Αλάτι χοντρό ή αλάτι ψιλό;

Tips

Το αλάτι δεν λείπει από κανένα σπίτι και παρόλο που δεν το χρησιμοποιούμε σε μεγάλες ποσότητες αποτελεί απαραίτητη προσθήκη σε κάθε φαγητό. Υπάρχουν αρκετά είδη αλατιού. Καθώς είναι ένα φυσικό προϊόν η σύνθεσή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τόπο που παράγεται. Έτσι διαφορετική σύνθεση έχει το θαλασσινό αλάτι και διαφορετική το αλάτι Ιμαλαΐων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα θαλασσινά αλάτια είναι ίδια μεταξύ τους.

Όσον αφορά στο μέγεθος του κρυστάλλου, υπάρχει το ψιλό, το μέτριο και το χονδρό. Καθένα από τα παραπάνω είναι κατάλληλο για διαφορετικές παρασκευές.

Το ψιλό αλάτι ή αλλιώς μαγειρικό είναι ιδανικό για το αλάτισμα του καθημερινού φαγητού. Οι λεπτοί του κόκκοι διαλύονται εύκολα και αλατίζουν ομοιόμορφα τις παρασκευές μας. Επιπρόσθετα επειδή είναι σε μορφή σκόνης μπορούμε να ελέγξουμε πιο εύκολα την ποσότητα που χρησιμοποιούμε.

Το μέτριο αλάτι χρησιμοποιείται κυρίως για το αλάτισμα των ψητών κρεάτων και των ψαριών, όπου ο εμφανής κόκκος δεν είναι ενοχλητικός στη γεύση. Πρέπει ωστόσο να προσέχουμε την ποσότητα.  Χρησιμοποιείται επίσης και για το πασπάλισμα αρτοσκευασμάτων όπως τα πρέτσελ αλλά και για το αλάτισμα της σαλάτας.

Το χοντρό αλάτι δεν χρησιμοποιείται συχνά στο μαγείρεμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν έχεις ξεμείνει από ψιλό αλάτι δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Απλά, μπορεί να μπει σε παρασκευές όπου μπορεί να διαλυθεί εύκολα, όπως σε κοκκινιστά και σούπες  και μάλιστα με μεγάλη προσοχή στην ποσότητα. Το χοντρό αλάτι είναι ιδανικό για παρασκευή αλίπαστων προϊόντων, όπως κρέατος, ψαριού και ελιών.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !