Αυγά της Λαμπρής με κρεμμυδόφυλλα, φύλλα και λουλούδια

Tips

Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Κρήτη σε όλη την Ελλάδα έχουμε το έθιμο να βάφουμε τα αυγά της Λαμπρής, κάποια από αυτά τα διακοσμούν με φύλλα και άλλα με λουλούδια της άνοιξης. Παλιότερα οι νοικοκυρές τα έβαφαν με μαλλινομπογιά, άλλες με φύλλα κρεμμυδιών και άλλες με ριζάρι.

Η μαεστρία, η αγάπη και η φαντασία δεν είχαν όρια.

Εμείς ζητήσαμε από την φίλη Λένα Ηγουμενάκη, Πρόεδρο Συλλόγου Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας να μας μυήσει στο αυθεντικό κρητικό Πάσχα. Η Λένα είναι από τους στυλοβάτες της κρητικής παράδοσης και κουζίνας.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Χρόνος αναμονής 2-3 ώρες / Εύκολο

Αυγά της Λαμπρής με κρεμμυδόφυλλα, φύλλα και λουλούδια

Από τη Λένα Ηγουμενάκη, Πρόεδρο Φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας

Υλικά για τα αυγά της Λαμπρής

12 αυγά λευκά

36 κρεμμυδόφυλλα από αντίστοιχα κόκκινα ξερά κρεμμύδια

½ ποτήρι ξύδι από κρασί, δυνατό

1 κ.σ. αλάτι

Άλλα υλικά

Ελαιόλαδο

Βαμβακερό πανάκι

Για το στόλισμα

Φύλλα και άνθη λουλουδιών

Λεπτό τούλι ή καλτσόν

Ένα μπολ με νερό

Πινέλο

Κλωστή

Ψαλίδι

Πώς τα φτιάχνουμε

Βήμα1                                                                                                                                Από το βράδυ αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα από τα κρεμμύδια και βάζουμε τα  κρεμμυδόφυλλα σε κατσαρόλα με νερό, ίσα να τα  σκεπάζει και βράζουμε για 10 λεπτά, εκεί τα αφήνουμε όλο το βράδυ.

Βήμα2                                                                                                                                 Πλένουμε τα αυγά με νερό για να είναι απολύτως καθαρά και τα αφήνουμε εκτός ψυγείου.

Βήμα3                                                                                                                               Παίρνουμε ένα φυλλαράκι ή λουλούδι που έχουμε αφαιρέσει το μίσχο τους, γιατί πρέπει να είναι όσο πιο επίπεδα γίνεται.

Το βρέχουμε λίγο με νερό και το βάζουμε ανάποδα πάνω στο αυγό σχεδόν να το αγκαλιάσει.

Μετά το περνάμε απαλά με ένα βρεγμένο πινέλο για να το σταθεροποιήσουμε.

Έπειτα, βάζουμε το αυγό προσεχτικά μέσα σε ένα λεπτό τούλι ή καλτσόν, το τυλίγουμε ώστε να κολλήσει καλά το φυλλαράκι ή το λουλουδάκι, σφίγγουμε με προσοχή  το τούλι ή καλτσόν, δένουμε σφιχτά την άκρη και κόβουμε το κομμάτι που περισσεύει.

Βήμα 4                                                                                                                                                

Αφού τυλίξουμε όλα τα αυγά, τα τοποθετούμε ένα-ένα με προσοχή στην κατσαρόλα με τα κρεμμυδόφυλλα, το ξύδι και το αλάτι, τα σκεπάζουμε με τις φλούδες. Τα βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά περίπου, τα αφήνουμε εκεί 2 με 3 ώρες, μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε.

Όσο περισσότερο τα αφήσουμε στην κατσαρόλα τόσο πιο έντονο κόκκινο χρώμα θα βγει.

Βήμα4                                                                                                                                Βγάζουμε τα αυγά από την κατσαρόλα, τα ξετυλίγουμε με προσοχή, κόβοντας την μία άκρη από το τούλι ή καλτσόν και αφαιρούμε το φυλλαράκι ή το λουλουδάκι.

Τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά και με ένα βαμβακερό πανάκι με ελαιόλαδο που περνάμε τα αυγά για να γυαλίσουν και να πάρουν πιο έντονο χρώμα.

Μικρά Μυστικά

Αν θέλουμε κάνουμε όλη τη διαδικασία διακόσμησης των αυγών με τα φυλλαράκια ή τα λουλούδια και για μεγαλύτερη ευκολία τα βάφουμε με κόκκινη ή άλλες χρωματιστές βαφές της αγοράς για αυγά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !