Απροσδόκητα οφέλη για την υγεία από την απώλεια βάρους

Tips

Το σίγουρο είναι ότι χάνοντας βάρος προσφέρουμε οφέλη στον οργανισμό μας και του χαρίζουμε ευεξία. Κάποια από τα οφέλη είναι γνωστά, όπως οι αισθητικοί λόγοι, η μακροζωία, η ευεξία. Η αλήθεια είναι ότι όταν είμαστε fit, οι λειτουργίες του οργανισμού διευκολύνονται.

Η απώλεια όμως των περιττών κιλών μας χαρίζει και άλλα οφέλη που μέχρι τώρα δεν υποψιαζόμαστε.

Εμείς κάναμε την έρευνά μας σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και γιατρούς και έχουμε ενδιαφέροντα νέα.

Πιστεύουμε ότι θα σας πείσουμε να προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά για μια καλύτερη ζωή.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία μας από την απώλεια βάρους;

Κερδίζουμε χρόνια ζωής

Η παχυσαρκία έχει άμεση σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπνικής άπνοιας, οστεοαρθρίτιδας, αλλά και προβλημάτων του αναπνευστικού.

Πρόσφατη μελέτη ανακοίνωσε ότι τα άτομα με επιπλέον βάρος μπορεί να έχουν μειωμένο προσδόκιμο ζωής κατά 7-8 χρόνια. Μάλιστα η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο Lancet Diabetes and Endocrinology.

Ο κορυφαίος καθηγητής ιατρικής και επιδημιολόγος Dr. Grover, του Πανεπιστημίου McGill, του Καναδά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία είναι εξίσου επικίνδυνη με το κάπνισμα, σε ότι αφορά το προσδόκιμο ζωής. Όταν μάλιστα συνδυάζονται και τα «δύο κακά», τότε το αποτέλεσμα είναι ολέθριο.

Η μελέτη μάλιστα μας εφιστά την προσοχή, ότι όσο περισσότερα είναι τα επιπλέον κιλά τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.

Ανεβαίνει η διάθεση μας

Πρόσφατη ιατρική μελέτη με ασθενείς που έπασχαν από κατάθλιψη παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, όταν ακολουθώντας ειδική διατροφή έχασαν 10 κιλά σε διάστημα ενός έτους.

Οι υπέρβαροι που είναι αγχώδεις στην καθημερινότητά τους, ταυτόχρονα με την απώλεια κιλών παρουσιάζουν ανεβασμένη διάθεση και αναφέρουν ότι νιώθουν ευεξία.

Θα πρέπει όμως να προσέξουμε, γιατί μια δίαιτα σε συνδυασμό με σωματική άσκηση που είναι αυστηρή και έχει υπερβολικά φιλόδοξους στόχους, με δυσκολία στην προσέγγισή τους, τότε  μπορεί να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Να μας φορτίσει με άγχος και η μη επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος να φέρει απογοήτευση και θλίψη…

Θα πρέπει λοιπόν να ζητήσουμε τη βοήθεια και να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, από εξειδικευμένο διατροφολόγο-διαιτολόγο, για να έχουμε μια αργή, αλλά σταθερή απώλεια βάρους.

Κοιμόμαστε καλύτερα …

Έγκριτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι η σημαντική απώλεια βάρους σε παχύσαρκους ασθενείς μειώνει ακόμα και τα συμπτώματα υπνικής άπνοιας, που τους ταλαιπωρούν.

Ένα υπέρβαρο άτομο συγκεντρώνει μεγαλύτερες πιθανότητες να υποφέρει από υπνική άπνοια, δηλαδή διακοπή αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η σοβαρή άπνοια ύπνου σχετίζεται ακόμα και με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η υπνική άπνοια, που δεν υποστηρίζεται από κάποια αγωγή, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, την έλλειψη συγκέντρωσης, προσοχής, καθώς και προβλημάτων μνήμης. Επίσης τα συμπτώματα από την υπνική άπνοια ενοχοποιούνται για αρκετά τροχαία ατυχήματα.

Έγκριτη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014, αναφέρει ότι άτομα που έχασαν το 5% του βάρους τους, κέρδισαν 22 λεπτά ήρεμου ύπνου.

Γενικά παρατηρείται ότι η απώλεια βάρους σχετίζεται με ένα ύπνο πιο ήρεμο, πιο βαθύ και αναζωογονητικό.

Οστεοαρθρίτιδα

Ορθοπεδικοί υποστηρίζουν και έχουν αποδείξει ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της οστεοαρθρίτιδας και της παχυσαρκίας.

Η αλήθεια είναι ότι το υπερβολικό βάρος ασκεί μεγάλη πίεση σε όλες οι αρθρώσεις, κυρίως στα γόνατα, στα πέλματα, στους γοφούς, αλλά και στην πλάτη και τον αυχένα.

Η απώλεια βάρους μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις και έτσι μειώνονται αισθητά και τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Η απώλεια κιλών συμβάλει στην ευκινησία, την ευελιξία και σίγουρα την υγεία.

Μειώνεται ο κίνδυνος του καρκίνου

Σύμφωνα με τη Dr. Μelinda Irween, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Υale και ειδική ερευνήτρια στην επιβίωση των καρκινοπαθών, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο Science Daily, στις 18 Νοεμβρίου 2016, αναφέρει ότι «η απώλεια βάρους μπορεί να αλλάξει τους βιολογικούς δείκτες σε γυναίκες, με καρκίνο του μαστού και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισής του».

Άλλη έγκριτη μελέτη, που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας της Αυστραλίας, έδειξε ότι ένας δείκτης, που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού μειώθηκε κατά 30%, όταν οι γυναίκες μείωσαν το βάρος τους, κατά περίπου 5%.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτές είναι μόνον δύο από τις πολλές μελέτες, που αποδεικνύουν τη συσχέτιση της παχυσαρκίας, με τον αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το σίγουρο είναι ότι με κάθε τρόπο πρέπει να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε την παχυσαρκία, γιατί η απώλεια κιλών συμβάλει στη μακροζωία, την ευζωία και την υγεία μας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !