Σπιτική νόστιμη πίτσα
Η Βασούλα είναι αγαπημένη μου φίλη και καταπληκτική μαγείρισσα. Είναι μικροβιολόγος, που σπούδασε στην Ιταλία και τα φαγητά της «μιλάνε» στην καρδιά … Ειδικά οι ιταλικές γεύσεις και οι σαλάτες της δεν παίζονται.
Από καιρό της είχα ζητήσει να φτιάξουμε μαζί την ζύμη της πίτσας, που είναι νόστιμη πολύ και να μας δώσει τη συνταγή.
Την πίτσα της Βασούλας την απολαύσαμε μαζί με τον Πέτρο και τον Κωστή και ήταν όνειρο.
Η συνταγή δική σας.
Αυθεντική Ιταλική Πίτσα
Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου, δεινή μαγείρισσα, Πάτρα
Υλικά
Για τη ζύμη
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. αλάτι
2 κοφτά κ.γ. ζάχαρη
3 γρ. νωπής μαγιάς
1 φλιτζάνι γάλα ή νερό 220 ml
2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο εκλεκτό
Για τη γέμιση
1 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα, τριμμένη
1 φλιτζάνι τυρί έμενταλ, τριμμένο
2 κ.σ. γκορκονζόλα ή μπλε τυρί θρυμματισμένο
1 φλιτζάνι κασέρι, τριμμένο
12 φέτες μπέικον, καπνιστό
1 φλιτζάνι μανιτάρια φρέσκα, σε φέτες
1 πιπεριά πράσινη κέρατο, ψιλοκομμένη
Για τη σάλτσα
3 κ.γ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. νερό
Μισό κ.γ. ζάχαρη
2 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 πιπεριές κομμένες φέτες
Τρόπος Παρασκευής
Eτοιμάζουμε τη ζύμη.
Ζεσταίνουμε ελαφρά το νερό ή το γάλα και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε αμέσως τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε τη μαγιά, το κοσκινισμένο αλεύρι και αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ένα ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί.
Ανοίγουμε κατόπιν τη ζύμη, σε κυκλικό φύλλου διαμέτρου 30 – 40 εκ. τα αφήνουμε και αυτά να φουσκώσουν για 2 ώρες.
Αν μας περισσέψει ζύμη την διατηρούμε τυλιγμένη με διαφανή μεμβράνη στο ψυγείο.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον πελτέ με το ελαιόλαδο, νερό, ζάχαρη, κρεμμύδια, αλάτι, μαύρο πιπέρι και ρίγανη και ανακατεύουμε καλά για να γίνει η σάλτσα. Την αφήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματά της.
Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη τη σάλτσα ντομάτας.
Πασπαλίζουμε όλα τα τυριά και από πάνω βάζουμε το μπέικον, τα μανιτάρια και την πιπεριά.
Ψήνουμε την πίτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220ο C για 25 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και το κάτω μέρος της ζύμης καλά.
Κόβουμε σε «δίκαια» κομμάτια και σερβίρουμε.