Η αναπνοή μας, είναι η δύναμή μας

Tips

«Η αναπνοή είναι ο βασιλιάς του νου» έλεγε ο διάσημος δάσκαλος της γιόγκα Αϊενγκαρ. Αν αναπνέεις καλά σημαίνει ότι έχεις τον έλεγχο σώματος και νου. Ο Μπαλζάκ θέλοντας να τονίσει τη σπουδαιότητα της αναπνοής, την προσομοιάζει με τον έρωτα. « Ο έρωτας μοιάζει με την αναπνοή. Δεν μπορεί μόνον να εκπνέεις χωρίς να εισπνέεις. Αν σταματήσει η εισπνοή, αν δεν γίνει ανταπόδοση του αισθήματος, χάνεται ο έρωτας».

Είναι πολύ σημαντικό να αναπνέουμε καλά και να έχουμε αμέριστη την προσοχή μας σε αυτή τη λειτουργία του οργανισμού, ώστε να γίνεται χωρίς δυσκολία.

Τι προσφέρει η αναπνοή στον οργανισμό μας όμως στην πραγματικότητα;

Αποτοξίνωση

Η σωστή αποτοξίνωση του οργανισμού επιτυγχάνεται μόνον με βαθιά και σταθερή αναπνοή.

Μέσω του εισπνεόμενου οξυγόνου και του εκπνεόμενου διοξειδίου του άνθρακα, οι τοξίνες και όλα τα μεταβολικά απόβλητα απομακρύνονται από τον οργανισμό μας αποτελεσματικά.

Οξυγονώνει το αίμα

Η κακή οξυγόνωση του αίματος οδηγεί τελικά σε αναπνευστική ανεπάρκεια και αν αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, χωρίς θεραπεία θα υπάρξουν επιπλοκές.

Κατά την αναπνοή το οξυγόνο απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα και έτσι προωθείται η ανταλλαγή αερίων. Έτσι όλες οι λειτουργίες του οργανισμού γίνονται φυσιολογικά.

Επίσης η καλή οξυγόνωση του σώματος ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Ακόμα θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι η καλή οξυγόνωση συνδέεται με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς κάπνισμα, αλκοόλ και εξαρτήσεις.

Βελτιώνει την πέψη

Η καλή αναπνοή κατά τη διάρκεια των γευμάτων αλλά και μετά από αυτά προάγει την πέψη.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αναπνοή πρέπει να είναι κοιλιακή και να προσπαθείτε να ασκείστε καθημερινά, για να αποφύγετε δυσλειτουργία της.

Βάζουμε τα χέρια μας στη κοιλιά μας και εισπνέουμε φουσκώνοντας τα πλευρά σας.

Εκπνέουμε απαλά αδειάζοντας τον αέρα από την κοιλιά.

Μειώνει το stress

 Όταν είμαστε κουρασμένοι και αγχωμένοι η αναπνοή είναι γρήγορη και σπασμωδική. Όμως για  να μειωθεί το stress η αναπνοή πρέπει να είναι βαθιά και κοιλιακή. Η αναπνοή είναι αυτή που επιτρέπει στο σώμα και στο μυαλό να ηρεμήσουν.

Αν θέλουμε λοιπόν πραγματικά να μειώσουμε το άγχος, τότε πρέπει να αναπνέουμε αργά και βαθιά από το στομάχι.

Εισπνέουμε για 3 δευτερόλεπτα και κρατάμε τον αέρα στους πνεύμονες για 10 δευτερόλεπτα.

Εκπνέουμε από το στόμα όσο πιο βαθιά μπορούμε.

Συμβάλει στην επικέντρωση της προσοχής

Η αντιστοίχιση των παλμών της καρδιάς με την αναπνοή μας είναι μια μέθοδος που βελτιώνει την συγκέντρωση.

Αυτές και κάποιες άλλες μέθοδοι αναπνοής διδάσκονται και ασκούνται στην γιόγκα και βοηθούν στη ρύθμιση των αναπνευστικών κύκλων.

Συμβάλει στη διαχείριση του άγχους

Η καλή αναπνοή πριν από μια σημαντική ενέργεια στην εργασία ή στη ζωή μας γειώνει καλύτερα, μειώνει το άγχος και χαρίζει ενέργεια.

Σταθείτε «περήφανα» όπως λένε στη γιόγκα, με τεντωμένο τον κορμό για καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού. Έτσι οι πνεύμονες και το διάφραγμα είναι πιο ελεύθερα για τις αναπνοές και τις εκπνοές.

Η καλή στάση του σώματος, το κάθισμα βαθιά στην πολυθρόνα σε θέση ορθής γωνίας δείχνουν άνθρωπο δυνατό, σίγουρο για τον εαυτό του. Άρα αυτή η στάση δεν βοηθά μόνον στην αναπνοή αλλά και στην γλώσσα του σώματος ή αλλιώς στη μη λεκτική επικοινωνία.

Καιρός να υιοθετήσετε τις στάσεις που προδίδουν δύναμη ….

Βελτιώνει τον ύπνο

Το αντίδοτο στην αϋπνία είναι η εστίαση στην αναπνοή μας, που μας βοηθά να ξεχαστούμε και να κοιμηθούμε…

Πάντως η καλή αναπνοή χαρίζει περισσότερο οξυγόνο στο νευρικό σύστημα, που μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα και ο ύπνος είναι ελαφρύς.

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !