489 Πρωτεΐνες ταυτοποιήθηκαν στο τυρί φέτα, τον εθνικό θησαυρό της Ελλάδας

Tips

Τυρί Φέτα ΠΟΠ, ένας παγκόσμιος πρωταγωνιστής

 Η επιστημονική τεκμηρίωση ότι η φέτα είναι από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως είναι γεγονός…

Δύο ερευνητές του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) ο Dr. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος και ο Dr. Γεώργιος Τσάγκαρης, ανέλυσαν την ελληνική φέτα, αποκρυπτογραφώντας για πρώτη φορά το «τροφομετρικό αποτύπωμά» της. Αυτό είναι μοναδικό για κάθε τρόφιμο, όπως είναι και το γενετικό προφίλ DNA στους ανθρώπους.

Έτσι «αποκαλύφθηκε» σε μοριακό επίπεδο, το περιεχόμενο, η αξία και οι διατροφικές ιδιότητές της.

Οι λαμπροί επιστήμονες με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας ανέλυσαν πάρα πολλά αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, που παράγουν φέτα «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (ΠΟΠ), επιδιώκοντας  την ταυτοποίηση όλων των πρωτεϊνών και πεπτιδίων που περιέχουν.

Διαπιστώθηκε ότι η φέτα ΠΟΠ από όλες τις περιοχές της χώρας μας, περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδη τυριού παγκοσμίως. Οι 489 αυτές πρωτεΐνες αποτελούν την «ταυτότητα» της ελληνικής φέτας και ανήκουν σε διάφορες ομάδες βιολειτουργικών πρωτεϊνών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, με αντιμικροβιακή δράση, καθώς και πρωτεΐνες που ελέγχουν το μικροβίωμα του εντέρου.

Ταυτοποιήθηκαν επίσης πολλές πρωτεΐνες που σχετίζονται με βιταμίνες, όπως τη D που ευθύνεται για την μεταφορά ασβεστίου στα οστά, τη βιταμίνη B12 υπεύθυνη για τη μεταφορά και την πρόσληψη σιδήρου, καθώς και άλλων λειτουργικών ιχνοστοιχείων. Στην ελληνική φέτα ΠΟΠ ανιχνεύθηκαν επίσης πρωτεΐνες, που συνδέονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία των νεφρών, καθώς και πρωτεΐνες για τον μεταβολισμό της χοληστερίνης και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Εκτός από την απόδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας της ελληνικής φέτας ΠΟΠ, με βάση τα ευρήματα της έρευνας αναπτύχθηκε μία νέα μέθοδος για την ιχνηλασιμότητα του γάλακτος που χρησιμοποιείται, τον προσδιορισμό της ύπαρξης νοθείας σε αυτή, το διαχωρισμό της από παρεμφερή προϊόντα και τελικά, την ταυτοποίηση της προέλευσης της φέτας ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως.

Η υψηλή διατροφική αξία του εθνικού μας τυριού επιβεβαιώθηκε μέσω της  καινοτόμου μεθοδολογίας της Τροφομετρίας  (trophometry, foodometry, nutriometry), που εφαρμόζεται αποκλειστικά στο ΙΙΒΕΑΑ και αφορά στο σύνολο των μεθόδων φασματομετρίας μάζας, που οδηγούν στην ταυτοποίηση του συνόλου των πρωτεϊνών, πεπτιδίων, μεταβολιτών, λιπιδίων και  όλων των άλλων ομάδων μορίων κάθε τροφίμου, που συνδυαζόμενα δημιουργούν το «τροφομετρικό αποτύπωμά» του. Η συγκεκριμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία της τροφομετρίας καθιστά την Ερευνητική Μονάδα Πρωτεομικής μοναδική στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην εφαρμογή της μοριακής ιχνηλασιμότητας.

Η τροφομετρία μπορεί να εφαρμοσθεί σε όλα τα είδη των τροφίμων, περιλαμβανομένων των υγρών, των στερεών, των τροφίμων ζωικής ή φυτικής προέλευσης, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των συμπληρωμάτων διατροφής κ.λπ. προσδιορίζοντας με ακρίβεια τα Προϊόντα Ανωτέρας Ποιότητας (ΠΑΠ) που έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία του ανθρώπου, τη γεωγραφική προέλευση κάθε τροφίμου (ελληνικό, ΠΟΠ, προϊόν γεωγραφικής ένδειξης-ΠΓΕ, εγγυημένο παραδοσιακό ιδιότυπο προϊόν – ΕΠΙΠ), καθώς και τα βιολειτουργικά τρόφιμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !