Ασφάλεια στο αυτοκίνητο για τους μικρούς σας επιβάτες

Tips

Κάθε γονέας φροντίζει πάνω από όλα για τη ασφάλεια του παιδιού του. Για αυτό και βάζει σαν προτεραιότητα την προστασία του από τα ατυχήματα. Μέρος αυτής της προστασίας αποτελεί και η φροντίδα των οδικών μεταφορών του παιδιού. Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν:

Επιλέξτε το σωστό κάθισμα αυτοκινήτου

Επιλέξτε ένα κάθισμα αυτοκινήτου κατάλληλο για την ηλικία, το βάρος και το ύψος του μωρού σας. Βεβαιωθείτε ότι πληροί τα πρότυπα ασφαλείας και ότι έχει τοποθετηθεί σωστά στο όχημά σας.

Όψη προς τα πίσω

Κρατήστε το μωρό σας σε ένα κάθισμα αυτοκινήτου που βλέπει προς τα πίσω για όσο το δυνατόν περισσότερο, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτή η θέση παρέχει βέλτιστη προστασία για τον λαιμό και τη σπονδυλική τους στήλη.

Τοποθετήστε σωστά το κάθισμα αυτοκινήτου

Διαβάστε προσεκτικά το εγχειρίδιο του καθίσματος αυτοκινήτου και το εγχειρίδιο του οχήματός σας για να διασφαλίσετε τη σωστή εγκατάσταση. Χρησιμοποιήστε είτε το σύστημα LATCH είτε τη ζώνη ασφαλείας και βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα έχει τοποθετηθεί καλά και σφιχτά.

Ζώνη και ιμάντες

Βεβαιωθείτε ότι οι ιμάντες της ζώνης είναι σφιχτοί και τοποθετημένοι στους ώμους του μωρού σας ή κάτω από αυτήν. Το κλιπ στήθους πρέπει να βρίσκεται στο ύψος της μασχάλης για να κρατά τη ζώνη στη θέση της και να αποτρέπει το μωρό σας να γλιστρήσει έξω.

Αποφύγετε τα ογκώδη ρούχα

Αποφύγετε να ντύνετε το μωρό σας με ογκώδη ρούχα ή να χρησιμοποιείτε χοντρές κουβέρτες κάτω από τη ζώνη. Τα ογκώδη πανωφόρια μπορούν να συμπιεστούν σε περίπτωση σύγκρουσης, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα της ζώνης

Ελέγχετε τακτικά την εφαρμογή

Ελέγξτε την εφαρμογή του καθίσματος αυτοκινήτου και προσαρμόστε τη ζώνη καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Βεβαιωθείτε ότι η ζώνη είναι σφιχτή, αλλά όχι υπερβολικά σφιχτή, και ότι οι ιμάντες περνούν τη δοκιμή τραβήγματος (δεν θα πρέπει να τραβιούνται στο τσίμπημα με τα 2  δάχτυλα)

Διατηρήστε το πίσω κάθισμα καθαρό

Διατηρήστε καθαρή και χωρίς ακαταστασία την περιοχή γύρω από το κάθισμα αυτοκινήτου. Τα σκόρπια αντικείμενα μπορεί να μετατραπούν σε βλήματα κατά τη διάρκεια ξαφνικών στάσεων ή ατυχημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο το μωρό σας.

Αποφύγετε τα αξεσουάρ aftermarket

Αποφύγετε τα αξεσουάρ aftermarket που δεν είναι εγκεκριμένα από τον κατασκευαστή του καθίσματος αυτοκινήτου. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του καθίσματος ή να αλλάξουν την απόδοσή του σε ενδεχόμενο ατύχημα.

Μην αφήνετε το μωρό σας χωρίς επίβλεψη

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα. Τα αυτοκίνητα μπορεί να ζεσταθούν γρήγορα, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο θερμοπληξίας.

Επιθεωρήστε τακτικά το κάθισμα αυτοκινήτου

Πραγματοποιήστε ελέγχους ρουτίνας του καθίσματος αυτοκινήτου για τυχόν σημάδια ζημιάς ή φθοράς. Εάν παρατηρήσετε προβλήματα, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή για καθοδήγηση ή εξετάστε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε το κάθισμα εάν είναι απαραίτητο.

Ελαχιστοποίηση της εναλλαγής καθισμάτων μεταξύ των αυτοκινήτων σας

Αποφύγετε τη συχνή εναλλαγή των καθισμάτων μεταξύ των οχημάτων σας γιατί αυξάνονται  οι πιθανότητες σφαλμάτων κατά την εγκατάσταση.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια

Εάν δεν είστε σίγουροι για την εγκατάσταση ή τη χρήση του καθίσματος αυτοκινήτου, συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο τεχνικό ασφάλειας για καθοδήγηση. Μπορούν να ελέγξουν την εγκατάσταση του καθίσματος σας και να προσφέρουν συμβουλές από ειδικούς.

Γίνετε πρότυπο

Δώστε το παράδειγμα φορώντας πάντα τη ζώνη ασφαλείας σας όταν οδηγείτε. Διδάξτε στο παιδί σας τη σημασία της ασφάλειας στο αυτοκίνητο και ενθαρρύνετέ το να ακολουθεί τους κανόνες καθώς μεγαλώνει.

Μείνετε ενημερωμένοι

Μείνετε ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες οδηγίες ασφάλειας καθισμάτων αυτοκινήτου, ανακλήσεις και βέλτιστες πρακτικές. Ελέγχετε τακτικά για τυχόν ενημερώσεις από τον κατασκευαστή των καθισμάτων αυτοκινήτου ή οργανισμούς όπως η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA).

Θυμηθείτε, η διασφάλιση της ασφάλειας του μωρού σας στο αυτοκίνητο είναι υψίστης σημασίας. Να δίνετε πάντα προτεραιότητα στην τήρηση των σωστών οδηγιών για τα καθίσματα αυτοκινήτου και να αναζητάτε επαγγελματική βοήθεια όταν χρειάζεται.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !