Κορεάτικο Bossam. Ο λαχανοντολμάς της Άπω Ανατολής

Tips

Η κουζίνα της Ανατολής έχει κερδίσει το ευρωπαϊκό κοινό εδώ και αρκετές δεκαετίες, ωστόσο όταν αναφερόμαστε σε αυτήν το μυαλό μας πηγαίνει στην κινέζικη, ιαπωνική ή ταϊλανδέζικη κουζίνα.

Η κορεάτικη κουζίνα όμως έχει εισχωρήσει δυναμικά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο μας γενικότερης τάσης για εξερεύνηση του κορεάτικου πολιτισμού, η οποία γεννήθηκε μετά την παγκόσμια επικράτηση της Κ-pop.

Ας δούμε μια εμβληματική συνταγή της κορεάτικης κουζίνας που έχει ήδη αρχίσει να κατακτά τον κόσμο. Πρόκειται για το bossam, ένα είδος ντολμά με χοιρινό κρέας τυλιγμένο σε μαρούλι ή λάχανο.

Υλικά

 Για το κρέας

2  κιλά χοιρινή πανσέτα φιλέτο ολόκληρη

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 4

1 μικρό κομμάτι ρίζα ginger κομμένο σε φέτες

10 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλάκια γλυκού soy sauce

2 κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη

1 κουταλάκι στιγμιαίος καφές (κατά προτίμηση με γεύση φουντούκι)

10 ποτήρια νερό

Για το περιτύλιγμα

1 μαρούλι, ή 1 λάχανο ή 1 κινέζικο λάχανο

1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

2 κουταλάκια γλυκού ξύδι

Για τη σάλτσα

3 μεγάλα ραπανάκια

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη

2 κουταλάκια γλυκού fish sauce

2 κουταλάκια σκόνη κόκκινης πιπεριάς, εναλλακτικά 2 κουταλάκια πάπρικα

1 κουταλιά της σούπας ψημένο σουσάμι

Εκτέλεση

Για το κρέας

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα υλικά και σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες.

Αποσύρουμε το κρέας από τη φωτιά, αφαιρούμε τα εμφανή λίπη, το τοποθετούμε σε ένα ταψάκι για να κρυώσει εντελώς και το κόβουμε σε λεπτές φετούλες.

Για το περιτύλιγμα

Σε μια λεκάνη με 2 ποτήρια νερό, ρίχνουμε το ξύδι και το αλάτι.

Καθαρίζουμε το μαρούλι ή το λάχανο, το ξεχωρίζουμε σε φύλλα και τα βουτάμε στο μίγμα που φτιάξαμε προγουμένως.  Κάθε λίγο τα ανακατεύουμε ώστε να πάει το μίγμα παντού. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται για 5 ώρες, όσο διαρκεί και το βράσιμο – κρύωμα του κρέατος.

Εναλλακτικά, βυθίζουμε τα φύλλα για λίγα δευτερόλεπτα σε αλατισμένο νερό που βράζει για να μαραθούν.

Για τη σάλτσα

Πλένουμε τα ραπανάκια και τα κόβουμε με τη βοήθεια του εργαλείου ξεφλουδίσματος σε  πολύ λεπτές λωρίδες. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Σερβίρισμα

Σε έναν μεγάλο δίσκο τοποθετούμε το κρέας κομμένο σε φετούλες. Δίπλα τοποθετούμε το μπολάκι με τη σάλτσα και στην άλλη μεριά τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.

Σύνθεση

Παίρνουμε ένα φύλλο, τοποθετούμε ένα κομμάτι κρέας, μια κουταλιά  σάλτσα και τυλίγουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !