Καλαθάκια αμυγδάλου

Tips

Ένα καλοκαιρινό γλυκάκι που το βρίσκουμε σε όλες τις Κυκλάδες και ξυπνά αναμνήσεις με άρωμα θαλασσινό. Είναι το «τραταμέντο» στις γιορτές τους και διανθίζει τις γεύσεις του πρωινού. Με τον καφέ μας χαρίζουν την απόλυτη αρμονία. Το άρωμά τους «γράφει» … αφού είναι καμωμένα με αμύγδαλα, κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο…

Τα καλύτερα τα δοκιμάσαμε στο ζαχαροπλαστείο «Κυκλάμινο» της Μυκόνου.

Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά Χρόνος ψησίματος 25 λεπτά

Καλαθάκια αμυγδάλου

Υλικά

Για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

150 γρ. βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο

2 κρόκους αυγού

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο

Για τη γέμιση

300 γρ. ψίχα αμυγδάλου

500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

7 αυγά

λίγο παξιμάδι κοπανισμένο

λίγα μοσχοκάρφια κοπανισμένα

λίγη κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε μία λεκάνη βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το βούτυρο και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Βουτυρώνουμε με το πινέλο μέτρια φορμάκια.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο και κόβουμε το φύλλο με κουπάτ σε στρογγυλά κομμάτια.

Εφαρμόζουμε τα κομμάτια ζύμης στο εσωτερικό της κάθε φόρμας πιέζοντας για να πάρουν το σχήμα της. Κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.

Με ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση σε κάθε φορμάκι. Φροντίζουμε να φθάνει η γέμιση λίγο πιο κάτω από το χείλος της φόρμας, γιατί το καλαθάκι φουσκώνει στο ψήσιμο.

Αραδιάζουμε τα φορμάκια σε επίπεδο ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.

Βγάζουμε τα φορμάκια και τα αφήνουμε να σταθούν για λίγο και ξεφορμάρουμε.

Αφήνουμε τα καλαθάκια να κρυώσουν σε σχάρα και τα απολαμβάνουμε με τον καφέ μας.

Συνταγή : Aπό το ζαχαροπλαστείο Κυκλάμινο, Μύκονος

Προηγούμενο άρθροΑυγά μάτια με σπιτικά τσιπς
Επόμενο άρθροBifana Πορτογαλίας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !