Αρνάκι γιουβέτσι κρασάτο με μανέστρα

Τα μυστικά των Chef

Ένα confort food χορταστικό και αγαπησιάρικο… Για πολλά χρόνια πρωταγωνιστούσε στα Κυριακάτικα οικογενειακά τραπεζώματα. Μια γεύση που γράφει δυνατά και ξυπνά αναμνήσεις. Δένει αρμονικά με ένα κόκκινο κρασί, ίδιας ποικιλίας με αυτό που χρησιμοποιήσαμε για το φαγητό μας. Μια πλούσια πράσινη δένει γευστικά …

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 145 λεπτά Μέτριας δυσκολίας

Υλικά για 4 άτομα

1.300 γρ. αρνάκι πλευρές ή μπούτι, κομμένο σε μερίδες

250 γρ. μανέστρα χοντρή

2 ξερά λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρά κομμάτια

2 καρότα, σε φετούλες

1 πιπεριά Φλώρινης, σε καρέ

4 κ.σ. ελαιόλαδο

250 ml. κρασί κόκκινο, αγιωργήτικο ή merlot

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

400 γρ. ντομάτα κονκασέ ή τριμμένη

1 κύβο βοδινού, τριμμένο

1 κ.σ. μέλι

1 λίτρο νερό

250 γρ. μανέστρα χοντρή

2 στικ κανέλα

5-6 κόκκους μπαχάρι

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φινίρισμα

Κεφαλογραβιέρα

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Tρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε κάτσαρόλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά μέχρι να «κάψει».

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την πιπεριά, τα καρότα, το πιπέρι και το αλάτι και ανακατεύουμε αφήνοντάς τα να καραμελώσουν για 4 λεπτά και κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια

Περνάμε τα κομμάτια του αρνιού με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Σε τηγάνι βάζουμε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν κάψει βάζουμε το αρνάκι και το γυρίζουμε με λαβίδα, να ροδίσει από τις δύο πλευρές για 4-5 λεπτά.

«Σβήνουμε» με κρασί και μεταφέρουμε το αρνί στην κατσαρόλα με το μείγμα λαχανικών.

Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, το μέλι, τον τριμμένο κύβο και ζεστό νερό και σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1-1 ½  ώρα, ανάλογα με το κρέας.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους180oC στον αέρα βάζουμε την πήλινη γάστρα να ζεσταθεί καλά.

Μετά από 15 λεπτά βγάζουμε τη γάστρα προσεκτικά και βάζουμε το κριθαράκι, την κανέλα, το μπαχάρι και ρίχνουμε το αρνί με τη σάλτσα του.

Ψήνουμε για 30 λεπτά με τη γάστρα σκεπασμένη και αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα στο γκριλ για να πάρει πιο ωραίο χρώμα.

Βγάζουμε το γιουβετσάκι από το φούρνο και αφήνουμε για 10 – 15 λεπτά να σταθεί το φαγητό μας.

Σερβίρουμε σε πιάτα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο ή μόνον με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Συνταγή : από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, Αλεξάνδρεια

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !