Υγιεινή ατμόσφαιρα στο σπίτι

Tips

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι πολλές φορές ο αέρας που αναπνέουμε μέσα στο ίδιο μας το σπίτι είναι πιο επιβαρυμένος από την ατμόσφαιρα της πόλης.  Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα ή να επιβαρύνει τα ήδη υπάρχοντα, ενώ πολλές φορές αυτή η βαριά ατμόσφαιρα προκαλεί πονοκεφάλους και κακή ποιότητα ύπνου.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς με απλούς τρόπους να προσφέρεις στον εαυτό σου και σε όσους αγαπάς υγιεινή και ευχάριστη ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι.

Εξαέρισε σωστά

Είναι πολύ σημαντικό να επιτρέπεις 1 με 2 φορές την ημέρα να μπαίνει φρέσκος αέρας σε όλους τους χώρους του σπιτιού. Η καλύτερη ώρα να ανοίγεις τα παράθυρα είναι είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το βράδι γιατί αυτές τις ώρες η γύρη και οι ρύποι στην εξωτερική ατμόσφαιρα είναι λιγότεροι. Αν μάλιστα κατά τον εξαερισμό διατηρείς κλειστές τις σίτες ένα μέρος της γύρης και της σκόνης θα φιλτραριστεί, ενώ δεν θα εισχωρήσουν στον χώρο σου ιπτάμενα έντομα όπως μύγες και κουνούπια.

opening window

Περιόρισε τη σκόνη

Μπορεί να ξεσκονίζεις πολύ συχνά το σπίτι σου, ωστόσο η σκόνη υπάρχει παντού. Στο πάτωμα, στα χαλιά, στα στρώματα, στις κουρτίνες, στα βιβλία, στις λείες επιφάνειες και φυσικά στον αέρα που αναπνέεις. Καθώς σκουπίζεις και ξεσκονίζεις με τη συμβατική σκούπα ή το ξεσκονόπανο, ένα μέρος της σκόνης επιστρέφει στον αέρα. Αυτή η σκόνη επικάθεται ξανά στις επιφάνειες και το πρόβλημα ανακυκλώνεται.

Για αυτό είναι προτιμότερο να σκουπίζεις και να ξεσκονίζεις με την ηλεκτρική σκούπα, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εξαρτήματά της. Με τη βοήθειά της, το σκούπισμα και το ξεσκόνισμα γίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς να σηκώνεται σκόνη.

Το ίδιο ισχύει και για το τίναγμα. Τα βαριά παπλώματα, τα στρώματα και οι ταπετσαρίες των επίπλων καθαρίζονται από τη σκόνη εύκολα, με τη βοήθεια της ηλεκτρικής σκούπας. Το ειδικό μαλακό ακροφύσιο θα προστατεύσει τα υφάσματα από φθορές.

Τέλος, όταν καθαρίζεις τις σκληρές επιφάνειες με υγρό ή νοτισμένο πανί, μην ξεχνάς να τις περνάς στη συνέχεια με ένα απορροφητικό χαρτί ή ύφασμα για να μην κολλήσει η σκόνη.

Φίλτραρε τον αέρα με φυτά εσωτερικού χώρου

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα αραχνοειδή φυτά εσωτερικού χώρου  λειτουργούν ως φίλτρα για πολλές βλαβερές ουσίες που βρίσκονται στο σπίτι, όπως  του βενζολίου, της φορμαλδεΰδης, του μονοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του αζώτου.

Άφησε τα παπούτσια έξω από το σπίτι

Τα παπούτσια μπορούν να φέρουν εκτός από λάσπη, σκόνη και χώμα, πολλούς βλαβερούς μικροοργανισμούς μέσα στο σπίτι, οι οποίοι περνούν στον αέρα που αναπνέεις. Για αυτό, όταν έρχεσαι από έξω, καλύτερα να αφήνεις τα παπούτσια στο κατώφλι.

Φρόντισε για την υγιεινή των κατοικίδιών σου

Οι τρίχες και τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα των κατοικίδιών σου μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην εκδήλωση αλλεργιών ή στην επιδείνωση του άσθματος. Αν λοιπόν έχεις ζωάκι, φρόντισε να το βουρτσίζεις τακτικά σε εξωτερικό χώρο και να σκουπίζεις συχνά το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα που διαθέτει φίλτρο HEPA.

Απάλλαξε το σπίτι σου από τη μούχλα

Η εισπνοή μορίων μούχλας, εκτός από αλλεργίες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παθήσεις στο αναπνευστικό σύστημα. Για αυτό όταν εντοπίζεται πρέπει να απομακρύνεται άμεσα. Για να μη χρειαστεί να έρθετε σε επαφή μαζί της μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτήν χρησιμοποιώντας ένα αντιμουχλικό σπρέι. Ψεκάζετε, περιμένετε λίγο και η μούχλα εξαφανίζεται.

Επένδυσε σε έναν καθαριστή αέρα

Ο καθαριστής αέρα είναι μια σύγχρονη συσκευή που θα σε βοηθήσει να απαλλάξεις τον αέρα  του χώρου σου από ακάρεα, σκόνη, αλλεργιογόνα, τρίχες, παθογόνους μικροοργανισμούς και μυρωδιές. Είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρείς την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου καθαρή, ενώ συμβάλλει σημαντικά και στην καθαριότητα αφού απορροφά τη σκόνη και δεν την αφήνει να επικάθεται στις επιφάνειες.

Χρησιμοποίησε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο τηγάνισμα

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καίγεται σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες από τα άλλα έλαια, με αποτέλεσμα να απελευθερώνει πολύ λιγότερο καπνό κατά το τηγάνισμα. Αυτό σε συνδυασμό με έναν καλό απορροφητήρα θα βοηθήσει ώστε να μην επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα του χώρου σου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !