Αρνάκι φουρνιστό με ρύζι

Tips

Μια γευστική δημιουργία παραδοσιακή, πολύ νόστιμη με ρουστίκ πινελιές βουνίσιας κουζίνας. Η λιτότητα χαρακτηρίζει αυτή τη συνταγή αφού χρησιμοποιούμε μόνον λίγα υλικά και η αρμονία τους ζηλευτή. Το καστανό ρύζι που χρησιμοποιούμε δίνει ξεχωριστή νοστιμιά αλλά χρειάζεται περισσότερη ώρα για να βράσει σωστά. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ρύζι οπότε θα γίνει πιο γρήγορα.

Χρόνος ψησίματος 3 ώρες / Εύκολο

Αρνάκι φουρνιστό με ρύζι

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, chef Διχώρι Δωρίδας

 Υλικά για 4 άτομα

1 μπουτάκι αρνίσιο, κομμένο σε κύβους χωρίς κόκκαλο

3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση ή στα 4

400-500 γρ. ρύζι καστανό

4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος

Χυμό από 2 λεμόνια

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι το κρέας και το βάζουμε σε ταψί ή σε γάστρα.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το χυμό του λεμονιού και γεμίζουμε με χλιαρό νερό μέχρι τη μέση του ταψιού.

Ρίχνουμε στην επιφάνεια του ταψιού και στο κρέας κυβάκια βουτύρου.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο ή κλείνουμε το καπάκι της γάστρας.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 2-2 ½ ώρες μέχρι να μαλακώσει το αρνάκι.

Τότε αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το κρέας να ροδίσει.

Όταν είναι το κρέας έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη μέσα σε σκεύος για να διατηρηθεί ζεστό.

Προσθέτουμε λίγο ακόμα καυτό νερό στο ταψί και το βάζουμε και πάλι στο φούρνο.

Ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό το ρύζι και το σουρώνουμε.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει ο ζωμός ρίχνουμε το καστανό ρύζι, αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και υπολογίζουμε τα υγρά του ταψιού να καλύπτουν το ρύζι.

Σκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε να βράσει το ρύζι για 30 λεπτά. Το παρακολουθούμε όμως γιατί μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα.

Σβήνουμε το φούρνο όταν το ρύζι δείχνει ακόμη ζουμερό,  προσθέτουμε το κρέας στο ταψί και πριν το σερβίρουμε το αφήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο, σκεπασμένο με πετσέτα για να απορροφήσει τα υγρά του και να γίνει σπυρωτό.

Τα τελευταία λεπτά ρίχνουμε λίγο βούτυρο ακόμα για να γυαλίσει το ρύζι.

Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με μπόλικο πιπέρι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !