Bifana Πορτογαλίας

Τα μυστικά των Chef

Παραδοσιακό σάντουιτς που ξεχειλίζει νοστιμιά… Είναι το street food που κάνει περήφανους τους Πορτογάλους. Το λεπτοκομμένο και χτυπημένο φιλέτο με τη σάλτσα του «κλείνεται» σε στρογγυλά προζυμένια ψωμάκια, τα papo secos και ξετρελαίνει. Σε κάποιες περιοχές χρησιμοποιούν πανσέτα ή κομματάκια χοιρινού και μόνον μπύρα. Πάντως ο ανταγωνισμός βορρά και νότου για το καλύτερο Bifana καλά κρατεί … Ola !

Yλικά

1 κιλό χοιρινό φιλέτο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και καλά χτυπημένο

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2  κ.σ. πελτέ ντομάτας

300 ml κρασί λευκό κρασί

μία μπίρα ξανθιά

1 κύβο βοδινού, τριμμένο

1 φύλλο δάφνης

1 κ.γ. σάλτσα πίρι – πίρι ή σάλτσα ταμπάσκο

αλάτι θαλασσινό

 Για το τηγάνισμα

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα τηγάνι βαθύ με ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσουν να χρυσίσουν.

Μόλις ροδίσει το κρεμμύδι και το σκόρδο προσθέτουμε τη μπύρα και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τον πελτέ, τη δάφνη, τον κύβο βοδινού και ανακατεύουμε.

Μετά από 2 λεπτά ρίχνουμε το κρασί, τη σάλτσα πίρι πίρι ή ταμπάσκο, το αλάτι και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά.

Τέλος προσθέτουμε τα φιλέτα χοιρινού και το βούτυρο και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 20 – 25 λεπτά, γυρίζοντας με τη λαβίδα και από τις δύο πλευρές.

Ανοίγουμε στη μέση τα ψωμάκια και αφού τα περάσουμε λίγο από το γκριλ ή ένα σχαροτήγανο βάζουμε ανάμεσα το χοιρινό και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Σερβίρουμε σε πιάτα δίπλα σε πράσινη σαλάτα.

Μικρά μυστικά

Η ποσότητα της καυτερής σάλτσας πίρι πίρι ή του ταμπάσκο εξαρτάται από το δικό σας γούστο, μπορεί να είναι από κάποιες σταγόνες μέχρι όσο αντέχετε…

Προηγούμενο άρθροΚαλαθάκια αμυγδάλου
Επόμενο άρθροΒιεννέζικο Σνίτζελ – Schnitzel

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !