τη δυνατότητα, είναι καλύτερα να προγραμματίσεις τη θέρμανση ώστε να ανάψει λίγο πριν σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί και λίγο πριν γυρίσεις στο σπίτι το απόγευμα.

Συμπληρωματική θέρμανση για τα πιο κρύα δωμάτια

Εάν κάποιο δωμάτιο είναι πιο κρύο από το υπόλοιπο σπίτι, μην ανεβάζεις τη θερμοκρασία του συστήματος μόνο και μόνο για να το ζεστάνεις. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις  τοπικά μια μικρή συσκευή θέρμανσης όπως πάνελ, θερμοπομπό αερόθερμο, καλοριφέρ λαδιού, κλιματιστικό κ.α.

Ηλεκτρική κουβέρτα ή ηλεκτρικό υπόστρωμα

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική κουβέρτα ή υπόστρωμα δημιουργείς ένα ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον στο κρεβάτι σου απαλλαγμένο από την υγρασία. Η κατανάλωσή του σε ηλεκτρική ενέργεια είναι πολύ μικρή και κάνεις μεγάλη οικονομία καθώς δεν χρειάζεται να έχεις ταυτόχρονα αναμμένη άλλη πηγή θέρμανσης.

Ντύσου ζεστά

Τον χειμώνα ακόμα και μέσα στο σπίτι πρέπει να ντυνόμαστε ζεστά. Ακόμα και αν έχεις συνηθίσει να κυκλοφορείς με το φανελάκι, ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθειες. Μια ζεστή φόρμα ή πιτζάμες και μια ρόμπα φλις σε συνδυασμό με ζεστές κάλτσες και παντόφλες, μπορούν να κρατήσουν το σώμα σε καλή θερμοκρασία, χωρίς να χρειάζεται να βάλεις τη θέρμανση στο φουλ.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !