Ποιο ξύδι να επιλέξω για τη σαλάτα μου;

Tips

Παλαιότερα όταν λέγαμε «ξύδι» εννοούσαμε αποκλειστικά το ξύδι κρασιού, που τις περισσότερες φορές μάλιστα το προμηθευόμασταν από συγγενείς και γνωστούς από το χωριό.

Αργότερα μπήκε στη ζωή μας το μηλόξυδο και ύστερα το αρωματισμένο ξύδι με βότανα, κυρίως με εστραγκόν. Πριν λίγα χρόνια στο παιχνίδι μπήκε και το μπαλσάμικο, ενώ σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν και η κρέμα μπαλσάμικου, σκέτη, με μέλι ή με εσπεριδοειδή, σύκο κ.α.

Οι παραλλαγές λοιπόν πολλές και αν δεν ξέρεις ποια να επιλέξεις για τη σαλάτα σου, εμείς θα σε βοηθήσουμε.

Ξύδι από κρασί

Το ξύδι από κρασί ταιριάζει σε όλες τις πράσινες σαλάτες, στην αγγουροντομάτα, στην πατατοσαλάτα και στη σαλάτα με φακές. Επίσης, στη σαλάτα με ψαρικά όπως τη νισουάζ και στη χταποδοσαλάτα.

Μηλόξυδο

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις παραπάνω σαλάτες, δίνοντας έναν πιο ελαφρύ τόνο σε σχέση με το ξύδι από κρασί.

Μπαλσάμικο

Το μπαλσάμικο έχει λιγότερο όξινη και πιο γλυκιά γεύση από τα είδη ξυδιού που προαναφέρθηκαν. Ταιριάζει σχεδόν με όλες τις σαλάτες και ιδιαίτερα με όσες συνοδεύονται από κίτρινο τυρί όπως παρμεζάνα ή από κοτόπουλο.

Μπαλσάμικο σε κρέμα

Το μπαλσάμικο σε κρέμα έχει παχύρευστη υφή και προτιμάται γιατί δίνει στη σαλάτα ωραία εμφάνιση και γλυκόξινη γεύση. Η κρέμα μπαλσάμικου με μέλι, πορτοκάλι ή σύκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις πράσινες σαλάτες για να δώσει ένα πιο φρουτώδη και γιορτινό τόνο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !