Όταν η κατάθλιψη κρύβεται με το γέλιο…

Tips

Ένα καταθλιπτικό άτομο έχει συνήθως εμφανή συμπτώματα, οπότε είναι εύκολο να εντοπίσουμε αυτή τη διαταραχή και να το βοηθήσουμε. Αν όμως η κατάθλιψη κρύβεται πίσω από ένα γέλιο, που έρχεται συχνά, τότε είναι εξαιρετικά δύσκολο να την εντοπίσουμε. Ιατρικός επίσημος όρος δεν υπάρχει, όμως συχνά ακούμε από τους ψυχολόγους να την ονοματίζουν σαν κατάθλιψη του γέλιου ή σαν χαμογελαστή κατάθλιψη. Το άτομο που πάσχει συνήθως είναι υψηλού επιπέδου, έξυπνο, καταξιωμένο σαν προσωπικότητα. Έτσι δεν θέλει να δείξει στους άλλους το πρόβλημά του. Θεωρεί την κατάσταση που βιώνει εντελώς δική του υπόθεση και κρύβει επιμελώς την κακή του ψυχολογική κατάσταση, πίσω από ένα γέλιο ή χαμόγελο.

Τι ακριβώς είναι η κατάθλιψη του γέλιου;

Eίναι ένα είδος κατάθλιψης που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες χωρίς διάκριση. Έχει ακριβώς την ίδια προέλευση με την συνήθη κατάθλιψη.

Προέρχεται από υπαρκτό εξωτερικό παράγοντα και μάλιστα βίαιο και ξαφνικό, στις περισσότερες των περιπτώσεων. Μετά από ένα θάνατο αιφνίδιο, την εμφάνιση χρόνιου νοσήματος, μετά από έναν χωρισμό ή αν ξαφνικά έχασε τη δουλειά του ή την περιουσία του.

Συνήθως συμβαίνει σε μη αναστρέψιμα προβλήματα ζωής, που η αποδοχή τους δεν είναι εύκολη. Δεν θέλει όμως να φανεί αδύναμος έστω και μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση και προσποιείται.

Όμως μπορεί να παρουσιάσει αυτή τη κατάθλιψη, μετά από ένα ευτυχές γεγονός ένα γάμο, τη γέννηση του παιδιού του, οπότε τότε θεωρεί σωστό να κρύβεται, γιατί αισθάνεται ενοχές και ίσως ακόμα και ντροπή για την κατάθλιψή του. Έτσι  προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει την πραγματικότητα.

Πίσω όμως από τα χαμόγελα κρύβεται μεγάλος πόνος και αγώνας για να κρύψει τα συμπτώματα της κατάθλιψης από όλους.

Συνηθίζει να παίζει «θέατρο» χωρίς διάλειμμα… Αυτό το γέλιο είναι η άμυνά του. Φροντίζει διακριτικά να βρίσκει χρόνο να μείνει μόνος/η και τότε ξεσπά αφού έρχεται face to face με τον ίδιο του τον εαυτό.

Αρνούνται πεισματικά ότι έχουν πρόβλημα και είναι δύσκολο να δεχτούν θεραπεία ή έστω να χτυπήσει alert και να ενεργοποιηθούν οι άνθρωποι του.

Πως θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε την κατάθλιψη του γέλιου;

Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά συνολικά είναι ίδια με την κλασική κατάθλιψη.

Αυτά τα άτομα είναι συχνά:

Διακρίνουμε μια λύπη στα μάτια τους

Νοιώθουν συνεχή κούραση, από το πρωί που ξυπνούν

Έχουν αϋπνία, που κάποιες φορές είναι βασανιστική

Συγκινούνται εύκολα και κάποιες φορές χωρίς ιδιαίτερο λόγο

Παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές οπότε ή χάνουν βάρος ή παίρνουν

Έχουν πρόβλημα συγκέντρωσης

Χάνουν αντικείμενα δικά τους

Ψάχνουν τα χαρτιά τους και μονίμως δεν τα βρίσκουν

Έχουν κενά μνήμης κάποιες φορές

Δεν έχουν διάθεση για τίποτα … θέλουν να παρακολουθούν ΤV ή να ξεχνιούνται παρακολουθώντας ταινίες

Οι άνθρωποι που κρύβουν την κατάθλιψή τους με ένα χαμόγελο έχουν ισχυρό χαρακτήρα και δύναμη και θα μπορούσαν να επανέλθουν. Αν όμως παρατηρήσουμε  6 από τα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε μιλάμε για ψυχολογική διαταραχή και κατάθλιψη.

Επίσης σε αυτή την περίπτωση θα διαπιστώσουμε ότι συνοδεύεται από θυμό, άγχος, φόβο και κάποια υπερβολικά ξεσπάσματα, που και αυτά αποτελούν ένδειξη.

Επίσης ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που μπορεί να μας θορυβήσει είναι ότι μιλούν συνεχώς για αρνητικά γεγονότα και σχολιάζουν τυχόν αποτυχίες άλλων.

Πως αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη του γέλιου;

Αν εσείς ο ίδιος διαβάζοντας το άρθρο διακρίνεται κάποια σημάδια, που μοιάζουν με την κατάσταση που βιώνεται, αλλά δεν θέλετε να το ξέρουν οι δικοί σας άνθρωποι, τότε επισκεφθείτε το συντομότερο έναν ψυχολόγο, προκειμένου να σας βοηθήσει.

Ο ψυχολόγος θα μπορεί να ανακαλύψει τη γενεσιουργό αιτία της κατάθλιψης και θα σας βοηθήσει να ξεδιαλύνεται τα πράγματα μέσα σας.

Εννοείται ότι η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης και των συμπτωμάτων.

Είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας χορηγήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, που εκείνος θα κρίνει. Παράλληλα θα πρέπει να ακολουθηθεί ψυχοθεραπεία.

Στην περίπτωση αυτή σίγουρα η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, μας μαθαίνει να τροποποιούμε μοντέλα σκέψεων και συμπεριφορών.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι η κατάθλιψη σίγουρα δεν είναι σημάδι αδυναμίας, αλλά ασθένεια που απαιτεί ιατρική συνδρομή και θεραπεία.

Αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνετε για τη δική σας προστασία είναι να αποφεύγεται πράγματα και καταστάσεις που σας αγχώνουν, επιλέξτε έναν καλύτερο τρόπο ζωής, ξεκουραστείτε, τρώτε υγιεινά και βρείτε κάποιο χόμπυ ή ασχοληθείτε με μια ελαφριά σωματική άσκηση ή κάποιο sport, που ίσως κάποτε σας γέμιζε χαρά.

Αυτές είναι κάποιες δικές μας συμβουλές που ίσως βοηθήσουν εσάς ή τους ανθρώπους σας να αντιληφθούν την κατάστασή σας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !