Βιεννέζικο Σνίτζελ – Schnitzel

Τα μυστικά των Chef

H πιο γνωστή παραδοσιακή γευστική δημιουργία της Αυστριακής κουζίνας είναι το Βιεννέζικο Schnitzel, που φτιάχνεται από μοσχαράκι και πιο συγκεκριμένα από εσκαλόπ, που χτυπιέται ρυθμικά με μαεστρία, με ειδικό ξύλινο εργαλείο. Εμείς σας δίνουμε την αυθεντική συνταγή και όλα τα μυστικά της για να είναι το σνίτζελ σας ονειρικό. Οι βιεννέζοι δεν χρησιμοποιούν μπαχαρικά γιατί όπως λένε το «καλό σνίτζελ δεν χρειάζεται διαμεσολαβητές… μιλάει μόνο του». Στην επαρχία της Αυστρίας χρησιμοποιούν κυρίως χοιρινό εσκαλόπ ψιλοκομμένο και στο αλεύρι βάζουν πιπέρι καγιέν και στα αυγά μοσχοκάρυδο, για πιο φίνο άρωμα.

Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά / Ψήσιμο μπριός 30 λεπτά / Πολύ Εύκολη

Βιεννέζικο Σνίτζελ ( Schnitzel )

Από το περίφημο εστιατόριο Salm Brau, δίπλα στο Παλάτι της Βιέννης

Υλικά για 2 άτομα

2 εσκαλόπ μοσχαράκι, χτυπημένα και λεπτά

Αλάτι θαλασσινό

2 αυγά

2 κ.σ. κρέμα γάλακτος ελαφριά

Αλεύρι εκλεκτό

50 γρ. ψωμί μπριος, σε ψίχουλα

 Για το τηγάνισμα

Καλαμποκέλαιο και λίγο σησαμέλαιο

25 γρ. βούτυρο κλαριφιέ

Για το γαρνίρισμα

1 λεμόνι κομμένο σε σφήνες

Τρόπος Παρασκευής

Πρώτα ψήνουμε το μπριος που έχουμε ψιχουλιάσει για να πασπαλίσουμε το σνίτζελ.

Βάζουμε τα ψίχουλα σε ταψί που έχουμε στρώσει με χαρτί και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με την κρέμα σε ένα φαρδύ, ρηχό μπολ.

Βάζουμε μια χούφτα αλεύρι σε ένα πιάτο και τα ψίχουλα σε ένα άλλο πιάτο.

Ζεσταίνουμε το μίγμα λαδιού σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι  και ρίχνουμε  ένα ψίχουλο μέσα για να δοκιμάσουμε τη σωστή θερμοκρασία. Την στιγμή που θα αρχίζει να τηγανίζεται, βουτάμε τα εσκαλοπ  (escalopes) με την εξής σειρά: πρώτα στο αλεύρι, έπειτα στο αυγό και τέλος στα φρυγανισμένα ψίχουλα, φροντίζοντας να είναι ομοιόμορφα καλυμμένα με κάθε ένα από τα υλικά, αλλά προσέχοντας να μην πιέσουμε τα ψίχουλα δυνατά.

Το  τηγάνισμα γίνεται  σε καυτό καλαμποκέλαιο και το μυστικό είναι το σησαμέλαιο που χρησιμοποιούν για ωραία γεύση.  Λίγο πριν βάλουμε τα σνίτζελ ρίχνουμε λίγο βούτυρο και όταν λιώσει τότε το τηγάνι είναι έτοιμο «να αγκαλιάσει τα σνίτζελ».

Το ψήσιμο έχει τα δικά του μυστικά αφού πρώτα «καίγονται» με το λάδι οι άκρες του σνίτζελ ανακινώντας το τηγάνι και έτσι εγκλωβίζεται ο αέρας και μετά αφήνουμε να ψηθεί η μέση. Μόλις η μια μεριά πάρει χρυσαφί χρώμα αμέσως το γυρίζουμε με τη λαβίδα στην άλλη μεριά.

Σε πιατέλα στρώνουμε χαρτί κουζίνας για να κρατήσει το λάδι και τα σερβίρουμε αμέσως σε πιάτο και ρίχνουμε μερικές σταγόνες λεμονιού για άρωμα.

Mικρά μυστικά

Το σνίτζελ σερβίρεται δίπλα σε πατατοσαλάτα με αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο, κόκκινο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και λίγο μαϊντανό ή με μια απλή πράσινη σαλάτα με σάλτσα λαδολέμονου.  Αν το σερβίρουμε με αυγό τηγανιτό, κάπαρη και σαρδελίτσες τότε το ονοματίζουν Schnitzel a la Holstein

Προηγούμενο άρθροBifana Πορτογαλίας
Επόμενο άρθροΓερμανικό χοιρινό κότσι Schweinshaxe

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !