Μελιτζανόπιτα με πιπεριές, κουσκούς και αρωματικά

Tips

Μια πίτα πολύ νόστιμη, με μελιτζάνα, πιπεριές Φλώρινας, κουσκούς και αρωματικά. Γίνεται εύκολα και είναι μια πίτα ξεχωριστή. Ο Χάρης μας αποκάλυψε τη μυστική συνταγή της μητέρας του Μάρως … ξακουστή σε όλη τη Δράμα.

 Χρόνος προετοιμασίας 20-30 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 60 λεπτά / Εύκολη

 Μελιτζανόπιτα με πιπεριές, κουσκούς και αρωματικά

 Από τον Χάρη Χρυσανθίδη, «Οι πίτες της Μάρως», Δράμα

 Υλικά για στρογγυλό ταψί 34 εκ.

1 πακέτο φύλλο κρούστας

1 κιλό μελιτζάνες

4 πιπεριές Φλωρίνης

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

100 γρ. κουσκούς

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 κρόκο αβγού

ηλιέλαιο

ρίγανη

γλυκιά πάπρικα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Ψήνουμε στο γκριλ τις πιπεριές Φλωρίνης και τις μελιτζάνες, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές μέχρι να σκάσει ο φλοιός τους. Τις ψιλοκόβουμε σε κύβους και τις αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και την πιπεριά και ανακατεύουμε καλά.

Πασπαλίζουμε με ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και πάπρικα και αφήνουμε τα υλικά να σοταριστούν για 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Στο τέλος ρίχνουμε το κουσκούς, για να απορροφήσει τα υγρά, και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Στρώνουμε στη βάση του ταψιού επτά φύλλα, αφού τα περάσουμε ένα-ένα με ηλιέλαιο με ένα πινέλο. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση, απλώνοντάς τη σε όλη την επιφάνεια. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα επτά φύλλα, επίσης λαδωμένα ένα-ένα.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με τον κρόκο του αβγού και τη χαράζουμε σε τρίγωνα κομμάτια. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στον αέρα, για 50-60 λεπτά.

Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί η πίτα μας και στη βάση και τη βγάζουμε από τον φούρνο. Την αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε σε κομμάτια για να σερβίρουμε.

Mικρά μυστικά

Αντί για αβγό μπορούμε να αλείψουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό ώστε η πίτα να ταιριάζει με τις προτιμήσεις των vegan και vegetarian φίλων μας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !